Ingredience
- 500 g (1 vanička) žampionů
- 1 vanička mini mozzarelly
- cherry rajčátka
- čerstvě mletá sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- 150 g mix salátů
Žampióny nadívané, máslo, žloutky, a pak sůl… kdo by neznal jednu z nej písniček z filmu Ať žijí duchové 🙂 Tak tady žampiony taky najdete, dokonce i nadívané, jen to máslo a žloutky chybí.
Od kdy smí děti žampiony?
Spousta rodičů se ptá, zda patří houby do jídelníčku dětí. Jako u ostatních surovin se názory hodně různí. Obecně se shodují v tom, že jsou houby hůře stravitelné (i pro dospělé), takže je lepší jejich konzumaci nechat raději až po třetím roku. Někteří dokonce tvrdí, že houby z lesa odsunout ještě dál. U těch pěstovaných, jako jsou třeba žampiony jsou lékaři i odborníci shovívavější. Každopádně se doporučuje podávat je k obědu (kvůli trávení), a pokud se na ně chystáte poprvé, tak vyzkoušet raději jen trochu.
Kombinace, která vás bude bavit – žampiony, mini mozzarella a cherry rajčátka
Žampiony si očistíme (čerstvé a čisté žampiony stačí otřít, případně omýt a osušit). Nožičky vykrojíme a dáme rovnou na pekáč. Stejně tak vydlabané žampiony, do kterých dáme mini mozzarellu a 1 umyté cherry rajče. Lehce osolíme, opepříme, zakapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 180 °C na 25 minut.
Mix salátů umyjeme, opět lehce osolíme, promícháme a zakapeme olivovým olejem.
Jakmile jsou žampiony hotové, nandáme na talíř a hurá na ně 🙂
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).