Ingredience
- 5-7 g vyzrálého žitného kvásku
- 50-70 g pšeničné hladké mouky
- 50 g mouky žitné hladké
- 50 g žitné mouky
- 50 ml vlažné vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 10 g rozpuštěného vlažného másla
- 90 ml vlažné vody
- sůl
- pesto z medvědího česneku
- 3 lžičky zakysané smetany
- několik plátků čerstvého sýra
Domácí pizzu máme rádi. A když už máme doma kvásek, řekla jsem si, že by stálo za to vyzkoušet, jaká bude pizza právě z kvásku. Chuťově je moc dobrá, jen se musí lépe pohlídat pečení, ale to vše podrobně v postupu.
Postup:
Odebraný kvásek 5-7 g, 50 g vody + 50 g žitné mouky pořádně promícháme a necháme zhruba 10-12 hodin kvasit v pokojové teplotě.
Pak všechny ostatní suroviny smícháme dohromady do těsta – konzistence těsta by měla být méně tuhá a dáme opět kynout, tentokráte zhruba 1,5-2 hodiny.
Potom pořádně propracujeme těsto, několikrát přehneme, aby se vytlačilo co nejvíce přebytečného vzduchu. Dáme opět kynout na 1,5 hodiny.
Vyválíme tenký plát, necháme 10 minut odpočinout a během toho si připravíme ingredience na dokončení.
Pestem potřeme okraje a lehce i prostředek, přidáme zakysanou smetanu a poklademe sýrem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C. Hlídáme, aby se povrch příliš nepřipaloval, případně můžeme teplotu lehce stáhnout – jde o to, že toto těsto trvá trochu déle na pečení než klasické těsto na pizzu. Pečeme zhruba 15-20 minut.
Kategorie
Recept od
Gabi
Dejte vědět svým přátelům...
23.076923076923
0
100