burger z červené čočky

Burger z červené čočky

Porcí

6

Příprava

15 min

Vaření

35 min

Hlasuj

Ingredience

  • 250 g BIO červené čočky (loupané)
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 snítky/1 lžička čerstvého/sušeného tymiánu
  • cca 100 g jemných ovesných vloček
  • 50 g strouhaného parmazánu

Na další  variantu vegetariánských burgerů jsem se chystala dlouho. Baví mě tady ty variace a právě na burger z červené čočky jsem si dělala zálusk dlouho. Co se týče ingrediencí, tak jsem moc neexperimentovala. Základní kombinace červená čočka, cibule, mrkev a tymián používám běžně, takže jsem zvolila osvědčenou klasiku. K tomu jsem ale chtěla do směsi přidat hořčici, a protože připravuji průběžně v rámci spolupráce recepty pro Boneco, tak bylo jasno. Navíc v srpnu právě jejich klasická plnotučná hořčice Boneco uspěla v dTestu a získala přímo první místo! Problém krapet nastal, kdy jsem zjistila, že mi doma všechny hořčice došly, takže jsem poslala Petra do obchodu – pokud hledáte přímo tuto, tak věřte, že v Bille ji mají. Jinak si tedy myslím, že ji budou mít i další obchody, ale za to už ruku do ohně nedám. :-)

Co se týče sestavení burgerů, tak jsem to už nechtěla přehánět a použila pouze směs listových salátů (polníček, rukola) a na bulku máte více variant:

Dá se natřít:

  • bílým jogurtem se špetkou soli a prolisovaným česnekem
  • majonézou
  • hořčicí/kečupem

Mimochodem my si burgery dávali na večeři a já brala ještě do práce a musím říct, že i druhý den jsou dobré. A teď už hurá na recept.

Dejte šanci vegetariánskému burgeru – vyzkoušejte ten čočkový

Červenou čočku uvaříme v lehce osolené vodě. Dávejte si pozor, protože uvařená je rychle, tak ať se vám nepřipálí a raději ji občas zamíchejte.

Po uvaření odstavíme z vařiče a necháme vychladnout. Během toho si nakrájíme cibulku nadrobno, mrkve nastrouháme na jemném struhadle a na olivovém oleji na pánvi je orestujeme.

V míse pak smícháme uvařenou čočku, cibulku s mrkví, prolisovaný česnek, hořčici, parmazán, lístky tymiánu a čerstvě mletý pepř. Až jako poslední přisypáváme postupně ovesné vločky. Ochutnáme, jestli je třeba dosolit a necháme 10 minut odstát.

Na plech s pečícím papírem tvarujeme burgery – velikost záleží na velikosti bulek.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C po dobu zhruba 15-20 minut.

Bulky opečeme buď v troubě, nebo na suché pánvičce, lehce potřeme zvolenou omáčkou, přidáme hodně listového salátu, čočkový burger a přiklopíme.

Celkem je z množství 12 menších burgerů.

 

Už jste viděli kuchařku RECEPTY DĚTEM – Vařte pro děti tak, aby chutnalo o vám? Pokud ne, tak mrkněte ♥ Najdete v ní 86 nových receptů, které jinde nenajdete a celkem se můžete těšit na 103 receptů pro celou rodinu ♥

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte :-) Nic vám pak neuteče.

červená čočkaburger z červené čočkyrecept z červené čočkyboneco burger-z-cervene-cocky cockove-burgery cockovy-burger horcice

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
0 0 100 0