Blog

Recepty na svačiny pro děti do školy

Recepty na svačiny pro děti do školy

Čas letí jako blázen. Přijde mi, že prázdniny ještě pořádně ani nezačaly a už tu bude konec. Letos poprvé nás doma čeká nástup do školy. Violi se neskutečně těší a já začínám přemýšlet nad tím, jak co nejpohodlněji najet na nový režim. Už u zápisu jsme jako rodiče dostali potřebné informace ohledně školního stravování. Pro mnohé školy je to stále kámen úrazu, ale v “naší” škole to vypadá, že bych mohla být spokojená i já 🙂
Na obědy výběr ze 2 jídel + pro celiaky bezlepkové jídlo, což je super přístup a na dopolední svačinu jídlo formou bufetu s dostatkem ovoce a zeleniny. Určitě zkusíme alespoň na začátek, jak se to osvědčí. Mohlo by se tedy zdát, že svačiny nemusím řešit. Ale když náhodou bude mít Violka nějaký kroužek, případně pak bude muset po škole na logopedii, tak se bude hodit i nějaká ta svačina. Zároveň se taková inspirace hodí i na výlety.

Zdravá svačina do školy, je to reálné?

Rozhodně ano! Jen to chce trochu času, trpělivosti a pevné vůle 🙂 Stávkují vaše děti a zeleninu a ovoce nechtějí ani vidět? Běžte jim příkladem, povídejte si o tom, vysvětlete jim, že aby byli zdraví a dobře se jim učilo, tak potřebují jíst i něco jiného, než jen sladkosti. Připravte si společně třeba svačinu pro děti do školy a vy pro sebe do práce. A čas od času “povolte” dětem i něco “nezdravého”. Ono totiž zakázané ovoce nejvíc chutná, a když jim budete jen neustále zakazovat to, co uvidí u jiných dětí, tak po tom budou toužit možná ještě víc. Není vůbec na škodu se už v dětství naučit, že všeho s mírou je docela fajn myšlenka. Já s tím bohužel bojuji dodnes a nepříliš dobré stravovací návyky s mládí na mě budou podepsány nejspíš stále.

A na co ještě nezapomínat? Na dostatečný pitný režim a to konkrétně hodně vody 🙂

Svačiny do školy – dejte jim zelenou

Dejte svačinám zelenou a to doslova! Zkuste si říct, že bez zeleniny to nepůjde. Ke každému jídlu přidejte kousek zeleniny, případně k dopolední svačině kousek ovoce.
Třeba do takového toastu se vyloženě hodí plátek okurky, rajčte, papriky, případně pár listů salátu. Nehledě na to, že pak jídlo bude vypadat i lépe barevně 🙂 Na jaře přihoďtě do misky trochu hrášku a ředkviček, přes léto se můžete se zeleninou vyloženě rozjet, no a na podzim a v zimě děti “naučte” na kořenovou zeleninu a zelí.

Sestavujeme zdravé svačiny pro děti do školy

Inspirace není nikdy dost, a tak jsem postupně sestavila několik možností, jak se dají kombinovat svačiny.

Pečivo + lučina + plátek libové šunky (alespoň 90 % masa) + zelenina
Pečivo + lučina + kousek uzeného lososa + kopr + okurka
Pečivo + tvaroh + nasekaná pažitka + plátek libové šunky + zelenina
Pečivo + čerstvý sýr + zelenina
Pečivo + máslo + plátkový sýr + zelenina
Pečivo + domácí vajíčková pomazánka + zelenina
Pečivo + mrkvová pomazánka
Pečivo + tvarohová pomazánka
Pečivo + zeleninová pomazánka

Pečivo + tuňáková pomazánka
Mini mozzarella + rajčata
Mini mozzarella + okurky
Doma upečený muffin + jablko
Vánočka + domácí marmeláda + jablko
Bílý jogurt + vločky + 1/2 banánu
Bílý jogurt + domácí marmeláda
Bílý jogurt + kousky ovoce
Bílý jogurt + směs semínek a ořechů + rozinky
Müsli tyčinky
Kefírové mléko + kousek vánočky
Ovocný salát

Sezónní smoothie
Zeleninový salát

Super je, že všechno zmíněné můžete hravě neustále měnit a kombinovat. Navíc dole v článku na vás čeká spousta odkazů na recepty, takže školní svačiny zvládnete levou zadní 🙂

Jaké pečivo na svačinu do školy?

I díky neustálé obměně nebudou vaše svačiny pro děti nuda. Kdo by taky chtěl mít pořád rohlík s máslem a šunkou, případně chleba ve vajíčku. To by po pár dnech přestalo bavit i nejotrlejší jedince. Je mi jasné, že kvalitní suroviny jsou v dnešní době i otázkou financí, ale tak nejak si také myslím, že na jídle pro děti se nevyplácí extra šetřit.
Z čeho tedy vybírat?
Rohlík, krajíček chleba, kváskové pečivo, veka, houska, domácí pletýnky, domácí bagety, celozrnné pečivo, pečivo s celozrnnou moukou, toastový chleba, vánočka, tortila, rýžový chlebíček.

Konkrétní svačiny pro děti do školy

Začít můžeme třeba u pečiva. U mě na blogu najdete spoustu receptů na domácí pečivo. Tak například domácí chleby, bagety, bulky klasické i kváskové, pletýnky, veku, vánočku a vyzkoušet můžete i recept na kváskové loupáčky. Skutečně je z čeho vybírat 🙂

V tipech jsem zmiňovala několik pomazánek. Recept na domácí pomazánky se neztratí nikdy, takže jich opět najdete spoustu, ale představím vám takové naše favority 🙂

  1. Tuňáková pomazánka  prostě nikdy neomrzí a navíc je připravená za pár minut.
  2. Drožďová pomazánka (kvasnicová) vás překvapí, i když se jí zprvu možná budete bát 🙂
  3. Pomazánka z pečených paprik zachutná zaručeně i všem dospělým 🙂
  4. Mrkvová pomazánka je sázka na jistotu.
  5. Rychlá tvarohová pomazánka je už naším rodinným pokladem.

Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).

Podle zákona o ochraně osobních údajů je nutné udělit Souhlas se zpracováním osobních údajů. Požadované údaje zpracovávám konkrétně za účelem zasílání newsletterů -novinek z blogu. Stisknutím tlačítka "Registrovat se" dáváte automaticky souhlas. Souhlas lze vzít kdykoliv zpět, a to například zasláním e-mailu nebo dopisu na kontaktní údaje.

tunakova-pomazankadrozdova-pomazankapomazanka-vecere-detipomazanka-deti-mrkev

Místo kupovaných sladkostí je lepší občas upéct koláč, buchtu a nebo muffiny, které děti zbožňují. Receptů na muffiny mám na blogu taky slušnou řádku (minimálně 20). Tvarohové, mrkvové, karobové, švestkovo-makové, meruňkové, jablečné i bez mouky. Je z čeho vybírat 🙂

muffiny-mrkvove-recept

Přeji ten nejpohodovější start do nového školního roku!

Vaše Gábi

Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).

Podle zákona o ochraně osobních údajů je nutné udělit Souhlas se zpracováním osobních údajů. Požadované údaje zpracovávám konkrétně za účelem zasílání newsletterů -novinek z blogu. Stisknutím tlačítka "Registrovat se" dáváte automaticky souhlas. Souhlas lze vzít kdykoliv zpět, a to například zasláním e-mailu nebo dopisu na kontaktní údaje.

 

Kategorie

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...