Ingredience
- 1 střední (250-300g) cuketa
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g žitné mouky hladce mleté
- 1 prášek do pečiva
- 2 kávové lžičky mleté skořice
- 2 zarovnané polévkové lžíce světlého karobu
- 4 vejce
- 6 polévkových lžic datlového sirupu
- 150 ml slunečnicového oleje
- tuk a kokos na vymazání a vysypání pekáče
Cože? Cuketa a sladký koláč? Někteří se doma celkem divili, ale kolegyně v práci (díky Evči :-)) už třikrát donesla do práce cuketový koláč, takže jsem si řekla, že je ten pravý čas se do něj pustit taky. Navíc cukety na zahradě jaksi stále nemizí, tak je škoda je tam jen tak nechat. Pokud jste na tom podobně a máte ještě dostatek cuket, tak se do koláče pusťte taky.
Koláč z cukety – větší dobrota, než si někteří myslí
Řekla bych, že hlavní výhoda tkví v tom, že je koláč krásně vláčný a nejde tedy o žádnou suchou buchtu 🙂
Postup je jednoduchý. Cuketu okrájíme, nastrouháme na jemném struhadle a přidáme všechny tekuté ingredience. Promícháme a postupně přisypeme mouky s kypřícím práškem, karobem a skořicí. Vařečkou důkladně promícháme a nandáme na plech, který si předem vymažeme tukem a vysypeme kokosem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 45 minut (ve vyšším plechu).