Ingredience
- 8 cibulí
- 1 velká polévková lžíce sádla
- 30 g másla
- 900-1000 g vepřového masa (plecka)
- 670 g (1 sklenice) bílého zelí
- 1 kávová lžička celého kmínu
- 3-4 kávové lžičky mleté sladké papriky
- 1 bobkový list
- 200 g zakysané smetany
- čerstvě mletá sůl
- 670 ml vody
Jeden z hlavních symbolů maďarské kuchyně (tedy alespoň pro nás Čechy :-)), který u nás už tak zevšednil, že jej zná skutečně každý. U nás doma máme zelí hodně rádi, takže tato kombinace nám nevadí, právě naopak.
Super je, že jeho přípravu zvládnete do 10 minut, a pak už se “jen” vaří.
Hurá na segedín!
Cibuli nakrájíme na půlky, ještě jednou překrojíme a krájíme na tenké měsíčky. Hrnec rozpálíme, přidáme sádlo a plátek másla a cibuli. Průběžně mícháme. Zatím co se restuje cibule, stihneme nakrájet maso na menší kousky a ideálně všechny stejně velké.
Jakmile cibule krásně zezlátne, zaprášíme ji paprikou a kmínem. Promícháme a přidáme maso – stačí skutečně jen rychle promíchat, aby nám paprika nezhořkla. Necháme maso opéct ze všech stran, promícháme a teprve teď osolíme a přidáme bobkový list.
Necháme lehce pustit šťávu a přidáme zelí. Promícháme a zalijeme vodou.
Přikryjeme a necháme dusit (případně i stáhneme plamen), dokud není maso měkké.
Maso se bude dusit rozdílně dle toho jak máme velké kousky, ale zhruba hodinu to zabere.
Jakmile je maso měkké, vypneme plamen a zamícháme zakysanou smetanu – já dala 100 g a zbylých 100 g jsem nechala na dochucení pro ostatní dle chuti.
Podle mého není potřeba ničím zahušťovat.
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.