Ingredience
- 3,5 kg cuket
- 400 g cibulek
- 1 palička česneku
- 12 snítek tymiánu
Nálev na cukety
- 600 ml jablečného octa
- 1,7 l vody
- 8 velikých polévkových lžic medu
- 3 kávové lžičky soli
- 1 polévková lžíce kuliček pepře (4 barvy)
- 5 polévkových lžic hořčičného semínka
Recepty z cukety sbírám už delší dobu. Na zahradě jich máme každý rok víc a víc, nějak se jim v našich končinách extra daří. Tak měsíc z nich zkoušíme různé nákypy, zapékáme je, grilujeme a dáváme do koláče. Pak ale přijde bod, kdy se musí zpracovat nějak ve větším. Loni to byla cuketovo-rajčatová směs a letos jsem se rozhodla cukety naložit.
Konečně jsem mohla vyzkoušet i nový nástavec na robota, protože tedy takové množství zeleniny nastrouhat, to by zabralo času… A když už se strouhalo, tak jsem přihodila i pár okurek a ty naložila s chilli papričkou (dospělácká verze).
Jak si doma naložit cukety
Cukety důkladně umyjeme. Menší cukety stačí rozpůlit a krájet na tenké plátky. Větší cukety raději podélně rozčtvrtíme a také nakrájíme. Čím tenčí plátky se povedou, tím lépe. Zalijeme je v míse vodou a necháme půl hodin stát.
Připravíme si sklenice. Musí být čisté. Vršky lze vypláchnout alkoholem. Očistíme si cibulky a česnek – krájíme na menší kousky.
Ve větším hrnci připravíme nálev s použitím všech ingrediencí. Cukety přecedíme a naskládáme s česnekem, cibulkou a tymiánem do sklenic. Zaléváme horkým nálevem, ihned zašroubujeme.
Jakmile máme zavřené všechny sklenice, zavařujeme – jakmile začne voda vřít, necháme vařit 30 minut. Vyndáme a uskladníme na chladnějším místě. Ideálně 1-2 týdny necháme uležet.
Z uvedeného množství jsem měla 12 sklenic.