Ingredience
- 100 g špaldové mouky hladce mleté
- 35 g karobu
- 4 velké lžíce rýžového/datlového sirupu
- 50 g změklého másla
- 2 vejce
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
- 4 lžíce pomerančové šťávy (čerstvě vymačkané)
- z 1 kůra z pomeranče
- moučkový cukr na obalení
Chuť a vůně pomeranče, která dokonale doplňuje karob. Cukroví, u kterého vám jedna dávka stačit nebude. 🙂
Tento skvělý recept mi poslala moje kamarádka Zuzka. A nebyla bych to já, kdybych si jej lehce neupravila, ale to už mě znáte. Každopádně to hlavní jsem zachovala – chuť a vůně pomeranče.
Dělala jsem je letos už podruhé, abych je mohla konečně přefotit 🙂 A na Vánoce je budu muset upéct ještě jednou. Ale to vůbec nevadí, protože jejich příprava i pečení zabere jen chviličku.
Tip: pokud nechcete do cukroví vůbec dávat cukr, tak sušenky neobalujte v moučkovém cukru.
Upečte si zdravé sušenky
Mouku prosejeme s karobem a práškem do pečiva. Přidáme rozšlehaná vejce, rýžový sirup, změklé máslo a pomerančovou šťávu i kůru (z očištěného pomeranče). Vypracujeme těsto, které je hodně lepivé. Zabalíme do potravinové folie a dáme na 2 hodiny do lednice.
Přichystáme si plech s pečícím papírem, rozehřejeme troubu na 200 °C a moučkový cukr prosejeme do misky.
Kávovou lžičkou nabíráme těsto, celé obalíme v moučkovém cukru a klademe na pečící papír. Necháváme velký rozestup a pečeme 10 minut.
Po vyndání z trouby necháme pár minut vychladnout, poté přemístíme na rošt.
V uzavřené nádobě vydrží sušenky 7 dní.