Těsto na koláč
- 125 g špaldové hladké mouky
- 125 g polohrubé mouky
- 150 g studeného másla
- 1 vejce
- 50 g cukru moučka
- 1 kávová lžička citronová kůra
- 2 polévkové lžíce studené vody
- špetka soli
Náplň
- 1 bio vanilkový pudink
- 500 ml mléka
- 1/2 vanilkového lusku
- 3 polévkové lžíce medu
- 80 g mletého maku
- 1 kelímek zakysané smetany
V březnovém Gurmetu se objevil recept na francouzský tvarohový koláč s mákem a mě zaujal hned na první pohled. Přesně v něm našel inspiraci tento můj pudinkovo-makový koláč, díky kterému jsem mohla konečně vyzkoušet novou formu na koláč, kterou mám z e-shopu Vše na vaření. Nutno dodat, že jsem po této formě pokukovala už dlouho, a když mi nedávno došla domů, tak jsem si říkala, že co nejdříve musím upéct nějaký nový koláč. A tak ho tady máte. Lehký, ideální na nedělní odpoledne nebo jako dopolední svačina do školy a práce. To nechám už na vás. Každopádně doufám, že vám bude chutnat stejně jako nám.
A ptáte se i na talířek a lžíci na dort: tak tyto poklady najdete v jedinečném e-shopu Ima dekor ♥
Pudink miluje mák!
Nejdříve si připravíme těsto. Všechny ingredience smícháme a uhněteme buď v robotu nebo ručně (nebojte, skutečně to zvládnete i pouze v rukou). Z těsta si vytvarujeme kouli, z ní válečkem vyválíme placku tak, aby se vešla krásně do formy na koláč. Tu nevymazáváme.
Dáme do lednice na 30 minut.
Z mléka a pudinku připravíme pudink. V troše mléka pudink rozmícháme a zbytek mléka s medem ohřejeme na vařiči. Jakmile začne vařit, přidáme pudink a cca 2 minuty mícháme, až nám pěkně zhoustne. Odstavíme z plamene a necháme vychladnout.
Poté přimícháme mák, dřeň z vanilkového lusku a jako poslední zakysanou smetanu.
Před pečením si těsto (dno) lehce propícháme vidličkou. Pečeme 10 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Po vyndání přidáme náplň a pečeme dalších 20 minut.
Po vyndání z trouby necháme zcela vychládnout, až pak krájíme.
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).