Blog

Recenze knih o fermentaci a chemii v jídle

Co má společného máma tří dětí, žijící v Polsku a Američan, který žije přes třicet let s virem HIV?

Oba dva se snažili najít sílu v potravinách a surovinách tak, aby jim pomohla s jejich zdravotním stavem.

Julita Batorová bojovala za svoje tři děti, které byly věčně nemocné.

Sandor Ellix Katz proti nevyléčitelné nemoci a vedlejším účinkům léků.

Vznikla tak cesta za jídlem bez chemie –  kniha Vyměň chemii za jídlo (Víš, co obsahují tvoje oblíbené jogurty, kečupy, sušenky?).

A fermentační bible – Síla přírodní fermentace.

Já vám je dnes díky nakladatelství Alferia představím. Poctivě jsem si je totiž přečetla a jsem z nich nadšená. A pevně věřím, že i mnohým z vás by se mohla minimálně jedna z nich hodit. 🙂

recenze alferia

Julita Batorová: Vyměň chemii za jídlo (Víš, co obsahují tvoje oblíbené jogurty, kečupy, sušenky?)

Alergie, dokola vracející se nemoci, antibiotika už po narození, a pak kupa dalších během prvního roku života… to jsou problémy, které u svých dětí nechce řešit žádný rodič. I proto se Julita rozhodla, že se vrátí k tomu, co jedli naši předkové. Pustila se do studia složení potravin, naučila se číst etikety a zcela výrazně se zasloužila o to, že se její děti pomalu ale jistě ze všeho zotavily a celá rodina se těší pevnému zdraví.

Nejde o žádné zázraky. Prezentuje věci, které my všichni tak nějak známe a víme o nich. Jen se nám občas hůř zavádí do praxe. I proto jsem za tuto knížku vděčná. Ujistila jsem se v tom, že náš směr doma je správný. A i když máme oproti Julitě ještě pár rezerv, tak jsme na správné cestě.

Co vše v knize najdete? 

  • Reálné zkušenosti autorky. Tipy, hodnotné informace, praktické a přehledné tabulky, základní shrnutí.
  • Její vlastní cestu.
  • Recepty na zdravější alternativy jídel.

chemie-za-jidlo jogurty recenze-vymen-chemii-za-jidlo recepty

Co navíc oceňuji?

Že se kniha čte sama! Vážně. Člověk by si řekl, že zrovna takováto knížka, která navíc ani nemá barevné obrázky, se bude číst podobně za trest, jako některé publikace z povinné četby. Jenže to je omyl. Chvílemi mi přišlo, že mám v ruce nějaký román, který mě už od prvních stránek vtáhl do děje. Autorka by si za tento poutavý styl zasloužila metál a stejně tak Mirka Polová, která se zasloužila o překlad.

Kniha se dá koupit za sympatickou cenu 250-300 Kč.

Ukázka z knihy Vyměň chemii za jídlo

NA STOPĚ ZLOČINCŮ NEBOLI O SYNTETICKÝCH ADITIVECH

Otázka za milión zní: Kolik složek má jogurt? Nejzdravější jogurt, tedy jogurt vyrobený podomácku, obsahuje mléko a živé bakteriální kultury. To jsou dvě složky. Pokud do něj přidáme ovoce, vychází nám tři složky. Když se podíváme na etiketu výrobku z regálu v obchodě, ukáže se, že je na ní uvedeno neuvěřitelné množství ingrediencí, jejichž názvy jsou napsány v jazyce pro průměrného konzumenta nesrozumitelném.

Od té doby se datuje můj druhý život, v roli agenta pronásledujícího zločince poschovávané v potravinářských výrobcích, které konzumuju každý den. V obchodě se zbraněmi pro konzumenty, tj. v jednom internetovém knihkupectví jsem si opatřila knihu E 213. Tabulky aditiv a chemických složek aneb co jíš a čím se mažeš a vytáhla jsem do boje s etiketami. Vyzbrojená tabulkami jsem několik týdnů neúnavně prohledávala nekonečné regály supermarketů a pomocí lupy četla popisky na výrobcích.

Vlasy se člověku zježí, když probádá (byť jen zběžně) tajemství pěstování plodin v masovém měřítku (přiznám se, že si občas kladu otázku: K čemu mi je, že to vím?). Pokud tedy někdo nemá pevné nervy, ať raději další odstavce nečte.

Než zelená, červená nebo žlutá zelenina doputuje na náš stůl, může se dostat do bližšího kontaktu s regulátory růstu, umělými hnojivy, prostředky na hubení plevele a plísní, kyselými dešti, těžkými kovy a dalšími chemickými přípravky.

vyměň chemii za jídlo

Sandor Ellix Katz: Síla přírodní fermentace

Tato kniha je ódou na fermentaci, kterou Sandor svým čtenářům představuje v jejím nejlepším světle. Ještě jste o ní nic neslyšeli? Pak věřte, že právě fermentace je takový malý zázrak. Fermentací se totiž jídlo stává stravitelnějším a výživnějším. Fermentace také odstraňuje z jídla toxiny. A pravidelná konzumace kvašených potravin dodává našemu zažívacímu traktu cenné živé kultury. Jenže…

Pokud chcete v naší bezpečností posedlé a instantnost oceňující době koupit živé kysané výrobky, musíte buď důkladně hledat, anebo si je samo vyrobit. A právě k tomuto Sandor vybízí.

Co vše v knize najdete? 

  • Krátký příběh autora.
  • Teoretické informace o kulturách.
  • Teoretické i praktické informace o nakládané zelenině, luštěninách, chlebu, víně i pivu…
  • Základní recepty.

fermentace miso-polevka recenze-knihy-fermentace recept-na-kimchi

Co navíc oceňuji? 

Nadšení a zápal, se kterým je kniha napsaná. Ale zároveň tak citlivě, aby to na čtenáře zbytečně netlačilo a “nepřemlouvalo je k něčemu, co sami nechtějí”. Stejně jako u předešlé publikace díky tomu promíjím i absenci fotek a barevných obrázků. 🙂

Knihu seženete za 330-390 Kč.

Jak je to u nás doma?

Kysané zelí, kefíry, kvašáky, kvásek… to vše jsme doma znali a jedli/pili. Kimchi donesl poprvé ale Petr, cca 2 roky zpět. První “přivonění” zrovna dvakrát velké nadšení nevyvolalo, ale po ochutnání první lžíce jsem měla jasno. Toto bude láska! A ta láska stále trvá. Považuji nás za kimchižrouty a falešné Korejce, protože kimchi se u nás jede ve velkém. Kupované je dobré, ale celkem dost drahé, takže by nás to přivedlo na mizinu. Proto ho začal Petr připravovat doma.

Jíme ho několikrát týdně. Nepřestala jsem ani v těhotenství a během kojení. Od té doby si připadám zdravotně podstatně lépe. Postupně naši kimchi osvětu šíříme dál alespoň v rámci naší rodiny a přátel. Někteří se už chytli, švagr dokonce začal také s vlastní výrobou. Tak mám radost, že se mi to vše přečtením této knížky potvrdilo.

fermentace kimchi-koreni recenze sila-prirodni-fermetace

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...