Blog

Lepek – zavádění, celiakie, obecné info

Lepek, jinak také gluten, je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen některých obilnin, především pšenice, žita a ječmene. V případě pšenice představuje dokonce až 80 % z bílkovinového obsahu. Vzhledem k tomu, že se často objevuje nesnášenlivost na lepek – celiakie (chronické onemocnění sliznice tenkého střeva),… Číst dále…

Druhy mouky aneb není mouka jako mouka

Téměř většina z nás žije v představě, že vařit a péct se dá pouze se základními druhy mouky, jako je pšeničná mouka hladká, polohrubá a hrubá . Proto bych Vás v tomto článku ráda přesvědčila o tom, že existuje skutečně větší množství druhů. Pokud se bavíme o mouce, měli bychom vědět, že je to rozmělněná… Číst dále…

Kdy začít s různými druhy surovin?

Od kdy smí dítě mrkev, od kdy dávat jogurt, od kdy může jíst maso, od kdy kuskus….nesčetné množství otázek snad každé mámy. Tento přehled by Vám měl alespoň trochu usnadnit problém s tím, od kdy smí Vaše dítě začít jíst určité druhy surovin. Není to dlouho, co jsem byla ve stejné situaci a snažila jsem… Číst dále…

Kdy a jak začít s příkrmy?

Názory na to, kdy je vhodné začít přikrmovat, se různí. Ovšem většina z nás jistě zaslechla nebo někde vyčetla, že nejvhodnější je u kojených dětí začít po ukončeném 6. měsíci a u nekojených dětí již po ukončeném 4. měsíci. Já s příkrmy u dcery začala právě po ukončeném 4. měsíci (nebyla kojena). Mnoho maminek se… Číst dále…