Ingredience
- 300 g prosáté hladké mouky
- 150 g prosáté celozrnné chlebové mouky
- 2 lžíce dýňových semínek
- 1 a 1/2 lžičky slunečnicových semínek
- 185 g vlašských ořechů
- sůl
- 20 g másla
- 2 lžičky třtinového cukru
- 7 g instantního droždí
- 60 ml olivového oleje
- 125 ml + 165 ml vlažné vody
Postup:
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Smícháme si cukr s droždím a vlažnou vodou ve větší míse. Přikryjeme a necháme 10 minut stát.
Vmícháme olej a dalších 165 ml vlažné vody, přidáme obě mouky, semínka, ořechy a lehce osolíme (zhruba 1 lžička). Vše promícháme vařečkou a následně hněteme 5 minut na pomoučeném vále. Těsto musí být hladké.
Přendáme do mísy, přikryjeme a necháme 2 hodiny kynout.
Lehce prohněteme, a rozdělíme buď na dva nebo čtyři kusy, podle toho, jestli chceme větší nebo menší bagety. Lepší je zvolit čtyři kousky, aby se dobře propekly. Vyválíme bagetu, dáme na plech s pečícím papírem, uděláme nožem zářezy a potřeme rozpuštěným máslem. Můžeme posypat trochou semínek.
Pečeme 25 – 30 minut dozlatova (v případě že zvolíme dvě větší bagety, doba pečení se prodlouží zhruba o 10 minut).

Těstoviny s přelivem z červené řepy
Zeleninový boršč