Blog

Zdravé vánoční cukroví

Blíží se jedno z nejoblíbenějších období v roce. Vánoce. Začínáme pomalu ale jistě pokukovat po dárcích, plánujeme velké úklidy, návštěvy blízkých a v neposlední řadě sepisujeme seznam vánočního cukroví. Poslední roky se objevuje touha po cukroví, které bude zdravé. Ale je vůbec možné upéct zdravé vánoční cukroví? Setkala jsem se se spoustou názorů, že rozhodně ne. Že každé cukroví je na tom stejně. Podle mě to není pravda. Některé druhy jde upravit tak, aby byly lehčí a zdravější. Naopak jsou druhy cukroví, které i já raději nechám tak, jak mají být a neměním postupy. Každopádně za poslední tři roky jsem nastřádala celkem slušný počet receptů na zdravější verzi vánočního cukroví, a tak se o ně ráda podělím.

Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Vůně vanilky nesmí chybět! Vanilkové rohlíčky ze špaldové a kukuřičné mouky patří skutečně už k naší klasice. Jsou výborné a ani zarytí odpůrci “zdravé výživy” nepoznali, že nejsou pečené z klasické pšeničné mouky.

Linecké cukroví z žitné mouky už se u nás doma také zabydlelo. Tady rozdíl v chuti sice poznáte, ale i tak se ho nemusíte bát, bude vám chutnat.

Ze špaldové mouky pečeme i medvědí tlapkyperníčky s karobem a výborné vánoční kokosové sušenky.

Máte rádi mrkev? A co ji vyzkoušet přidat do cukroví? Mrkvovo-ořechové kuličky rozhodně stojí za vyzkoušení, jen si je připravte těsně před svátky. Z nepečeného cukroví můžu doporučit třeba vosí hnízda s rýžovým sirupem nebo makové kuličky.

Možná se vám nechce péct klasické cukroví, ale i tak si chcete připravit něco sladkého na stůl. Co třeba chutný vánoční štrůdl? Plním jej jablky, ořechy, brusinkami a skořicí… mňam 🙂 Loni jsem také poprvé vyzkoušela vánoční koláč, který je plný máku, jablek a mandlových lupínků. Pustit se můžete i do makovo-medových řezů. A pokud máte vážně málo času, tak si upečte alespoň vánoční muffiny.

Ať už se pustíte do jakéhokoliv druhu, hlavně se zbytečně nestresujte, užívejte pohody a společně tráveného času s rodinou. A nezapomeňte k pečení pustit i děti 🙂

img_0295cbimg_0346orechove-cukrovi-vanocevanocni-recept-bez-cukrupernicky-karob

 

Kategorie

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...