Karob nebo kakao?
Často se mě ptáte, proč používám tak často karob, a jaký že je vůbec rozdíl mezi karobem a kakaem. Ke karobu jsem se dostala postupně. Už je to dost dlouho, co jsem na něj narazila v krámku se zdravou výživou a zajímalo mě, co že je to zač. Že jde o náhražku kakaa se dnes už ví, ale určitě se hodí i pár dalších informací.
Karob neboli svatojánský chléb
Karobový prášek se získává z plodů dřeviny Ceratonia Siliqua, která roste ve Středozemí. Název svatojánský chléb získal díky pověsti, ve které se traduje, že právě tyto plody měl rád svatý Jan. Setkat se můžete také s názvem rohovník nebo chlebovník. Plody jsou tmavě hnědé a jde o dlouhé lusky, které v sobě mají semena. Jakmile lusky dozrají, suší se a jemným mletím se z nich získává právě karobový prášek.
zdroj: migravent.com
Co obsahuje karob
Karob je bohatým zdrojem vlákniny, pektinu a ligninu. Zároveň má vysoký obsah vitamínů skupiny B, minerálních látek a stopových prvků. Samotné lusky obsahují 30-70 % sacharidů a dřeň má až 26 % sacharózy, 13 % fruktózy, 4,5 % proteinů a 1,5 % tuku. Karobová semena pak v sobě mají hlavně bílkoviny a tuky.
Rozdíl mezi světlým a tmavým karobem
V obchodech je k sehnání hlavně světlý prášek karobu, ale koupit si můžete i tmavý. Tmavý karob se déle pražil a pro mě je více výrazný a o trochu více hořký než ten světlý. Takže já osobně kupuji radši ten světlý.
Karob kupuji většinou v menším 200g balení (dá se koupit za zhruba 30-40 Kč). K sehnání je ale i balení po 400 g a 500 g (zde se cena pohybuje od 80 Kč, i když naposledy jsem sehnala 400g balení za krásných 40 Kč), které si pak můžete dát do dobře uzavíratelné nádoby a rozhodně se vám nezkazí.
A jak je to s kakaem
Kakao se hřeje na výsluní oblíbenosti už od předkolumbovské doby. Určitě jste o něm minimálně jednou slyšeli při hodině dějepisu. K nám do Evropy se dostalo kakao díky Španělům. Obsahuje vysokou koncentraci antioxidantů, je zdrojem hořčíku, železa a obsahuje také chrom, mangan, zinek a měď.
Jaký je rozdíl mezi karobem a kakaem?
Pokud mám určit největší rozdíl mezi karobem a kakaem, tak je to rozhodně jejich chuť. Karob je sladší, ten světlejší podstatně více jako kakao. Takže když peču s karobem, nemusím pak více doslazovat (jakmile použijete kakao, které je více hořké, tak pak přidáváte více sladidla).
Kakao je také tučnější než karob – kakao obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, karob pak má 7 % tuku a až 48 % cukru, z toho vyplývá výše zmíněné. Kalorická hodnota karobu je ale zhruba o jednu třetinu nižší.
Karob je také vhodný pro děti, protože na rozdíl od kakaa nevyvolává zrychlený tep, hyperaktivitu a poruchu spánku. Zároveň neobsahuje teobromin, takže je vhodnou alternativou pro všechny, kteří jsou alergičtí na čokoládu. Jako bonus navíc dobře působí na naše trávení.
Recepty s karobem
A teď vás trochu navnadím (alespoň doufám) na vyzkoušení karobu.
Zamilovaný dort , který jsem připravovala na svatého Valentýna :-).
Dokonalý čokoládový koláč s karobem ideální jako nedělní dezert.
Pro milovníky muffinů jedny smetanové s karobem nebo karobové muffiny s mascarpone.
A karob můžete použít i na vánoční cukroví, třeba do vosího hnízda.