Těsto
- 150 g hladké mouky
- 1/4 čajové lžičky soli
- 10 g holandského kakaa
- 70 g změklého másla
- 90 g třtinového cukru
- 2 menší vejce
- 150 ml podmáslí
- 2 zarovnané čajové lžičky tekutého červeného potravinářského barviva
- 1 čajová lžička bílého vinného octa z Bzence
- 1 čajová lžička jedlé sody
Krém
- 250 g Philadelphia sýru
- 115 g másla
- dle chuti moučkový cukr
Když jsem přemýšlela, jaký další recept s využitím Bzeneckého octu vám na blogu letos představím, lákal mě i nějaký dezert. Těch je ale málo. Každopádně jsem si vzpomněla na “kouzlení” s octem, sodou a kakaem, které vytváří červené zbarvení. Bohužel jsem se dočetla, že to platilo spíš historicky, kdy bylo kakao čistě přírodní a v dnešní cukrařině se mu pomáhá červeným barvivem. Každopádně bílý vinný ocet se používá stále.
Vzhledem k tomu, že se blíží den dětí, tak jsem to chtěla spojit. Pečení se nakonec ale ujala Violka, které zdatně sekundoval Jirka i Rozárka. Já nakonec jen zapisovala navážené ingredience a fotila. Zdobení možná není nádherné, jak jste zvyklí z jiných food blogů, ale to vůbec nevadí. Naopak, já jsem nadšená, jak si s tím poradili. Takže jestli máte doma děti, pusťte je do kuchyně.
Upečte si společně s dětmi red velvet cupcakes
Jako první si připravíme do kuchyně všechny ingredience. Ty z lednice necháme chvíli “ohřát” na pokojovou teplotu a máslo povolit, aby se nám nesrazilo.
Předem si přichystáme také formičky na muffiny, nebo jako v našem případě klidně na část i formu na domácí brumíky (ty jsem dávala naší nejmladší).
Pak teprve předehřejeme troubu na 180 °C.
V robotu (nebo větší míse a ručním šlehači) šleháme nejdříve samotné povolené máslo. Trvá to zhruba 5 minut. Pak do něj postupně zašleháme třtinový cukr a až budou všechna zrníčka cukru hezky zapracovaná, teprve přidáme vejce.
Pokud se nám máslová směs šlehá v robotu, můžeme si mezitím smíchat mouku, kakao a sůl. A v malé misce smíchat podmáslí a barvivo.
V této fázi smícháme vařečkou máslovou směs s moučnou a obarveným podmáslím.
Až jako poslední smícháme ve skleničce jednou sodu s vinným octem a přidáme je do těsta. Výsledná směs je krásně jemná. Hned ji plníme do připravených košíčků a dáváme do trouby na 15-20 minut (brumíci jsou dříve hotoví).
Po upečení je vytáhneme z trouby a necháme vychladit.
Na krém si zase vytáhneme předem z lednice máslo a Philadelphii. Já osobně nejsem příznivce máslových krémů, ale ve spojení se sýrem je krém jemný a není ani potřeba zbytečně dosladit.
Nejdříve šleháme samotné máslo, jakmile zesvětlá, tak po částech necháme zašlehat sýr a moučkový cukr (ten přidávejte přes jemné sítko).
Krém naplníme do zdobítka a ozdobíme muffiny.
Zdobení: čerstvé ovoce, máta/meduňka, zdobení…
Dobrou chuť!
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů a recenzí.