Blog

První příkrmy – z čeho je vařit?

Máte doma kojence a pomalu přichází doba, kdy má začít ochutnávat první příkrmy? Pak jste určitě řešili, jestli je doma vařit, nebo kupovat skleničky. Toto dilema zde řešit nebudu, je to na každém z nás… Na našich možnostech a také odhodlání a chuti. Každopádně pokud převážila ona varianta domácí přípravy, tak by se vám tento článek mohl hodit. Článek je to delší, ale věřím, že všechny informace a fotky oceníte. 🙂 Jestli vás zajímá jen jedna z kapitol, klidně si k ní srolujte a ostatní přeskočte, je to jen na vás.

Na co se můžete těšit?

  1. domácí suroviny pro první příkrmy
  2. kupované suroviny pro první příkrmy
  3. kde brát maso a vejce
  4. jaký je rozdíl mezi farmářský a BIO
  5. na co si dát pozor
  6. bez čeho se při vaření příkrmů neobejdete

první příkrm

Domácí suroviny – první příkrmy

Možná máte (nebo někdo z rodiny) stejně jako my to štěstí, že vlastníte zahradu, na které si pěstujete zeleninu a ovoce. Právě ona zelenina vás bude zajímat jako první.

Výhody domácích čerstvých surovin – platí to hlavně v období, kdy mají sezonu a vy si je utrhnete a hned je jdete zpracovat:

  • Reálně vidíte, jak daná surovina vypadá. Pohlídáte si, aby nebyla nijak nahnilá či jinak znehodnocena.
  • Znáte původ suroviny – my na zahradě (a i na louce a v okolí) nepoužíváme nic chemického. Hnojíme hnojem a i s tím opatrně, aby nebyla půda zbytečně přehnojena. Zahradničíme šetrně.
  • Když si příkrmy připravíte z čerstvých surovin a hned je dáte dítěti, mají vyšší obsah vitamínů než kupovaná alternativa.
  • Sterilizace koupených příkrmů sice zaručují mikrobiologickou nezávadnost, ale zároveň ničí část vitamínů obsažených v potravinách.

Nevýhody domácích surovin

  • hlavní sezona je od jara do podzimu, a ta se samozřejmě u jednotlivých druhů střídá
  • některé druhy zeleniny/ovoce se hůř skladují a nevydrží takovou dobu
  • potřebujete čas na zpracování

Když bych to měla shrnout za sebe, tak se to má tak, že dokud mám k dispozici domácí zeleninu a ovoce, které je kvalitní a nezkažené, tak mu dám vždy přednost před každou jinou variantou. Zvlášť v létě a na začátku podzimu, kdy je všeho dostatek, by byl hřích to dělat jinak. Ale znovu opakuji, že je to tím, že máme velikou zahradu. Takže pokud to tak nemáte, určitě nemusíte mít nějaké výčitky, že si zeleninu a ovoce koupíte. Jenže v tom případě přecházíme k dalšímu bodu, ve kterém vám prozradím, jak vybírat a na co si dát pozor. ↓↓↓↓↓

řepa na příkrmdomácí první příkrmy domaci-suroviny hrusky-prirkmy jablka-prikrmy ostruziny prikrmy-svestky prvni-prikrm

Kupovaná zelenina a ovoce na první příkrmy

Věřte nebo ne, i my, co máme zahradu, tak v určité části roku dospějeme k tomu, že musíme zeleninu a ovoce kupovat. Ne všechno, třeba brambory, kořenová zelenina, jablka, hrušky… vydrží i přes zimu. Ale nikdo nechce jíst to stejné pořád dokola. Nehledě na to, že to tak není ani správně. Ve výživě a zvlášť u příkrmů je potřeba vyváženost a pestrost. Takže i já dospěla na začátku zimy do stádia, kdy jsem potřebovala nakoupit zeleninu (nejen) pro Rozárku.

Protože bydlíme na vesnici, tak k nám nejezdí žádné známé rozvozy potravin. Kromě Tesca a tam tedy zeleninu kupovat nechci. Vyzkoušela jsem tedy dva farmářské dodavatele, kteří k nám jako jediní zajíždí. První dopadl nemastně, neslaně, ale naštěstí ten druhý vše zachránil. Jde o brněnský Farmbox, který je doslova rodinným projektem – stojí za ním manželé Irena a Jirka Šněkovi. Sami důkladně vybírají dodavatele převážně z Jihomoravského kraje, dále ze Zlínského a Vysočiny. Všechny potraviny jsou objednávány až na základě vaší objednávky a vyráběny těsně před dnem závozu. S trochou nadsázky se dá říci, že mnohé z výrobků jsou vyráběny přímo pro vás, což je u těch nejmenších farem skutečně pravda. 

