čokoládový fondant

Čokoládový fondant

67%

Porcí

5

Příprava

10 min

Vaření

6 min

Hlasuj

Ingredience

  • 100 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 2 polévkové lžíce špaldové mouky hladce mleté/hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 70 g třtinového cukru
  • 110 g + na vymazání formiček másla
  • 1 polévková lžíce + na vysypání hořkého kakaa

Není to dlouho, co jsem dostala velikou chuť na nějaký čokoládový dezert. Přemýšlela jsem, která klasika mi na blogu chybí a bylo jasno. FONDANT. Hříšně dobrý, přitom tak snadný.

Mimochodem víte, že se o jeho autorství  hádá jeden newyorský šéfkuchař se svým francouzským sokem?  Nicméně za jeho zrození se považuje rok 1987, takže jde o relativně mladý dezert, který si hodně rychle našel svoji oblibu ve všech světových kuchyních.

Upečte si fondant

Troubu si předehřejeme na 210 °C a připravíme si zapékací formičky. Je jich na trhu spousta, ale vyberte si takové, které vystačí přímo na 1 porci. Nejdříve je vymažeme máslem, pak lehounce vysypeme kakaem. Díky tomu pak fondant bez problémů vyklopíme.

Ve vodní lázni (hrnec s vodou, nad ním nehořlavá nádoba) rozpustíme nalámané máslo a čokoládu.
V míse vyšleháme na pomalé otáčky 2 vejce a 2 žloutky s cukrem do nadýchané pěny. Po očku hlídáme, jak se rozpouští čokoláda, která jakmile je rozpuštěná, tak ji opatrně přidáváme do mísy s vaječnou pěnou – za stálého šlehání na pomalé otáčky!
Jako poslední opatrně vmícháme mouku a lžíci kakaa.
Těsto rozdělíme do formiček a dáme péct. Pečeme cca 6 minut, aby zůstal střed fondantu pěkně vláčný a po zakrojení vytekl.
Po vytažení z trouby necháme ze 5 minut stát, a pak můžeme vyklepnout a podávat např. s ovocným přelivem, nebo se zmrzlinou.
Pozn. já zvolila rybízovou směs, která je lehce nakyslá, lžíci vyšlehané smetany a lístky máty.

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.

recept na fondantsladky-dezert-receptčokoládový fondantčokoládový dezert fondant

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
66.666666666667 0 100