Blog

Skladování potravin chytře a stylově

*článek vznikl ve spolupráci s eshopem Bonami

Dokončení nového domu jsem brala ve spoustě ohledů jako jednu velikou příležitost. Začít od začátku a ještě o fous lépe, než tomu bylo doposud. Vzhledem k tomu, že jsme si postavili pasivní dům, žijeme na vesnici a celkově je nám blízký šetrný způsob života, tak mám na rok 2021 už teď nové předsevzetí: ještě méně plýtvání potravinami! Jak toho dosáhnout?

Tři kroky k menšímu plýtvání v kuchyni

  1. Nakupovat jen takové množství, které zvládneme v daném časovém horizontu spotřebovat.
  2. Mít přehled o zásobách.
  3. Skladovat potraviny tak, aby se zbytečně nekazily.

I proto vám tentokrát představím pomocníky, kteří nám v novém domově pomohou k lepšímu uchovávání potravin a surovin.

Skleněné dózy na mouku

Jedna z věcí, která nás láká kupovat do zásoby, je mouka. Hladká, polohrubá, hrubá, špaldová, žitná… vždyť ta se hodí co chvíle. Jenže! Pokud nepečete vážně často a leží vám pak doma ladem, zásoby se nevyplatí. Právě naopak. Při dlouhém skladování mouka ztrácí vlhkost a zatuchne. Navíc když si ji necháte jen tak, jak ji koupíte, v papírovém obalu, je dost možné, že se vám do ní dostanou třeba i nezvaní hosté.

Takže jak na to? Za sebe radím následující:

  1. Mouky, které používáte často (v mém případě hladká, poluhrubá a špaldová) si kupte klidně víc, ale…
  2. jen tolik množství, které zvládnete bezpečně uchovat.
  3. Což je v dobře uzavíratelné dóze.
  4. Za sebe doporučuji velké skleněné dózy s objemem 2000 ml – pohodlně se vám do nich vleze celé kilo mouky.
  5. Uskladněte je pak ideálně ve spíži/skříni, kde není teplo a kam přímo nesvítí slunce.

skleněné dózyskladování moukyv čem mít moukudóza na mouku

Skladování těstovin, luštěnin, rýže…

Stejně jako mouku, je potřeba tyto potraviny chránit před vlhkem, slunečním zářením, teplem a živočišnými škůdci. Kuchyňských dóz dnes seženete nepřeberné množství, takže záleží jen na vás, kterým dáte přednost. Já si vybrala plastové dózy, které mají hranatý tvar, takže nezabírají zbytečně moc místa. Do nové spíže sice časem přibude komplet nový regál, ale i tak se dostatek místa hodí.

V plastových dózách mám uskladněno:

  • těstoviny (klasika, celozrnné, špagety)
  • bulgur, kuskus, jáhly
  • rýže (kulatozrnná, jasmínová, natural)
  • červená čočka, klasická čočka, fazole…

plastové potravinové dózyplastové krabice na surovinyskladování rýže

Jak uchovat pečivo čerstvé?

Pečivo si domů kupujete zřejmě téměř každý den. Je to jedna z věcí, která snad v žádné domácnosti nechybí. Nebo paříte mezi ty šťastlivce, kteří si ho pečou doma. Ať tak, či tak, určitě chcete, aby vám vydrželo co nejdéle čerstvé. Osobně jsem vypozorovala, že domácí chléb mi vydrží čerstvý podstatně déle. U našich jsme používali dřevěný chlebník a na domácí chléb plátěnou utěrku (určenou jen na ten chléb), do které se chleba zabalil. Teď v novém domě jsem zatím chlebník nekupovala a skladujeme pečivo v látkových sáčcích a zatím si to nemůžeme vynachválit! I oproti chlebníku mi to přijde jako lepší varianta, protože koupené rohlíky jsou dobré i druhý den – žádné gumáky.

Na co si u pečiva dát pozor?

  1. Když si domů přinesete / doma upečete čerstvé pečivo, vždy ho musíte nechat vychladnout!
  2. Neskladujte pečivo v mikrotenovém sáčku.
  3. Nedávejte pečivo do lednice.
  4. Naopak pokud máte pečiva přebytek, dá se zamrazit.

sáček na pečivotextilní sáček na pečivo

Ořechy a semínka – nedejte šanci plísním!

