Blog

Dřevínek – talířky s vůní dřeva

Zhruba rok zpět se rozjel ve velkém trend dřevěných talířků. Myslím si, že jste určitě u nějaké blogerky nebo kamarádky viděli krásný dřevěný talířek ve tvaru zvířátka a na něm nádherně naservírovanou svačinku. Já si tehdy říkala, že mít doma malého špunta, tak neváhám a kupuji ho také, ale pro ty naše dvě odrostlé děti mi to tehdy přišlo zbytečné. Dnes už ale vím, že to tak úplně není…

Letos se to v mém okolí doslova “rozrodilo”, a tak jsem začala postupně nakupovat dárky pro všechna ta miminka. Vzpomněla jsem právě i na ony dřevěné krásky a začala hledat. První tři odkazy mě krapet vyděsily. Respektive ty ceny. Za jeden talířek klidně i 1000 Kč? A to u toho ani nebylo napsané, jestli jde o ruční výrobu, a kde byl talířek přesně vyroben. Tak jsem hledala dál. Přeci jen jsem těch talířků potřebovala krapet víc a půlku výplaty se mi za ně dávat nechtělo. A tehdy to přišlo. Jako zásahem osudu jedna moje kamarádka sdílela na FB fotku stránky Dřevínek, tak jsem na to hned mrkla a nestačila žasnout.

Dřevěné talířky tady od nás z jižní Moravy, ručně vyráběné a cena za jeden 490 Kč? Myslela jsem, že odpadnu! Hned jsem vybrala 5 motivů a posílala objednávku. Během pár dní byl balíček doma a já mohla rozdávat radost. To bylo v dubnu…

Když tehdy talířky došly, tak Violka prohodila, že by takový talířek taky chtěla a Jiřík se k ní hned přidal. A tehdy mi došlo, že je to přece klidně i pro starší děti a ne jen pro prťata. Tak jsem jim slíbila, že jak budu příště zase objednávat, tak vezmu i jim.

Chvíli na to jsem spustila výzvu, aby mi moji fanoušci na FB psali tipy na menší lokální projekty, které si zaslouží propagaci, ale nemají na to třeba finance. V tu chvíli mě napadlo, že bych to mohla nabídnout i dřevěným talířkům. Napsala jsem paní Verči a oslovila ji, jestli by mi nechtěla odpovědět na pár otázek, že bych o nich napsala na blog a alespoň trochu tak dostala jejich příběh a produkty dál mezi rodiče.

Slovo dalo slovo a vy si tak teď můžete přečíst náš “rozhovor”, podívat se na pár fotek talířků a dozvědět se tak trochu víc o tom, jak se plní sny… ♥

dřevěný talíř

Rozhovor s Verčou z projektu Dřevínek

Když byste se měli Vy sami v 5 větách představit, co by mělo rozhodně zaznít?

Jmenujeme se Mirek a Verča a všechno co vyrábíme, vyrábíme ručně a s láskou v naší malé dílně na jihu Moravy.  Protože máme doma 3 malé velké raubíře, je převážná část našich výrobků pro děti, které jsou nám velkou inspirací a chceme pro ně to nejlepší . Díky nim uvádíme do praxe spoustu mých nápadů a Mirek jako zkušený truhlář pečlivě vybírá každý kousek dřeva, který pak společně proměňujeme v naše výrobky. Naše přání je udržet si lidský přístup jak při výrobě tak i ve vztahu s každým zákazníkem a tak se snažíme vždy co nejvíc vyhovět přáním.  Proto se i bráníme masové výrobě.

Jaké je v dnešní době rozjet takový projekt? Navíc s malými dětmi… 🙂

Vyčerpávající a naplňující zároveňJ Jedno velké nekončící dobrodružství. Často překvapujeme sami sebe, co vše se dá zvládnout. Samozřejmě je to také hodně o organizování času. Naše děti jsou na 1. místě, takže se často také v dílně s manželem střídáme. Asi tak jako v každé jiné rodině – jedeme na směny a nebo pracujeme po nocích. Důkazem toho je i tento rozhovor psaný ve 23h (smích). Samozřejmě velký dík patří i našim babičkám, bez kterých by to asi opravdu nešlo.

talirek-jednorozec talirek-ze-dreva

Co Vás přivedlo na myšlenku tvořit ze dřeva? Máte třeba někoho v rodině, kdo s dřevem pracuje?

To je jednoduché, manžel je totiž truhlář.  Často jsem se ochomýtala v dílně a přiložila ruku k dílu, ačkoliv jsem neměla s touto profesí nic společného. A když se nám narodil první syn Šimonek, začali jsem se zajímat o hračky pro děti. Hlavně co mu pořídit a zjistili jsme, že výběr správné a hlavně nezávadné hračky nebo potřeb pro děti není až tak jednoduchý. A v tuto chvíli dostala prostor moje fantazie. Takže první roky byla tvorba určená jen pro naše děti.

Z jakého dřeva tvoříte, a proč tomu tak je? Má třeba nějaká specifika na výrobu?

