Ingredience
- 500 g jehněčího masa z kýty
- česnek
- sůl
- 2 lžíce sádla
- 1 pomeranč na měsíčky
- 1/2 pomeranče šťáva
- 3 velké lžíce bílého jogurtu
Postup:
Jehněčí maso necháme vcelku, osolíme a potřeme česnekem. V uzavřeném hrnci jej necháme 2 dny v lednici. Pokud chceme použít skopové maso, musíme jej v lednici nechat ideálně 3-4 dny.
Připravíme si pekáč, který lze použít jak na vařit, tak i do trouby. Rozpálíme si sádlo a maso opečeme ze všech stran. Vymačkáme si šťávu z 1/2 pomeranče a nalijeme do pekáče, plus přidáme trochu teplé vody. Odstavíme z vařiče a vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 °C.
Maso během pečení otáčíme nebo alespoň poléváme výpekem, aby se nevysušilo. Zhruba po 25 minutách přidáme pomeranč, který jsme rozloupli na měsíčky a dáme zpět do trouby.
Záleží, jak velké kusy vcelku máme, ale zhruba za 45-60 minut by mělo být maso upečené.
Maso si dáme bokem a do výpeku přidáme jogurt. Tyčovým mixérem výpek s pomeranči rozmixujeme – pokud si chceme nechat nějaký měsíček pomeranče na ozdobu, dáme ho bokem před mixováním.
Jako vhodnou přílohu doporučuji například základní risotto.