Ingredience
- 1 balení listového těsta
- bazalkové pesto
- vejce na potření
- libovolný sýr
- sezamová semínka
Přemýšlela jsem co připravím pro toho mého pana P. jako mini občerstvení k narozeninám do práce. Šneci z listového těsta jsou velice oblíbenou variantou, ale nechtěla jsem dělat pouze klasiku. Připravila jsem si tedy i domácí bazalkové pesto a použila jej jako jednu z náplní.
Šneci z listového těsta
Pokud potřebujete nějaké to slané občerstvení a nemáte moc času, jsou tou pravou volbou. Tedy když se pustíte do domácího listového těsta, tak to bude krapet na delší lokte, jak se říká. Naštěstí seženete dobré těsto v obchodě – volte raději chlazené a ne mražené, ty mají horší kvalitu.
Náplně můžete volit libovolně. Tato pestová je méně tradiční. Nejčastěji se plní kečupem, sýrem a šunkou – i to se dá vylepšit a náplň si můžete připravit domácí. Stačí na kapce olivového oleje orestovat nadrobno nakrájenou cibuli, přidat domácí kečup nebo paprikovo-rajčatovou směs, pro dospělé třeba i sweet chilli omáčku, trochu toho česneku a čerstvě mletého pepře. Variant je skutečně spousta. Na závěr je dobré posypat šneky buď semínky (sezamové, lněné) nebo bylinkami.
Postup:
Listové těsto si rozdělte na dvě části. Rozválejte na tenký plát, potřete bazalkovým pestem. Přidat můžete i sýr, ať už plátkový nebo strouhaný. Srolujte těsto , kraje potřete rozkvedlaným vejcem a nakrájejte na zhruba 1,5-2 cm kousky. Naskládejte na plech s pečícím papírem, vrch potřete vejcem a posypte například sezamovým semínkem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C dokud šneci krásně nezezlátnou.
Bazalkové pesto si připravíte podle tohoto návodu snadno doma. Já použila zhruba 150 g pesta, ale záleží, jak moc budete potírat.
Z jednoho listového těsta připravíte zhruba 50 šneků.