Nejčastěji tvoříme z lípy, buku a javoru. Ale vždy záleží na typu výrobku. Lípa se dobře opracovává, protože je měkká a osvědčila se při výrobě dřevěného nádobí. Buk je zase tvrdý a odolný a hodí se tak na hračky, které odolají dennímu hraní. Stále vymýšlíme nové druhy výrobků a podle použití vybíráme druhy dřevin.

Který motiv talířků nejvíce “frčí”?

Nejvíc žádaný je talířek ve tvaru medvídka. Asi je to tím, že se hodí jak pro holčičky, tak i pro kluky.

 

Rodiče určitě zajímá, jak dlouho takový dřevěný talíř vydrží. V balíčku vždy posíláte návod, ale mohli byste prosím shrnout “základní pravidla” k údržbě? Je to třeba podobné jako u dřevěného prkýnka?

Samozřejmě záleží na péči, jakou talířku poskytnete. Dřevo je časem prověřený materiál. Nejdůležitější je zamezit vystavení talířku dlouhodobé vlhkosti. Proto opravdu doporučujeme talířek před použitím napustit jedlým olejem ze všech stran a nechat den vsáknout a poté otřít suchým hadříkem. Omývat krátce ze všech stran, aby došlo k rovnoměrnému styku s vodou, nenamáčet a určitě nechat volně uschnout. Je to přírodní materiál, a tak může docházek k mírnému zkroucení, ale tomu bohužel nemůžeme zabránit.  Naše talířky jsou určené výhradně na studenou kuchyni, tj. různé svačinky apod. Potom talířky mohou vydržet stejně dlouho jako naše kuchyňská prkénka po babičce.

 

Talířky jsou za mě asi nejviditelnějším zbožím, ale všimla jsem si, že u toho nekončíte… Jaké výrobky máte dál ve své nabídce?

Ano, talířky frčí asi nejvíce, ale v těsném závěsu jsou houpačky a dřevěný koník. A samozřejmě spoustu hraček a výrobků na přání, které ani nestíháme zveřejňovat.

Jaké máte plány do dalších měsíců? 🙂

Rádi bychom dotáhli několik našich nápadů do finální podoby, aby se z nich mohli těšit i ostatní.  V nejbližší době to budou dřevěná kousátka, kalendář jako učební pomůcka a do tandemu s talířky i dřevěné krabičky na svačinky.

dřevínek

Jak hodnotím kvalitu talířků?

Já za sebe jsem moc spokojená. Už od prvního momentu. Talířek vám dojde krásně zabalený v přírodním materiálu, žádné plasty. K tomu najdete v krabičce návod, podle kterého jsem postupovala. Houbičkou jsem talířky (ty které si nechávám doma) “napustila” kokosovým olejem a nechala celých 24 hodin být. Pak už jsme se pustili do zkoušení a hlavně tedy servírování. Všechny mňamky jsem ani nestihla vyfotit, ale vždy jsme na talířek dávali jen studené jídlo a žádné omáčky třeba. 🙂 Nejvíc se uplatňují asi na ovoce a zeleninu. Teď v létě je to parádní společník na všechny ty kedlubny, okurky, jablíčka a borůvky…

Umývám vždy hadřičkou, nijak nemáchám ve vodě, a pak nechám uschnout. Dá se říct, že je to stejná péče jako o dřevěné prkýnku. Zhruba po 14 dnech jsem nejvíc vytížený talířek opět natřela olejem a nechala zaschnout. Tento postup se jednou za čas doporučuje, tak to poctivě hodlám dodržovat. Ale je to prostě dřevo, které pracuje a získává svoji patinu, takže bych se toho nebála.

Celkově tedy jednoznačně tyto talířky doporučuji. ♥

Co všechno Dřevínek vyrábí?

Stručně řečeno ručně vyráběné dřevěné hračky a dřevěné výrobky. Ale je toho opravdu spoustu. V tomto článku se primárně věnuji talířkům, protože s jídlem toho mají logicky nejvíc společného. Jde o skutečně krásné talíře ve tvaru zvířátek ale třeba i traktorů, autíček a podobně. Mám ten dojem, že Verča s Mirkem jsou schopní vytvořit skutečně všechno. 🙂

Pro děti pak v aktuální nabídce najdete i různé skládačky a oblíbené dřevěné houpačky, které děti jen tak neomrzí. Na jejich FB se to neustále hemží novinkami, takže je to docela nebezpečné sledovat a odolávat. 😀

Radost si můžete udělat i vy starší, například dřevěnou sadou “puzzle” na oříšky, sušené ovoce nebo třeba olivy. “Kávomilci” zase ocení podtácek na hrnek s kávou.

Mrkněte se na jejich stránky na Facebooku – Dřevínek a sledujte jejich tvorbu.

dreveny-talirek-beruska dreveny-talirek-jednorozec talirek-auto-ze-drevadrevene-talirky-pro-deti dreveny-talirek-na-jidlo

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...