Ingredience
- 1 očištěné kuře
- 125 g másla
- 1 kg jablek
- 2 cibule
- sůl
- nové koření
- celý pepř
- jalovec
- bobkový list
Po dlouhé době jsem se opět inspirovala tradičním staročeským receptem, tentokráte ze západních Čech. Musím uznat, že to bylo naprosto výborné. Přidání jalovce dá kuřeti naprosto jinou chuť, než jsme zvyklí.
Postup:
Na dokončení omáčky: 100 g másla, 200 ml 31% smetany
Očištěné kuře osolíme zvenku i zevnitř. Naplníme je máslem a jablky zbavenými slupky a jádřinců. Vložíme do pečicí nádoby. Přidáme očištěnou a jemně nakrájenou cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř, máslo a jalovec.
Podlijeme horkou vodou a dusíme kuře nejdříve zakryté, poté odkryjeme – na 220 °C. Celkem pečeme asi 45 -65 minut (záleží na stáří kuřete, a také zda máme domácí či kupované).
Upečené kuře vyjmeme ze šťávy, kterou poté rozmixujeme a přidáme smetanu.
Naporcované kuře servírujeme s jablky a omáčkou.