Archiv článků

Fazolová pomazánka

  Postup: Fazole uvaříme doměkka, necháme lehce vychládnout, rozmixujeme společně s ořechy, česnekem, lehce osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme majonézu.

Domácí paštika

Ingredience: 2 kg vepřový bok, 1 kg vepřové plecko, 1 kg jehněčích jater (lze samozřejmě zvolit jiná, jehněčí nejsou tak častá), 7 velikých cibulí, tuk na osmažení cibule, cca 8 stroužků česneku, červené víno, 3-4ks vejce, 4 velké lžíce hladké mouky, sklenice mléka… Na dochucení (co jsem dávala já): sůl, 10 kuliček jalovce, 6 hřebíčků,… Číst dále…

Kapustičky na másle

  Postup: Kapustu důkladně obereme a odkrojíme konce košťálů. Opereme ji. V hrnci si přivedeme vodu k varu a kapustičky v ní vaříme zhruba 5 minut. Kapustičky vyndáme z hrnce a opláchneme je studenou vodou. Rozpustíme si máslo, přidáme ocet a necháme povařit zhruba 3 minuty. Nakonec přidáme nasekané bylinky, které jsme si omyli, promícháme… Číst dále…

Dušený špenát

  Postup: V rozehřátém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Zasypeme moukou a zalijeme trochou mléka nebo smetany. Přidáme rozmražený nebo čerstvý špenát a necháme povařit. Lehce osolíme a přidáme prolisovaný česnek. Nakonec vmícháme rozšlehané vejce a krátce povaříme. Můžeme podávat s uvařeným bramborem (noky) a vejcem.        

Hráškový krém

Hráškový krém je u nás doma velice populární, zvláště když do něj přidám krutony. Na Velikonoce můžete přidat třeba vařené/ztracené vejce. Postup: Na másle orestujeme hrášek, lehce osolíme a zalijeme ho vodou. Necháme vařit doměkka, lehce vychladit a rozmixujeme tyčovým mixérem. V tuhle chvíli můžete oddělat porci pro dítě a pro nás starší přidat česnek,… Číst dále…