Blog

Jak je to s tím čajem?

Znáte takovou tu otázku, jestli patříte do skupiny, která miluje čaj, nebo kávu? Tak já v tom mám jasno. Miluju oboje! A naprosto stejně. Nedovedu si představit život bez čaje, ani bez kávy. A protože o kávě už jsem psala, tak přichází na řadu čaj.

Je to už hodně dlouho, co kupujeme téměř výhradně jen SONNENTOR. Ano, občas sáhnu i po jiných výrobcích, ale favorit je u nás jasný. Takže pokud si o čajích chcete počíst více, doporučuji i článek o jejich bylinkobraní, protože tam jsem si je zamilovala ještě víc. Získala jsem tam spoustu informací a rozhodla se, že o čajích napíšu na blog víc. V tomto prvním článku najdete porovnání jednotlivých druhů i balení, plus pár otázek ohledně oblíbenosti a přípravy čaje. Hned ve čtvrtek se pak můžete těšit na voňavý čajový rituál, kdy jsem položila i otázky několika dalším blogerkám, jak že to mají s čajem. No a v neděli to celé zakončíme soutěží o voňavé dárkové balíčky od SONNENTORU a 2 moje kuchařky. Tak si uvařte třeba nějaký dobrý čaj a hurá do čtení… 🙂

porcovaný čaj

 

Sypaný, pyramidální, nebo porcovaný čaj?

Jak jsem se sama přímo v Čejkovicích přesvědčila, tak rozdíl v sypaných, pyramidálních a porcovaných čajích je pouze ve velikosti lístků čaje, bylinek a ovoce. Schválně jsem se na to ale ještě jednou zeptala a odpověď najdete na konci článku.

Druhy čajů doma střídáme, ale kvůli tomuto článku jsem schválně připravovala čaje zároveň s tím, že jsem porovnávala, jestli je i nějaký rozdíl třeba v intenzitě. Jediný znatelný rozdíl jsem cítila u zázvoru. Sypaný zázvor byl o poznání silnější, než porcovaný zázvorový čaj. A pak ještě u černého čaje (stejný druh) mi přišel sypaný čaj o trochu více intenzivnější. Může to být ale tím, že jsem určitě neměla naprosto totožné množství čaje.

Oblíbené pyramidální čaje SONNENTOR:

Nadechnutí v lese, Pohlazení duše, Ledové džbánky

 

Balení čajů – jedna velká věda?

Víte, že se první čajové sáčky objevily v roce 1903? A hned následující rok je newyorský obchodník Thomas Sullivan začal posílat svým zákazníkům jako vzorky. Tehdy se vyráběly z hedvábí a byly ručně šité, takže to bylo vlastně luxusní zboží. Dnes už je tomu jinak.

Při exkurzi přímo v SONNENTORU jsme měli šanci celý proces vidět. Ale o jejich balení a celkově udržitelnosti si můžete přečíst i u nich na webu. Každopádně já si to nenechám pro sebe a alespoň pár důležitých bodů vám tu shrnu.

  • Sypané čaje a koření v SONNENTORU balí do biodegradabilních fólií vyrobených z obnovitelných surovin (celulóza, která se dá opětovně získat ze dřeva) → takže to znamená, že likvidovat je můžete na domácím kompostu, kde se fólie rozloží během 3-6 měsíců!

 

  • Pyramidální čaje patří zase do obalu z kukuřičného škrobu → tím pádem je pak po vyluhování můžete opět hodit na kompost. Navíc na kompost klidně dejte i samotný přebal, protože je z celulózy.

 

  • Porcovaný čaj – nálevové sáčky – se vyrábí z vláken textilního banánu. V praxi to znamená, že tyto sáčky opět s klidem hoďte na kompost. U jednotlivých přebalů 2komorových sáčků je to tentokrát jinak – jde o 80 % papíru a 20 % PP, jde tedy o jedinou součástku, která ještě není kompostovatelná. Samotné čajové krabičky jsou ale už zase z recyklovatelného papíru.

sypané a porcované čaje

porcované čaje

bio čaje sypany-caj

 

A jak vypadají jednotlivé čaje po vyluhování?

Přesně takto ↓

jednotlivé druhy čajů

 

Bylinkové čaje – síla přírody

Znám spoustu lidí, kteří po bylinkovém čaji sáhnou jen tehdy, když je zrovna trápí něco zdravotního. Ale znám také ty, kteří si bylinkový čaj připraví jen tak, protože jim chutná a ví, že je pro ně prospěšný. Mezi druhou skupinu se řadím i já. Bylinkové čaje u nás doma patří do běžného pitného režimu a zvláště na podzim a v zimě je jejich spotřeba docela výrazná. Já sama si čaj vařím v práci i pětkrát, plus pak doma další. Za den je to tedy už slušný počet. A aby se mi jeden druh “nepřepil”, tak je střídám. V létě je ten počet samozřejmě nižší, převažuje voda, ale i v tomto období si čaj připravujeme – např. i poctivý ledový.

