Ingredience
- 250 g špaldové mouka hladce mleté
- 250 g polohrubé mouky
- 2 velké mrkve
- 125 g třtinového cukru
- 200 ml rostlinného oleje
- 3 vejce
- 100 g mandlí (loupaných)
- 2 kávové lžičky mleté skořice
- 1 kávová lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- máslo a hrubá mouka (strouhanka) na vymazání a vysypání
Ráno mamka zahlásila, že mám v lednici vajíčka, která vyfoukla Violce do školky, takže mám něco upéct. Dva dny před tím na mě mávala časopisem Gurmet s receptem na mrkvového beránka. Spojila jsem si 1 + 1 a upekla ho.
Oproti původnímu receptu jsem výrazně ubrala cukru (změna za třtinový), změnila mouku a vlašské ořechy na mandle a rozinky vynechala. Každopádně beránek byl skutečně moc dobrý, takže stojí za vyzkoušení.
Upečte si mrkvového beránka
Troubu si předehřejeme na 200 °C a velkou formu na beránka vymažeme máslem a důkladně vysypeme.
Mrkev si očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Vajíčka vyšleháme ve větší míse s cukrem. Přidáme olej, mrkev a promícháme.
Mouky si smícháme bokem s práškem do pečiva, solí, skořicí a mandlemi. Přidáme k těstu a opět promícháme.
Těsto nalijeme do připravené formy (já mám doma jednodílnou, takže při pečení pak po zhruba 40 minutách přikrývám vrch alobalem) a dáme péct.
Pečeme zhruba hodinu. Upečení můžeme zkontrolovat špejlí – těsto se nesmí lepit.
Po vytažení dáme ve formě na mřížku na 10 minut, poté lehce vyklopíme a necháme zcela vychladit.
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).