citronový koláč

Citronový koláč s levandulí

100%

Porcí

8

Příprava

20 min

Vaření

50 min

Hlasuj

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • 50 ml vody
  • špetka soli

Citronový krém

  • 2 celá vejce
  • 2 žloutky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 citrony šťáva z citronů (chemicky neošetřené)
  • špetka soli
  • 2 květy levandule

Sněhová čepice s levandulí

  • 4 bílky
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 květy levandule

 

levandule recept

aneb Ve stínu levandule…

Minulou sobotu jsem si šla lehnout po obědě s Rozárkou, a když jsem se probudila, cítila jsem milovanou vůni levandule. Petr se totiž pustil do pečení a v troubě akorát chládl tento krasavec. ♥ Jako nebudu vám lhát, takovou sobotu bych brala častěji…

Tento citronový koláč podle Kluků v akci Petr pekl i před několika lety, když přijel poprvé k mým rodičům. Pamatuji si to jako dnes. Od té doby ho ale “vytunil” o levanduli a to je teprve něco!

Co se týče křehkého těsta, tak pokud si budete chtít hodně ulehčit práci, můžete použít i kvalitní koupené. V receptu vám ale každopádně nechávám i postup a ingredience, jak na něj.

Upečte si hříšně dobrý koláč s vůní léta

Z mouky a změklého másla (při pokojové teplotě), cukru, žloutků, vody a špetky soli vypracujeme hladké těsto.

To je potřeba nechat chvíli odležet. Ideálně hodinu v lednici.

Troubu si rozehřejeme na 180 °C.

Těsto pak vtlačíme do formy vyložené pečícím papírem a propícháme vidličkou. Dáme do vyhřáté trouby na 180 °C zapéct na 10 minut.

Během toho si připravíme citronový krém. V míse (nebo v robotu) smícháme celá vejce, žloutky, smetanu a cukr. Pak přilijeme citronovou šťávu, špetku soli a natrhané 2 květy levandule (na jednotlivá “smítka”).

Po vytažení z trouby na něj rovnoměrně rozvrstvíme citronový krém a vrátíme na dalších 30 minut do trouby.

Mezitím si z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáváme cukr a rozdrobené 2 květy levandule.

Jakmile koláč vytáhneme po 30 minutách ven, rozetřeme sněhovou čepici.

Vrátíme do trouby a pečeme 10 minut. Troubu vypneme a necháme “dojít” dalších 30 minut. Až teď můžeme troubu otevřít a formu s koláčem vyndat.

Podáváme až je úplně studený. Upečený takto vydrží ještě další dva dny, ale radši ho uchováváme v chladnu.

Dobrou chuť. 

Mrkněte také na můj profil na Facebooku a Instagramu, najdete tam spoustu další inspirace.

koláč s křehkým těstemkoláč s levandulícitronový koláčcitronový dezertrecept s levandulídezert s citronemkoláč z vajec

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100