Těsto
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 50 g krupicového cukru
- 2 žloutky
- 50 ml vody
- špetka soli
Citronový krém
- 2 celá vejce
- 2 žloutky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g krupicového cukru
- 2 citrony šťáva z citronů (chemicky neošetřené)
- špetka soli
- 2 květy levandule
Sněhová čepice s levandulí
- 4 bílky
- 80 g moučkového cukru
- 2 květy levandule
aneb Ve stínu levandule…
Minulou sobotu jsem si šla lehnout po obědě s Rozárkou, a když jsem se probudila, cítila jsem milovanou vůni levandule. Petr se totiž pustil do pečení a v troubě akorát chládl tento krasavec. Jako nebudu vám lhát, takovou sobotu bych brala častěji…
Tento citronový koláč podle Kluků v akci Petr pekl i před několika lety, když přijel poprvé k mým rodičům. Pamatuji si to jako dnes. Od té doby ho ale “vytunil” o levanduli a to je teprve něco!
Co se týče křehkého těsta, tak pokud si budete chtít hodně ulehčit práci, můžete použít i kvalitní koupené. V receptu vám ale každopádně nechávám i postup a ingredience, jak na něj.
Upečte si hříšně dobrý koláč s vůní léta
Z mouky a změklého másla (při pokojové teplotě), cukru, žloutků, vody a špetky soli vypracujeme hladké těsto.
To je potřeba nechat chvíli odležet. Ideálně hodinu v lednici.
Troubu si rozehřejeme na 180 °C.
Těsto pak vtlačíme do formy vyložené pečícím papírem a propícháme vidličkou. Dáme do vyhřáté trouby na 180 °C zapéct na 10 minut.
Během toho si připravíme citronový krém. V míse (nebo v robotu) smícháme celá vejce, žloutky, smetanu a cukr. Pak přilijeme citronovou šťávu, špetku soli a natrhané 2 květy levandule (na jednotlivá “smítka”).
Po vytažení z trouby na něj rovnoměrně rozvrstvíme citronový krém a vrátíme na dalších 30 minut do trouby.
Mezitím si z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáváme cukr a rozdrobené 2 květy levandule.
Jakmile koláč vytáhneme po 30 minutách ven, rozetřeme sněhovou čepici.
Vrátíme do trouby a pečeme 10 minut. Troubu vypneme a necháme “dojít” dalších 30 minut. Až teď můžeme troubu otevřít a formu s koláčem vyndat.
Podáváme až je úplně studený. Upečený takto vydrží ještě další dva dny, ale radši ho uchováváme v chladnu.
Dobrou chuť.
Mrkněte také na můj profil na Facebooku a Instagramu, najdete tam spoustu další inspirace.