domaci_dzem

Borůvkový džem

Příprava

10 min

Vaření

1 h

Hlasuj

Ingredience

  • 2 kg borůvek
  • 8 polévkových lžic chia semínek
  • 12-14 polévkových lžic medu medu
  • 4 květy sušené levandule
  • 1 a 1/2 šťáva z citronu
  • 1 sáček (10 g) agaru

Domácí marmelády a džemy k létu patří. Nedovedu si představit, že bychom doma neměli jedinou skleničku. Ono to tedy končí tak, že těch skleniček je podstatně víc, protože každý rok zkouším nové kombinace. Letos už máme plnou jednu obrovskou polici ve spíži a to letos plánuji ještě i “zimní varianty”.

Tady na borůvkovou jsem dostala tip od kamarádky, která mi recept posílala s tím, že jí je stejně jasné, že si ho ještě minimálně dvakrát upravím. Měla pravdu. Přidala jsem agar, místo kyseliny dala tentokrát šťávu z citronu a jako bonus doplnila květy levandule, které nemusíte použít, pokud nemáte toto aroma rádi.

Z uvedeného množství mám 4 skleničky po 370 ml a 2 skleničky po 350 ml.

Jak si připravit domácí borůvkový džem s levandulí

Nejdříve musíme borůvky pěkně obrat a důkladně umýt. Dáme je do hrnce, jen lehce rozmačkáme a dáme vařit s medem. Průběžně mícháme a po 15 minutách přidáme chia semínka, citronovou šťávu a levanduli (z květů vše pěkne opadá, když je sušená a stonek dávat nemusíme). Vaříme na mírném plameni zhruba 40 minut, průběžně mícháme.

Skleničky si důkladně vymyjeme horkou vodou (případně jde dát chvíli předehřát do trouby), víčka můžeme vytřít alkoholem.

Po 55 minutách (celkem) si rozmícháme v troše vody agar a vmícháme ho k borůvkám. Necháme 5 minut povařit a horké plníme do skleniček. Ihned zašroubujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme je tak 24 hodin.

Džem je krásně tuhý a chutná vážně skvěle.

Pozn. sladkost džemu ochutnejte před přidáním agaru, zda vám takto stačí.

Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).

dzem_boruvek_recept domaci_boruvkovy_dzem recept_na_borukovy_dzem marmelada_boruvkova_recept domaci_dzem

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
0 0 100 0