domácí zmrzlina

Šmoulí nanuk s ovocem

100%

Porcí

4

Příprava

10 min

Hlasuj

Ingredience

  • 200 g 33% smetany ke šlehání
  • 70 g třtinového cukru
  • 1 malá lžička Butterfly prášku (Motýlí hrachový květ z Thajska - modrý prášek)
  • černý rybíz/borůvky

Šmoulovou, já chci šmoulovou… :-) Kdo má děti, tak to minimálně jednou slyšel. Modrá zmrzlina prostě děti táhne, ať chceme, nebo ne. Jenže až na světlé výjimky je obarvena klasickým umělým barvivem a zbytečně přeslazená. Co si ji tedy připravit doma? Impulzem byla nabídka vyzkoušet barterovou spoluprací oříšky a další dobroty z mňamózního e-shopu Ochutnej ořech.

Přírodní barviva ze superpotravin hýbou hlavně instagramovým světem. Růžové kaše, modré dezerty, červené koktejly… doslova to hýří barvami a člověk nevěří vlastním očím. A to vše díky přírodním ingrediencím. Když jsem to ukázala Violce, tak dva dny nemluvila o ničem jiném. 😀 Dobře mi tak, naběhla jsem si. Ale dětská přání jsou od toho, aby se plnila. ♥ A tak tady máte jemný smetanový nanuk, který by chutnal všem šmoulům a jako bonus čerstvý černý rybíz ze zahrady. Ten si klidně ale nahraďte za borůvky.

Motýlí hrachový květ

Přesně tato ingredience má na svědomí šmoulí barvu. Není až tak známý, najít ho můžete i pod přezdívkou “modrý čaj” a jedná se o květy exotické rostliny Clitoria Ternatea, která roste převážně v Jihovýchodní Asii a již několik staletí je hojně využívaná v Ajurvédské medicíně.

Prášek z tohoto květu je tedy zcela přírodní, modré barvivo, se kterým dokážete v kuchyni doslova kouzla! Přidat ho můžete do smoothie, kaší i dezertů. Fantazii se meze nekladou.

přírodní modré barvivo

Příprava domácího smetanového nanuku

Připravíme si formičky na ledňáky – já využila kupované silikované, jsou celkem na 4 větší ledňáky, ale můžete použít třeba i kelímky od malých jogurtů. 

Ve vyšší nádobě si vyšleháme smetanu s třtinovým cukrem. Přidáme motýlí hrachový květ, jemně promícháme, aby se smetana zbarvila a plníme do formiček. Dle chuti můžeme přidat i několik kuliček černého rybízu, nebo borůvek.

Uhladíme a dáme mrazit na cca 7 hodin.

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte :-) Nic vám pak neuteče.

Jestli máte radši “vodové” nanuky, tak mrkněte na domácí kokosové nanuky.

postup domácí nanuk postup-domaci-nanukydomácí nanukdomácí zmrzlinadomácí ledňákdomácí zmrzlina

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100 2