Ingredience
- 4 kg zralých švestek
- 8 kávových lžiček skořice mleté
- 8 hřebíčků
- 1/2 badyánu
- 1/2 kávové lžičky sušeného zázvoru
- 4 polévkové lžíce levandulového cukru
- 4 menší citrony šťáva z citronů
- 500 g třtinového cukru
Švestková povidla a marmeláda jsou pro mě jedním ze symbolů končícího léta a začínajícího podzimu. Nějak jsem se na ně doma ale zatím neodhodlala a ani nevím proč. Je to totiž tak snadné a pokud švestky pomelete, tak docela i rychlé (z klasického vaření 8 hodin se tak dostanete na 2 hodiny).
Takže pokud máte na zahradě ještě švestky, tak honem pro ně a hurá do vaření.
Jak si uvařit povidla ze švestek
Švestky umyjeme, vypeckujeme a pomeleme na masovém mlýnku. Dáme do většího hrnce a přidáme koření – ingredience jsou uvedené na 4 kg švestek, takže si je případně vydělte 🙂
Dáme vařit a počkáme, až začnou švestky vřít, pak stáhneme plamen a přidáme levandulový cukr, který nemusíte dávat, ale já si ho udělala kupu a krásně voní. Stále hlídáme a občas promícháme, aby se povidla nepřipalovala.
Po hodině vaření přidáme čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a cukr. Promícháme a vaříme ještě necelou hodinku.
Vyjmeme koření (nebo ho tam klidně nechejte, jen pak dávejte pozor při mazání), ochutnejte, zda jsou povidla dost sladká (lžičku už pak do povidel nedávejte), případně doslaďte (v tomto případě ještě 5 minut povařte).
Celkem jsem povidla vařila 2 hodiny. Plníme ihned do čistých sklenic a víčka vypláchněte alkoholem (slivovicí nebo rumem).
Otočíme dnem vzhůru a tak necháme 24 hodin. Pak skladujeme v chladnější místnosti.