Vyplatí se kupovat bio?

Mrzí mě, že po velkém boomu bio surovin a potravin došlo k jeho napadání a posmívání se lidem, kteří si zakládají na tom, co jí. Určitě bych tu ráda zdůraznila, že mezi hlavní výhody bio potravin patří to, že neobsahují rezidua pesticidů, herbicidůhormonů, antibiotik a dalších látek s negativním vlivem na zdraví. Takový koktejl teda do příkrmů fakt nechci a nechci ho ani pro nás. Nezapomínejte také na to, že to co vaše děti jedí v prvních letech svého života dost zásadně ovlivňuje nejen jejich stravovací návyky ale hlavně jejích zdraví a vývoj!

Výhody a nevýhody bio a farmářské zeleniny a ovoce (rozdíl mezi bio a farmářskými surovinami najdete dál v článku) platí stejně jako u domácích, až na to, že nejste přímo u zdroje původu – respektive dnes už většina farmářů veřejně prezentuje jak hospodaří, někteří dokonce dělávají prohlídky. Navíc prodejci těchto surovin a potravin by byli sami proti sobě, kdyby svým zákazníkům dodávali nekvalitní zboží, takže si kvalitu sami hlídají! Mezi určitou nevýhodu pak patří cena, o které se dál zmiňuji i u masa – za mě se za kvalitní suroviny vyplatí připlatit. Nehledě na to, že když porovnám cenu některých druhů zeleniny a ovoce, tak už to farmářské zase o tolik dráž nevychází jako to ze supermarketu. Navíc díky tomu podpoříte české pěstitele a chovatele, kteří to teď víc než potřebují. ♥

farmbox

Kde brát maso a vejce na příkrmy?

My doma máme vlastní telecí a jehněčí maso + přes léto drůbeží, občas slepici. Jinak ještě občas někde splašíme králíka. Ale tím to hasne. Takže  nejčastěji řeším nákup drůbežího, pro nás i vepřového a ryb. Vajíčka máme velkou část roku domácí, ale žádná slepice vám nebude nést nonstop a ani to po ní nechtějte. Takže občas řešíme i nedostatek vajec.

Stejně jako u zeleniny a ovoce jednoznačně doporučuji menší chovatele a farmáře. Klidně vyzkoušejte víc variant a sami se přesvědčte, který dodavatel vám nejvíce vyhovuje. Já postupně vyzkoušela nabídku Farmboxu a dál v článku vám prozradím konkrétní tipy.

Když bych měla poukázat asi na největší rozdíl mezi masem domácím/od farmáře a kupovaným z klasického supermarketu, tak je to za mě nejvíc vidět u kuřecího masa. To z klasického obchodu je rychle hotové, měkké až “rozblemtané” a chuťově nevýrazné. Naopak domácí/od farmáře se připravuje déle, je krapet tužší a chuťově podstatně výraznější. Jako jsou to fakt nebe a dudy!

Rozdílů v chovu a celkovém přístupu je totiž tolik!!! Velkochovy jedou na kvantitu, takže zvířatům sypou strašný šílenosti. Tím pádem nemůžete čekat kvalitu ani ve výsledku. Myslím, že třeba kuře z velkochovu nikdy nevidí čerstvou trávu, slunce, a podobně. Chápu, že někoho odradí vyšší cena, ALE není přeci potřeba kupovat maso na každý den. Můžete si ho dopřát dvakrát, tříkrát týdně a zbytek dnů vařit zeleninu, luštěniny a další kvalitní suroviny. Navíc pokud se točíme okolo prvních příkrmů a uvažujete, že kvalitní maso koupíte alespoň pro děti, tak ty toho přece tolik nesní, takže to cenově jde zvládnout.

farmářské vejce prikrm-vejce vejce-prikrmy

Schválně jsem vám vyfotila i mix domácích a farmářských vajec – farmářská jsou 2 uprostřed – o fous méně žluté. Co se týče barevnosti žloutků, ještě víc jsem se do nich začetla, abych vám teď mohla prozradit, že…

