Ingredience
- 5 ks velikých cuket
- 18 cibulí
- 4 kg rajčat
- 5-7 stroužků česneku
- 7 snítek tymiánu
- čerstvě mletá sůl a pepř
- olivový olej
- voda
Občas se stane, že máte na zahradě něčeho nadbytek. Většinou to zjistíte tehdy, pokud každý druhý den přemýšlíte, co z dané suroviny dělat, aby se nemusela vyhodit. U nás jsou to letos cukety a překvapivě i rajčata. Jako každá máma mám sem tam dny, kdy není tolik času vařit, což ovšem neznamená, že budeme přece jíst chleba s máslem. V tuto chvíli přichází na řadu různé domácí směsi, které stačí jen ohřát a přidat třeba k těstovinám nebo kuskusu.
Uvedené ingredience jsou skutečně na větší množství, pokud si směs chcete připravit v menším množství, stačí suroviny pokrátit.
Připravte si doma směs z cuket a rajčat
Nakrájíme cibuli na větší kousky a dáme ji osmahnout na rozehřátý olivový olej.
Cukety oloupeme, a pokud jsou skutečně větší, tak i vydlabeme semínka. Nakrájíme na malé kostky. Stejně tak omyjeme a nakrájíme rajčata. Jakmile začíná cibulka hnědnout, přidáme postupně cuketu a lehce osolíme a opepříme. Jakmile máme přidanou veškerou cuketu, zalijeme 2 hrnky vody a necháme 10 minut vařit (mícháme).
Přidáme i rajčata, opět lehce osolíme, přidáme tymián (jen samotné lístečky) a mícháme. Rajčata začnou pouštět šťávu, ale navíc je dobré přilít lehce vody, aby se mohla cuketa dusit. Po zhruba 15 minutách přidáme prolisovaný česnek, 5 minut povaříme a ochutnáme, zda nám směs chuťově vyhovuje.
Cuketa musí být uvařená doměkka.
Naplníme do čistých skleniček/sklenic, důkladně očistíme především víčka. Dáme do hrnce s vodou a od doby varu zavařujeme 20-30 minut.
Při podávání můžeme doplnit například lučinou/mozzarellou a bazalkou.