Ingredience
- 100 g žitné mouky hladce mleté
- 100 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 100 g másla
- 2 a 1/2 polévkové lžíce medu
- špetka soli
Tento koláč vznikal za pochodu, protože jsem chtěla vyzkoušet těsto na způsob “křehkého”, ovšem bez použití cukru. Zdařilo se a zde je výsledek.
Postup:
Smícháme veškeré ingredience na těsto, dokud nevznikne důkladně propracované těsto. Zabalíme jej do potravinové folie a dáme alespoň na 30 minut do lednice – ideálně ovšem na 1 hodinu.
Mezitím si umyjeme hrušky, vykrojíme jádřince a nakrájíme na čtvrtiny.
Náplň: 1 vanilkový pudink (doporučuji třeba Alnatura), 350 ml mléka, 100 g tvarohu, 2 lžíce medu + 2 hrušky
V hrnci dáme vařit 300 ml mléka, ve zbylých 50 ml rozmícháme pudink a dále uvaříme dle klasického postupu. Po odstavení necháme 10 minut chladnout, přidáme med a tvaroh a vyšleháme ručním mixérem do hladké hmoty.
Rozehřejeme troubu na 200 °C.
Formu na těsto (průměr 24 cm) vymažeme máslem a vysypeme moukou, roztáhneme prsty těsto, vidličkou lehce propícháme. Dáme na 5 minut péct. Vytáhneme z trouby, rozetřeme náplň a poklademe hruškami. Dáme zpět do trouby na 30 – 35 minut.
Po vyndání z trouby je ideální, pokud koláč nerozřízneme, dokud tvarohový pudink neztuhne.