Těsto
- 250 g špaldové hladce mleté
- 200 g polohrubé mouky + na vysypání formy
- 30 g moučkového cukru
- 80-100 g másla na kostičky (lehce povoleného)
- 7 g prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 vejce
- špetka soli
- 150 ml mléka
Náplň
- 2-3 jablka
- 1 větší hrst Goji
- 2 polévkové lžíce bio třtinový cukr (domácí)
Jablečné koláče patří jednoznačně k nejoblíbenějším dezertům. Tentokrát jsem ho vylepšila o bobule Goji a mřížkou z těsta.
Tento mřížkový koláč využijete například při nedělním odpoledne nebo klidně i jako dezert na oslavu. Tím že je ozdobený zaplétanou mřížkou, tak působí slavnostněji než klasický koláč.
Jak upéct koláč?
Smícháme veškeré ingredience na těsto a vypracujeme hladké těsto. Zhruba 1/4 si odděláme bokem. 3/4 těsta lehce rozválíme a rozprostřeme do vymazané a vysypané formy. Těsto můžeme na pár místech propíchnout vidličkou.
Jablka si důkladně umyjeme, nakrájíme na tenké měsíčky a naskládáme je do formy. Posypeme goji neboli kustovnicí čínskou a zasypeme třtinovým cukrem.
Ze zbylého těsta si vyválíme plát, nařežeme ho na tenké proužky a vždy ze dvou spleteme copánek, který připevníme na jablka.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C po dobu zhruba 40 minut.
Po vytažení z trouby necháme vychladnout (proti praskání můžeme mřížku lehce potřít mlékem).
Kategorie
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/43643/virtual/www/domains/receptydetem.cz/wp-content/themes/recipes/single-recipe.php on line 128