vanocni-cukrovi-mak

Makovo-medové řezy

100%

Porcí

9

Příprava

15 min

Vaření

30-35 min

Hlasuj

Těsto

  • 250 g + na poprášení hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 bio vanilkový cukr
  • 50 g pomletého máku
  • 150 g másla
  • 1 + 1 na potření vejce
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce mléka

Náplň

  • 130 g povidel
  • 1 bio vanilkový cukr
  • 2 lžíce medu
  • 100 g pomletého máku
  • 4 lžíce mléka

Další z receptů, které se hodí na vánoční svátky, stejně tak jako si je můžete upéct během roku. Inspirovala jsem se v jednom ze starších čísel časopisu Gurmet a v náplni vynechala cukr, který dle mého není vůbec potřeba.

Trochu jsem se těsta obávala, ale pracovalo se s ním dobře a výsledná chuť mě skutečně mile překvapila. Ještě lehce teplý jsem ho rozkrájela návštěvě a Jiřík si po obědě přidal, takže u nás rozhodně prošel a budu ho péct častěji.

Postup:

Do větší mísy si přes síto prosejeme mouku a smícháme ji se špetkou soli, vanilkovým cukrem a mákem. Máslo si nakrájíme na kostky a necháme ho lehce povolit. Jakmile je povolené, přidáme ho k těstu společně s medem, mlékem a vejcem. Vše nejdříve promícháme vařečkou, a pak si těsto vyklopíme na pomoučený vál a zpracujeme ho ručně. Je potřeba pracovat rychle, tak aby vzniklo hladké a tvárné těsto.

Těsto si rozdělíme na tři části.

Připravíme si plech s pečícím papírem, rozehřejeme troubu na 170 °C.

V menší míse smícháme veškeré ingredience na náplň.

Vyválíme první část těsta na obdélník. Kraje, které nejsou pěkně rovné odkrojíme nožem a obdélník přesuneme na pečící papír. Potřeme vrstvou náplně.

Vyválíme druhou část těsta tak, aby byla stejná s první, opět zarovnáme kraje a přendáme na plech (překryjeme náplň). Opět potřeme náplní.

Vyválíme poslední část, stejně jako předešlé, přendáme na plech a vrch koláče i boky potřeme vyšlehaným vejcem.

Pečeme zhruba 30-35 minut.

vanocni-cukrovi-bez-cukru vanocni-cukrovi-mak bez-cukru-med-povidla mak-med-vanocni vanoce-recept-med

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100 7
-->