Ingredience
- 700 g srnčí kýty
- 100 g anglické slaniny
- 3 velké cibule
- 5 větších mrkví
- 2 petržele
- čtvrtka celeru
- 80 g másla
- 2 bobkové listy
- snítka tymiánu
- 10 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček jalovce
- 400 ml vody
- sůl
Postup:
Očistíme si veškerou zeleninu, maso nakrájíme na 5 větších kousků a lehce osolíme. Ve větší zapékací míse rozehřejeme máslo, na které dáme opékat cibuli. Po 5 minutách přidáme slaninu nakrájenou na kostky a bobkový list.
Průběžně mícháme a po dalších 5 minutách přidáme ostatní zeleninu nakrájenou na kostky nebo kolečka, přidáme také tymián a koření, které dáme do nádobky na koření, abychom jej následně nemuseli složitě vybírat. Lehce osolíme a mícháme.
Jakmile je zelenina pěkně dozlatova udělaná, dáme si ji v nádobě bokem a postupně opečeme maso ze všech stran. Promícháme maso se zeleninou, zalijeme 400 ml vody, přikryjeme poklicí a dáme péct do trouby na 200 °C, po půl hodině přidáme na 220 °C.
Pečeme pozvolna a vyjmeme, až je maso upečené. Omáčku můžeme buď rozmixovat tyčovým mixérem nebo nechat zeleninu vcelku.
Podáváme například se šťouchaným bramborem nebo knedlíky.