Ingredience
- 9 větších mrkví
- 100 g cheddaru
- 1 polévková lžíce sezamových semínek
- 2 stroužky česneku
- čerstvě mletá sůl
- 4 zarovnané polévkové lžíce hrašky
- čerstvě mletý pepř
- 1 vejce
Zeleninové placičky jsou super! Dají se připravit snad z každé zeleniny, i když já je mám nejradši z té kořenové. I proto jsem tentokrát sáhla po mrkvi, která je navíc krásně barevná a na talíři vypadá skvěle, což ocení hlavně vaše děti.
V receptu najdete hrašku. Ne každý ji zná, tak vám o ní něco málo napíšu.
Složení: hrách žlutý, směs obilovin (kukuřice, rýže, jáhly), sůl (40 % draslíku), směs koření. V kuchyni ji používám na zahušťování – polévek, omáček a právě třeba i takových placiček. Když se přidá do jídla, tak tam tu chuť ani nějak nepoznáte (když ji tam samozřejmě nenasypete půl sáčku :-D). Určitě si ji domů pořiďte, sehnat se dá ve zdravých výživách, ale i větších obchodech.
Upečte si mrkvové placičky
Jako první si rozehřejeme troubu na 200 °C a připravíme plech s pečícím papírem.
Oškrábeme mrkev, důkladně ji umyjeme a nastrouháme na jemném struhadle do větší mísy. Přidáme nastrouhaný cheddar, sezamová semínka, prolisovaný česnek, čerstvě mletou sůl dle chuti, hrašku a čerstvě mletý pepř. Vše důkladně promícháme a ochutnáme, jestli je pro nás v pořádku sůl a pepř. Pak teprve přidáme vejce a vše ještě jednou promícháme.
V ruce si vyválíme kuličku, kterou přendáme na plech a rozplácneme tak, aby z ní byla hezká placka. Snažíme se tvarovat stejně velké a tlusté placky, aby se všechny rovnoměrně propekly.
Dáme do trouby a pečeme zhruba 25 minut.
Po vytažení z trouby můžeme ihned podávat například s vařeným bramborem. Jinak ale chutnají tyto placky skvěle i studené.
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.