Sama bych se ráda dostala k tomu, že si budu trhat a sušit bylinky sama. I Petra to baví. Ale jak teď stavíme a celkově je těch starostí spousta, tak jsem ráda, že si zvládnu nasušit nějaké bylinky na vaření. I proto jsem nesmírně vděčná za to, že máme možnost vybrat si z bohaté nabídky BIO čajů. U nás konkrétně je to SONNENTOR, který kupujeme už hodně dlouho, takže možnost s nimi spolupracovat je už jen třešničkou na dortu.

Co se týče bylinkových čajů, tak koupit můžete:

  • jednodruhový bylinkový čaj → např. lipový čaj, bezový, mátový, heřmánkový…
  • bylinnou směs → těch je obrovská spousta a většinou nesou název podle “užití” → např. na nachlazení, postní čaj, relaxační, na dobrou noc a podobně

My máme doma už svoje oblíbené a často po nich saháme právě i třeba při různých obtížích, ale toto je tak široké téma, že si zaslouží speciální článek, na který se můžete těšit zhruba někdy v listopadu.

Jak si bylinné nálevy připravit?

Pokud nemáme porcovaný čaj, kde je vše snadnější, tak doporučuji skleněnou, případně porcelánovou konvici, která má inertní (vložené) sítko. Přesně takovou, jakou vidíte na fotce ↓. Po předepsané době louhouvání pak sítko vyjmeme a můžeme podávat. Další variantou jsou jednoporcová sítka do hrnku. Máme doma kovové i látkové, které se ale hůře udržuje. A mám pro vás ještě jeden tip: pokud se vám někdy stane, že nemáte žádné čajové sítko, tak si klidně vezměte i klasické menší, co se používá běžně v kuchyni, a je to. 🙂

Oblíbené bylinkové čaje SONNENTOR (i když tady je to těžké, mám pocit, že miluji všechny :-))

Dobrý večer, Relaxační sv. Hildegardy, Být ženou, Zklidnit mysl, Tatíčkův čaj, Pro dobrý pocit v břiše, Zázvor, Knedlík v krku

 

bylinkový čaj.

Černý čaj – klasika, která nikdy neomrzí

Já osobně mám černý čaj spojený nejvíce s chlebem s máslem, uvařeným vejcem od domácích slepiček a pažitkou :-)) Obecně ale celkově spíše se snídaní. Někdy si ho dám samotný, jindy do něj přidám pár kapek citronu. Obecně čaje ale už nesladím. Každopádně hodně záleží na druhu čaje. Je to jako se vším. Není černý čaj, jako černý čaj a stejně jako u ostatních čajů je dobré si připlatit za kvalitu. Ono jak říká náš taťka – nechutná to pak jako odvar z ponožek. 🙂

Když jsem si dělala takový soukromý průzkum, kdo který čaj nejvíce pije, tak patřil jednoznačně mezi nejčastěji zmiňované. A pokud bych měla zmínit i konkrétní druh, tak Earl Grey vede.

Trochu moudra z Wiki:

Černý čaj je čaj, který prochází delší oxidací, než zelený čaj, oolong (polozelený) nebo bílý čaj. Ale všechny tyto typy jsou vyráběny z lístků Camellia sinensis. Černý čaj má silnější vůni než ostatní méně oxidované čaje.

  1. Po sklizni se listy nejprve nechají zavadnout pomocí proudění vzduchu.
  2. Poté se černé čaje zpracovávají jednou z následujících cest. CTC (drcení, řezání, stočení) je metoda používaná pro čajové listy nižší kvality, které končí v čajových sáčcích a je prováděna strojově. Klasické zpracování je prováděno jak mechanicky, tak ručně. Používá se pro čaje vyšší kvality. Listy zůstávají vcelku a přesný postup se liší podle druhu čaje.
  3. Dále se nechají čajové listy za kontrolované teploty a vlhkosti oxidovat. Úroveň oxidace určuje kvalitu čaje.
  4. Poté jsou listy usušeny, aby se zabránilo další oxidaci.
  5. Nakonec jsou listy roztříděny do tříd podle svojí velikosti (celé listy, zlomené a prach). Rozdělení se obvykle provádí pomocí sít. Čaj může být poté dále tříděn podle dalších kritérií.

Můj oblíbený černý čaj SONNENTOR

Daarjeling

Zelený a bílý čaj – něco pro povzbuzení

Zelený a bílý čaj už jsou méně populární. Já osobně je mám ráda, ale je fakt, že je piju také méně. Vzhledem k tomu, že na mě působí povzbuzujícím dojmem a celkově více “osvěží” jak třeba černý čaj a bylinkové čaje, tak dávám zeleným čajům přednost během jara a léta. V tomto období si je doma dopřáváme podstatně víc.

