grilované kuře

Grilované kuře

100%

Příprava

15 min

Vaření

3 h

Hlasuj

Ingredience

  • cca 1,5-1,8 kg celé kuře bez drobů
  • sůl
  • směs na potírání viz recept

Hit naší letošní grilovací sezony. A to bez přehánění. Nikdy by mě nenapadlo, že mi bude až tak moc chutnat grilované kuře.

Poprvé jsem ho zahlédla na Instagramu Topgrilů. A když už jsme se celkem sžili s naším plynovým grilem Weber, tak přišla jeho chvíle. Nejdřív testovací verze jen pro nás. Ta prošla na 1 s hvězdičkou. Takže když jsme měli nedávno narozeninovou oslavu, tak právě grilované kuře nesmělo na menu chybět. Celkem očekávaně patřilo k nejlépe hodnoceným jídlům večera.

Ochutnejte kuře na grilu i vy

Jako první si připravíme směs na potírání. V tomhle je mistr můj manžel, který si primárně směsi míchá sám doma. Každopádně na trhu je spousta různých koření, které obsahují jen koření, bylinky a sůl a ne zbytečné glutamáty. Takže jestli máte nějakou oblíbenou směs na kuře, klidně ho použijte.

Naše směs: 1/2 kávové lžičky uzeného česneku, 1 kávová lžička sušeného česneku, 1/2 kávové lžičky uzené papriky, 3 kávové lžičky dětského bbq koření, 1 lžíce kvalitní sojové omáčky, 8 lžic slunečnicového oleje

Pro zajímavost co je v bbq koření: sůl, paprikové floky, hořčice, cibule, sladká paprika, pepř, saturejka, oregáno, bazalka, kmín, nové koření, šalvěj

koření na kuře na gril

Kuře si nejdřív lehce osolíme (jestli nemáte sůl součástí koření, tak kuře osolte víc) a pak do něj důkladně vetřeme směs. Buď si vezměte rukavice, nebo si pak důkladně umyjte ruce.

Kuře dáme na speciální držák, případně podle Topgrilů můžete dát také na plechovku od piva. Případně jestli máte doma přímo otáčecí gril na kuře, tak samozřejmě využijte ten.

Rozpálíme gril (náš plynový na 180 °C) a grilujeme zhruba hodinu a půl. Během této doby kuře průběžně potíráme a jinak se o něj nestaráme.

Jestli máte teplotní sondu, tak si můžete zkontrolovat teplotu uvnitř masa. Ve stehnech by měla být ideálně 85 °C a v prsou 75 °C. Pokud nemáte, tak budete do masa muset píchnout klasicky nožíkem/vidličkou – šťáva musí vytíkat čirá, ne krvavá a maso po rozříznutí musí být celé bílé, jinak si zaděláváte na průšvih.

My kuře doplnili o grilované brambory – druhá topka letošního léta. Recept na brambory na grilu u mě na blogu najdete samozřejmě taky, ale není na nich nic složitého. 🙂

Tak grilování zdar a dobrou chuť.

P.S. gril máme SPIRIT EPX-325S GBS v rámci barterové spolupráce. 

gril weber receptmarináda na kuřeplynový grilgrilované kuřecelé grilované kuřekuře na grilu receptplynový gril weberkuře na griluoběd na grilugrilovaný oběd

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100