Kynutá maková bábovka

66%

Porcí

8

Příprava

20 min

Vaření

50 min

Hlasuj

Like 21

Těsto

  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 kávové lžičky medu medu
  • 400 g hladké mouky (bio)
  • 150 ml mléka
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 120 g másla
  • tuk a mouka na vysypání formy

Maková náplň

  • 250 g mletého maku
  • 1 bio vanilkový cukr
  • 2 lžíce medu (rozpuštěného)
  • 250 ml mléka
  • pár kapek rumu

Naše babička byla přebornice na 2 sladké dezerty. Tím prvním je jednoznačně jablečný štrúdl. Těsto si dělala vždy sama, a i když jsem ho zkoušela už kolikrát, nikdy se mi tak nepovedl. Nevím, čím to je, ale od nikoho nechutnal tak skvěle, jako od naší babičky. Bohužel teď už nám babička nikdy neupeče.

Tou druhou sladkostí byly kynuté bábovky. Měla na to dokonce 3 formy a dokola je střídala. Nejčastěji pekla s makovou náplní, ale dokonale chutnaly i ty s ořechovou náplní a stejně tak s kakaovou. Tyhle ty kynuté bábovky mají kouzlo a vlastně se divím, proč jsem se do ní pustila až v posledních letech.

Upečte si kynutou bábovku jako od babičky

Když píšu jako od babičky, tak k tomu patří ještě jedna zásadní věc. Kvalitní suroviny. Poslední dobou si víc a víc všímám rozdílů u některých surovin. Ať už je to třeba máslo, tak také uzeniny a mouky. Teď konkrétně budu psát o moukách, protože například když naše mamka peče svatební koláčky, tak si kupuje jedině Věrovanskou mouku. Jednu dobu jsme jezdili i přímo do mlýna, který je “nedaleko” od nás, ale mouky se tam muselo brát větší množství a samo sebou s tím se nese to, že vám pak mouka stojí doma delší dobu a její kvalita klesá. Proto teď peču nejvíce z bio mouky od Probia a taky jsem si oblíbila Babiččinu volbu (zvlášť jejich kynutou mouku).

A teď konečně k tomu receptu 🙂

Čím víc máku, tím víc bábovka!

Jako první si připravíme kvásek. Lehce ohřejeme mléko, aby bylo vlažné, polovinu si odlijeme, rozmícháme v něm med, rozdrobíme do něj droždí a přimícháme 1 lžíci mouky.

Mouku smícháme se špetkou solí, přidáme do ní kvásek, žloutky, druhou polovinu mléka a rozpuštěné máslo (máslo musí mít zhruba stejnou teplotu, jako mléko, nesmí být vařící!). Důkladně promícháme vařečkou (pokud nehněteme v robotu), přikryjeme čistou utěrkou/hadrou a dáme na teplé místo kynout.

Těsto necháme kynout 45-60 minut (hodně záleží na teplotě, ale pokud po 45 minutách uvidíme, že se těsto minimálně zdvojnásobilo, tak to stačí).

Během toho, co nám kyne těsto, si připravíme makovou náplň. Mléko přivedeme k varu, přisypeme do něj vanilkový cukr, med a mák, a pokud chceme bábovku jako od naší babičky, tak přidáme i pár kapek rumu. Promícháme, povaříme a odstavíme z plamene. Dáme vychladit.

Těsto si propracujeme na pomoučeném vále, vyválíme na obdélník (cca 1 cm tlustý) a potřeme náplní. Srolujeme do rolády, spojíme do kruhu a přendáme do vymaštěné a vysypané formy.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C po dobu 45-50 minut – během pečení hlídáme, jestli se nepřipaluje a případně přikryjeme alobalem.

Jako u ostatních bábovek můžeme zkontrolovat upečení píchnutím špejlí – pokud se na ni nelepí těsto, máme hotovo.

Ihned po vytažení z trouby ji vyklopíme na chladící mřížku a přikryjeme čistou utěrkou. Krájet je lepší až je zcela vychladnutá. Jak vidíte na poslední fotce, kresba je pak mnohem krásnější a bábovka celkově lépe drží. Ale naše babička se už nemohla dočkat, a já vlastně také ne, tak jsme krájeli krapet dříve.

 

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.

recept-na-makovou-babovku jak-upect-kynutou-babovku postup-babovka

kynuta-babovka-makova cesky-porcelan-fotkababovka-s-makem kynuta-babovka kynuta-babovka-s-makem recept-na-kynutou-babovku recept-od-babicky

A teď ještě fotka cca 2 hodiny po vytažení z trouby – jak je vidět, už pěkně drží tvar 🙂

babovka-recept

Stejný recept, jen jiná forma (a tedy dávka o polovinu větší) a ořechová náplň.

bábovka s ořechybábovkarecept na kynutou bábovku

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
65.625 0 100