segedinský guláš

Segedínský guláš

100%

Porcí

6

Příprava

10 min

Vaření

1 h

Hlasuj

Like 14

Ingredience

  • 8 cibulí
  • 1 velká polévková lžíce sádla
  • 30 g másla
  • 900-1000 g vepřového masa (plecka)
  • 670 g (1 sklenice) bílého zelí
  • 1 kávová lžička celého kmínu
  • 3-4 kávové lžičky mleté sladké papriky
  • 1 bobkový list
  • 200 g zakysané smetany
  • čerstvě mletá sůl
  • 670 ml vody

Jeden z hlavních symbolů maďarské kuchyně (tedy alespoň pro nás Čechy :-)), který u nás už tak zevšednil, že jej zná skutečně každý. U nás doma máme zelí hodně rádi, takže tato kombinace nám nevadí, právě naopak.

Super je, že jeho přípravu zvládnete do 10 minut, a pak už se “jen” vaří.

Hurá na segedín!

Cibuli nakrájíme na půlky, ještě jednou překrojíme a krájíme na tenké měsíčky. Hrnec rozpálíme, přidáme sádlo a plátek másla a cibuli. Průběžně mícháme. Zatím co se restuje cibule, stihneme nakrájet maso na menší kousky a ideálně všechny stejně velké.

Jakmile cibule krásně zezlátne, zaprášíme ji paprikou a kmínem. Promícháme a přidáme maso – stačí skutečně jen rychle promíchat, aby nám paprika nezhořkla. Necháme maso opéct ze všech stran, promícháme a teprve teď osolíme a přidáme bobkový list.

Necháme lehce pustit šťávu a přidáme zelí. Promícháme a zalijeme vodou.

Přikryjeme a necháme dusit (případně i stáhneme plamen), dokud není maso měkké.

Maso se bude dusit rozdílně dle toho jak máme velké kousky, ale zhruba hodinu to zabere.

Jakmile je maso měkké, vypneme plamen a zamícháme zakysanou smetanu – já dala 100 g a zbylých 100 g jsem nechala na dochucení pro ostatní dle chuti.

Podle mého není potřeba ničím zahušťovat.

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.

recept na segedínsegedínský guláš

hlavni-chod-recept omacka-recept-segedin segedinsky-gulas-recept segedin-recept

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100