Nechutná vám zelený čaj a víckrát jste to raději nezkoušeli? Možná jste ho jen zalili moc horkou vodou, a nebo šlo o starý čaj, který byl špatně uložený. Chybou může být i nesprávné množství. Když to přeženete, tak se vám budou křivit ústa. Proto radím držet se doporučení na krabičkách a sáčcích. A pokud si nevíte rady, vyzkoušejte ho třeba v čajovně a dejte mu ještě šanci.

Bílý čaj pak patří k nejexkluzivnějším druhům čaje na světě a pochází převážně z hornatých oblastí Číny. Díky jeho šetrnému sběru a zpracování je specialitou, což se většinou podepisuje i na jeho vyšší ceně. Na rozdíl od zeleného čaje nebývá tolik hořký – má tedy jemnější a sladší chuť.

Moje oblíbené zelené a bílé čaje SONNENTOR

Bílý čaj Herkules, Zelený čaj s citronovou trávou

bilý čaj

Ovocné čaje – hlavně žádná chemie!

Ovocné čaje jsou za mě jedny z nejvíce problematických. Proč? Protože to, co se prodává klasicky v obchodech kolikrát má s ovocným čajem společné jen nějaké umělé ovocné aroma. Jenže pokud je někdo zvyklý právě na převoněné ovocné čaje a dá si pak poctivý ovocný čaj, tak je většinou v rozpacích. Co mě osobně třeba u spousty ovocných čajů vadí, tak velké množství ibišku. Proto se snažím vyhledávat takové, kde není vůbec, nebo je ho tam minimum.

Jinak stejně jako u bylinných čajů, tak i u ovocných najdete jednodruhové čaje a směsky. Ovocná směs je podle mě častější a podle mého průzkumu i oblíbenější.

Každopádně někoho možná zarazí i to, že i když v ovocném čaji nejsou žádné lístky čaje, tak se to stejně považuje za čaj. Zámýšlela jsem se nad tím zrovna nedávno a našla dokonce i články, kde ovocný čaj berou spíše jen jako ovocnou směs na přípravu horkého nápoje. Tak to už asi nechám na vás, za mě je to už ustálené spojení “ovocný čaj” v pořádku. 🙂

U nás doma vedou ovocné čaje u mamky, babičky a dětí. Já sama je piji minimálně. Ale i tak mám své oblíbené ovocné čaje:

Rakytníkový požitek, Jablečný štrúdl a Ovocný sen

ovocný čaj

Otázky přímo do SONNENTORU

  1. Máte přehled o tom, který čaj je u zákazníků nejoblíbenější?

Dlouhodobým bestsellerem je v našem sortimentu Dobrá nálada. Vyvážená bylinná směs patřila mezi první směsi pod logem smějícího se slunce a i po několika desetiletích se drží na špičce oblíbenosti! Na paty jí šlape, a to především v čajové sezóně, naše Adventní sada.

 

  1. Jaký je za Vás pohled na rozdíl mezi sypaným a porcovaným čajem? Když pomineme jeho formu 🙂 Je u některých čajů třeba rozdíl v jejich síle?

U nás jde do sypaných i porcovaných čajů ta samá bylinka, není to tak, jak se často mnoho lidí domnívá, že by do čajových sáčků šla surovina nižší kvality. Bylina se pouze musí posekat, aby se vešla do sáčku.

Sypané čaje mohou být výraznější díky tomu, že se do vody díky promnutí jednotlivých lístků mezi prsty při samotné přípravě čaje uvolní více éterických látek. Ty se v celých listech samozřejmě udrží lépe.  Nicméně se snažíme každý jednotlivý čajový sáček zabalit tak, aby zákazníkovi neunikla ani chuť, ani vůně bylinky.

Zásadním rozdílem, pro který mnoho zákazníků sáhne po porcovaném čaji, je čas přípravy. Je prostě jednodušší zalít čajový sáček horkou vodou a mít za chviličku čaj, u sypaného je příprava takovým malým rituálem, na který si člověk musí vyhradit pár minut navíc.

 

  1. Voda a její správná teplota hraje významnou roli v chuti čaje, proto by mě zajímalo, zda jde třeba nějak paušalizovat teplotu na přípravu bylinkových, ovocných, zelených a černých čajů?

Většinou platí, že bylinné směsi by se měly zalévat vařící vodou a luhují se déle (ca 5-10 minut), černé čaje se také zalévají vroucí vodou, ale luhují jen 2-3 minuty. Zelené a bílé čaje pak potřebují nižší teplotu, lístky jsou jemnější: zpravidla by se u nich teplota vody měla pohybovat mezi 70-80 °C.

Pokud si nejste jistí, nejlépe uděláte, když mrknete přímo na krabičku: na každé etiketě je napsáno, jak konkrétní čaj správně připravit.

Odpovídala: Tereza Hemzová, milá duše ze SONNENTORU

složení čaje

sypaný čaj bio

 

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...