  • žloutek žlutí karotenoidy (přírodní pigmenty)
  • u domácích vajec je pěkná žlutá barva způsobená kvalitní stravou slepic (čerstvá zelená a přirozená strava)
  • u chovatelů pak rozhoduje také strava s tím, že někteří mohou podvádět a do žrádla přidávat doplňky stravy nebo i chemické látky, aby docílili toho, že budou žloutky sytě žluté až oranžové
  • suma sumárum jistotu kvalitního vajíčka máte z domácího zdroje a od prověřených chovatelů, kterým nezbývá než věřit

zloutky

Farmbox – moje zkušenost a tipy

  • ZELENINOVÉ BOXY PRO DĚTI → konkrétně zeleninový box pro děti fbx za 230 Kč a BIO zeleninový box malý fbx za 190 Kč
  • ZELENINA A OVOCE  → vyzkoušela jsem např. brokolici, brambory, mrkev, pastiňák, jarní cibulku a jablka ze sadu ve Starém Lískovci – vše v prvotřídní kvalitě
  • VEJCE → od farmáře, z farmy Bařice
  • KUŘECÍkuřecí směs do polévky, výborná věc! Měli jsme vývar pro nás i Rozárku, druhý den ještě maso do rizota. Vyzkoušela jsem tu od rodiny Němcovi i Zelenkovu a za mě je o fous lepší ta od Němců.
  • KRŮTÍ PRSO → kousek pro Rozárku, ze zbytku oběd pro nás
  • DALŠÍ MASO → my měli navíc ještě vepřovou kýtu na pomalé pečení, mleté vepřové na sekanou a celou bio kačenu z Vysočiny – vše luxusní!
  • SLÍŽANSKÉ JOGURTY → toto je můj největší objev, jsem z nich hotová! 😀

farmbox zelenina-na-prvni-prikrmy zelenina-prvni-prikrmy

farmářská zelenina prikrmy-v-pare zelenina-bio zelenina-na-prikrmy zelenina-na-prikrmy-zamrazenilistový špenátovoce na příkrmy

farmářský jogurt ovocny-jogurt

Jaký je rozdíl mezi pojmy farmářský a BIO?

Na trhu se objevuje spousta superlativů a doplňujících informací k surovinám, jako jsou farmářské, domácí, tradiční, poctivé… Toto všechno je určitě důležité a ve spoustě případů i pravdivé, ale pouze označení BIO zaručuje nějakou garanci a to dokonce ze zákona! Zákon totiž přesně říká, jak musí být pěstován a zpracován výrobek, který v prodejně najdete právě jako bioprodukt. Funguje přísný systém, podle kterého se ekozemědělci a jejich potraviny kontrolují. Teprve když vyhoví všem zákonným podmínkám, mohou si na svůj produkt napsat BIO. Porušení pravidel se pak trestá sankcemi, nebo  odebrání biocertifikátu.

Na co si dát pozor při vaření příkrmů?

  • Na kousku zeleniny/ovoci je plíseň / Zelenina/ovoce je nahnilá → Veškeré ovoce a zeleninu vyhoďte, jakmile zpozorujete náznak plísně či hniloby!
  • Maso “je cítit” → nevařte z něj a dejte ho pryč.
  • Vejce smrdí → vyhodit!
  • Hnědý banán → dost lidí si kupuje ještě zelené banány a bojí se naopak těch zralých hnědých. Někdo si dokonce myslí, že hnědý banán patří do koše. Ale nebojte, takový banán vám nic neudělá, a pokud není uvnitř shnilý, klidně si na něm pochutnejte.
  • Dusičnany – bývá jich v zelenině nejvíc na jaře. Nejvíc ho najdete např. ve špenátu (volte menší lístky) a brokolici (odstraňte košťál), ale třeba také v mrkvi – konkrétně v jejím středu, takže u větších kusů vykrojte vnitřní válec.

Bez čeho se u přípravy příkrmů neobejdete?

Kojenecká voda

I když vařím v páře, liji do parního hrnce kojeneckou vodu. Takto jsem postupovala i u Violi a Jiříka – do jednoho roku. Pak jsem pomalu přešla na vaření v klasické vodě. Jestli chcete použít na přípravu příkrmů a pití kojenců kohoutkovou vodu a nejste si jistí její kvalitou, radši ji převařte.

Kvalitní tuk

Schválně v nadpisu používám jen tuk a nic konkrétního, protože je lepší, když tuky střídáte a nezaměříte se pouze na jeden druh. A jaké tuky střídat?

  • olivový
  • slunečnicový
  • řepkový
  • lněný
  • ghee
  • u všech platí v té nejlepší kvalitě ideálně lisovaný za studena!

olej do příkrmů

Mohlo by vás dál zajímat:

 

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...