Ingredience
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g celozrnné žitné mouky
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- špetka soli
- 1 lžička cukru
- 20 g čerstvého droždí
- vejce na potření
- sezamové semínko, lněné semínko, kmín, mák..
Konečně jsem se dostala k přefocení domácích pletýnek. Vždycky, když je doma upečeme, tak zmizí tak rychle, že jsem nové fotky nestihla. Až dnes. A docela jsem se u válení pobavila. Nejdřív jsem měla těsto ve tvaru bagety a Petr hned, že jestli teda budeme mít bagetu. Tak říkám ne. Aháá. Pak jsem to rozdělila na 8 částí. Tak jestli to prý budou bochánky. Taky ne. A když jsem válela copánky, tak ty že můžu vydávat za tyčinky. Když zjistil, že to budou pletýnky, tak naznal, že to je vlastně variabilní těsto a jde z toho všechno. A ono to tak nějak bude. Klidně z něj uválejte bagetu nebo bulky 🙂
A teď už hurá na recept. Dnes jsem použila místo polohrubé mouky špaldovou celozrnnou (jemně mletou) a pletýnky jsou stále vynikající! Takže pokud chcete celozrnnou variantu, tak se do ní klidně také pusťte.
Upečte si doma (celozrnné) pletýnky:
Smícháme mouku, žloutky, sůl – mezitím si dáme lehce ohřát mléko a do něj droždí s trochou cukru, dokud nám nevzejde kvásek, poté kvásek přidáme k mouce a důkladně vypracujeme těsto, které pak necháme hodinu odstát v teple.
Pomoučíme si plochu, na které budeme plést pletýnky (pleteme jako copánek). Pletýnky dáváme na potřený plech nebo pečící papír, pomažeme vejcem a posypeme vybranou ingrediencí.
Na plechu necháme ještě z 10 minut stát, a poté vložíme do předem vyhřáté trouby na 220 °C na zhruba 20 minut.
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu) – přihlášením dáváte souhlas s odběrem novinek z blogu Recepty dětem.
Už jste viděli kuchařku RECEPTY DĚTEM – Vařte pro děti tak, aby chutnalo o vám? Pokud ne, tak mrkněte ♥ Najdete v ní 86 nových receptů, které jinde nenajdete a celkem se můžete těšit na 103 receptů pro celou rodinu ♥