Macarons

100%

Porcí

40

Hlasuj

Ingredience

  • 138g mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí
  • 125g moučkového cukru
  • 105g bílků (3-4)
  • 105g cukru krupice
  • barvivo

Postup:

Mandlovou mouku s moučkovým cukrem promixujeme ve foodprocessoru a prosejeme přes jemné síto.
Troubu předehřejeme na 150°C. Dva plechy vyložíme pečícím papírem a pokud si nejsme jistí, že zvládneme dělat pravidelná kolečka, pod papír vložíme šablonu (pokud pečeme ale na samotném pečícím papíře, upečou se macronky dle mého lépe). 

Do mísy elektrického mixéru dáme bílky a cukr krupici. Nejprve šleháme na nízké otáčky, až se rozpustí cukr. Poté otáčky zvýšíme na střední a šleháme, až dosáhneme lesklé, ale stále ještě tekuté konzistence. Zvýšíme otáčky téměř na maximum a šleháme dál, až nám vznikne hodně pevný sníh (takový, který bychom normálně považovali za přešlehaný).


Přidáme barvivo a na maximální otáčky šleháme ještě minutku. Sníh je úplně pevný a vypadá vysušeně. 
Přisypeme do něj mandlovo-cukrovou směs a mícháme a obracíme stěrkou, dokud nedosáhneme tekuté konzistence – takové, kdy po vyndání stěrky z mísy, vytvořená špička pomalu klesá zpět, až po ní není ani stopy. Trvá to dost dlouho, ale je třeba vytrvat, jinak macarons popraskají.


Hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou koncovkou a na plech nastříkáme pokud možno pravidelná kolečka. Každým plechem důrazně praštíme párkrát o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin a macarons měly hladký povrch. Opatrně vytáhneme papírovou šablonu zpod pečícího papíru. Pečeme 18 minut. Ihned je sundáme (i s pečícím papírem) z plechu, aby se zespodu ještě nedopékaly. Lehce vychladlé je odloupneme z papíru a před plněním je necháme vychladnout úplně.

Základní recept dle Chez Lucie.

Náplň: Ganache z bílé čokolády


Ingredience:

125ml smetany ke šlehání
200g bílé čokolády

Postup:

Čokoládu nalámeme do misky a zalijeme vroucí smetanou. Necháme chvíli stát a rozmícháme metličkou dohladka. Povrch ganache potáhneme fólií a necháme vychladnout a následně ztuhnout do lednice.

Mandarinkové želé

Ingredience:

150ml mandarinkové šťávy
1,5 lžičky mleté želatiny

Postup:

Vychlazenou mandarinkovou šťávu přecedíme, nalijeme do kastrůlku a posypeme želatinou. Necháme nabobtnat asi 10 minut. Opatrně zahřejeme, ale nevaříme a mícháme, dokud se želatina zcela nerozpustí. Přelijeme na tácek s vyšším okrajem nebo do plastové krabičky, tak aby hladina dosahovala asi do výšky 1,5 cm. Necháme ztuhnout v lednici. 

Pomocí cukrářského sáčku (jde to i lžičkou, ale sakra blbě) naplníme polovinu skořápek, doprostřed vmáčkneme malou kostičku želé a přiklopíme druhou polovinou skořápek. Necháme rozležet ve vzduchotěsné nádobě v lednici minimálně 24 hodin před podáváním.

Další varianta náplně:

Základní krém

125 ml mléka, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 125 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek

Mléko rozmícháme s moukou, na mírném plameni přivedeme k varu. Povaříme 2 minuty na hustou kaši – odstavíme a necháme vychladit. Utřeme máslo s cukry a žloutkem do pěny, po lžičkách přidáme kaši a utřeme na hladký krém.

Pak si směs rozdělíme na 2 – 3 části a doplníme např. mleté mandle, pistácie, rozpuštěnou čokoládu, vaječný koňak, kokos a lžičku rumu (alkohol pokud děláme jen pro dospělé).

macarons

macarons

 

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100
-->