Děkuji moc za reakci, navíc kladnou. )
Ingredience
- 500 g špaldové mouky jemně mleté
- 180 g másla
- 3 vejce
- 6 velkých lžic rýžového sirupu
- 15 g prášku do pečiva bez fosfátu
- špetka soli
- z 1/2 citronu citronová kůra
- 8 jablek
- 100 g mandlí
- 1 bio skořicový cukr
- Olej a mouka na vymazání a vysypání plechu
Postup:
Smícháme veškeré ingredience na těsto – máslo ideálně nakrájet na menší kousky, aby se těsto lépe zpracovalo. Nejdříve promícháme vařečkou, poté zpracujeme do tuhého těsta ručně. Necháme bokem.
Jablka umyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Mandle pokud máme se slupkou, tak spaříme horkou vodou a oloupeme – můžeme nechat celé nebo naloupat na poloviny.
Vymažeme a vysypeme si veliký plech.
Z těsta odkrojíme 1/3 a ze zbytku vyválíme plát, který přeneseme na plech. Pokryjeme těsto jablky, posypeme mandlemi a skořicovým cukrem. Z oddělaného těsta vyválíme opět plát a nakrájíme z něj pásky, které poklademe na jablka – buď jen rovnoběžně nebo můžeme vytvořit mřížku.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 220 °C 15 minut, poté stáhneme teplotu na 180 °C a necháme péct dalších 20 minut.
Koláč chutná nejlépe druhý den, kdy je pěkně vláčný.