Ingredience
- 750 g hladké mouky
- 450 ml mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru krupice
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky másla
- 1 žloutek
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- dýňová semínka
Postup:
Nejdříve si připravíme kvásek. Do kastrůlku dáme ohřát mléko, přimícháme lžičku cukru a kvasnice – necháme vzejít kvásek (poznáte to tak, že se kvasnice (droždí) dostanou na povrch mléka).
Do větší mísy přelijeme kvásek, vsypeme mouku, sůl, rozpuštěné máslo, žloutek a prášek do pečiva. Vše párkrát promícháme vařečkou a poté ještě důkladně prohněteme rukama, aby vzniklo hladké těsto.
Přikryjeme utěrkou a dáme na 30 minut kynout.
Těsto si rozdělíme na dvě poloviny. Na pomoučeném vále si vypracujeme z každé poloviny tvar, který bude připomínat veku. Vložíme na plech s pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut kynout.
Zapneme si troubu na 200 °C a uvaříme vodu do plecháčku, který pak budeme dávat na plech.
Po 30 minutách veky lehce třikrát nařízneme, povrch poklademe semínky, na plech vložíme plecháček s horkou vodou (stačí naplnit zhruba do poloviny) a dáme péct. Pečeme 30 minut.
Pozn. Pokud máte menší plech a veka se Vám na něj vleze jen jedna, druhou si připravte až po té, co dáte tu první péct.