Většinou všichni dumají nad tím, jak správně uskladnit vyloupané vlašáky. Jenže i u ostatních ořechů a semínek je fajn být obezřetní. Ořechy totiž hodně rády žluknou a také chytají plísně. A to určitě nechcete. Opět jako u ostatních skupin ingrediencí platí ono známé: dobře uzavíratelná nádoba, žádná vlhkost, teplo… Já z nabídky Bonami zvolila menší skleněné dózy s klipem a obsahem 600 ml. Stejně jako u plastových dóz mají hranatý tvar, takže se mi jich na poličku vleze víc vedle sebe.

Ve spíži nemáme žádné okno, takže nevadí, že jsou skleněné a tedy průhledné. Díky tomu mám skvělý přehled o tom, jak na tom naše ořechová zásoba je. Jinak tady tu velikost používám také například na kakao. Naopak nestačí na směs semínek, kterou potřebuji na pečení pečiva a také do kaší. Takže semínka mám také ve skle, ale s objemem 2000 ml (stejně jako na mouky).

skladování ořechův čem mít ořechyskladování potravinuchovávání potravin

Posviťte si na lednici aneb Pořádek musí být!

Lednice je kapitola sama o sobě. Už jsem četla tolik návodů ohledně toho co kam dát. A jako šla mi z toho hlava kolem. 🙂 Obecně doporučuji řídit se skladbou vaší konkrétní lednice. Konkrétně ta naše má speciálně box na čerstvé suroviny, zeleninu, na uvařené jídlo a podobně.

Časem si zřejmě pořídíme ještě jednu malou lednici do spíže, protože si doma děláme domácí kimchi a podobně, takže abychom to měli kde skladovat a nezabíralo to místo “klasickým zásobám”. Ale zatím máme jen vestavěnou, která disponuje oproti volně stojícím menším prostorem. Takže se člověk musí naučit s tím místem pracovat. I proto jsem podlehla aktuálnímu trendu boxů do lednice. V jednom mám jogurty a ve druhém sýry, lučinu a podobně.

organizér do lednice

Otevřené police v kuchyni – stylová i praktická dekorace

Otevřená police byla vždy můj sen. Dost lidí mě odrazovalo, že je to jen další chytač prachu, zbytečnost a tak… ale nemohla jsem si pomoct. 🙂 Protože milujeme kávu, tak část u kávovaru patří právě dóze na kávu, mlýnku, nejoblíbenějším hrníčkům a dalším pomůckám. Dál se neobejdeme bez kaší. Takže část police si ukořistila snídaňová sekce (chia semínka, rozinky, misky, oblíbená kniha Vtipné kaše). No a v neposlední řadě nechybí dřevěný box na oleje.

Zatím bydlíme v novém jen krátce, ale za tu dobu jsem police už asi pětkrát přeskládala a myslím, že to není konečné číslo. 😀 Každopádně tady máte aktuální podobu.

otevřená policepolice v kuchyni

Okouzlily mě skleněné dózy Kilner. Původně jsou to zavařovací sklenice, ale to mi nevadí. Časem si jich dokoupím asi víc, protože mi vyhovují a navíc tady těch menších rozměrů mám zatím málo. Aktuálně je využívám na:

  • chia semínka
  • rozinky
  • třtinový cukr
  • sušený rozmarýn

otevřená police v kuchyniskladování potravin doza-ze-sklaokrasná dózaotevřené police

Boxy na oleje i drobné věci

Bambusové organizéry vás budou bavit. Jejich odolnost, praktičnost a univerzálnost přímo volá po použití ve vaší kuchyni a spíži. Mám tři a už teď vím, že je to málo. Jeden okupují oleje a mlýnek na barevný pepř. Další dva zabraly kapsičky a kaše pro Rozárku – od Lepšího složení i ty na domácí přípravu. Co bych do nich ale ještě ráda dala?

  • prášek do pečiva, vanilkový cukr
  • různé drobnosti typu gumičky, párátka, nůžky…

dřevěné boxy dreveny-box

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...