Domácí příprava mléčných výrobků
Už dlouho jsem si pohrávala s myšlenkou, že si domů pořídíme jogurtovač. Dokonce jsem měla vybrané i dva typy. Jenže stavba domu se neustále odsouvá a u našich jsme vyhlásili dočasný “STOP stav” v pořizování nových spotřebičů. Ono to prostě není kam dávat :-)) Takže když se objevila možnost vyzkoušet si Zákvasky, neváhala jsem ani minutu.
Jak asi víte, řídím se tím, že všeho s mírou. Tvrzení, že mléčné výrobky zahleňují a škodí našemu organismu beru s nadhledem. Když je u nás někdo nemocný, tak logicky jogurty a kefír nejí a nepije. Ono je to i logické – jsou to studené věci z lednice, které organismus ještě více ochlazují (ne nadarmo se dává tvaroh na spáleniny od sluníčka nebo zánět při kojení). Pokud jsme ale fit, tak si jogurty a kefír v rozumné míře dopřejeme.
Snažím se dávat přednost bílému jogurtu, který si pak ochutíme domácí marmeládou nebo vločkami. Místo mléka si raději dáváme kefír a jogurtové nápoje. Kefír hodně chutná i Jiříkovi, takže u nás by se mohl připravovat často 🙂
Krátké info o Zákvaskách
Zákvasky VIVO mají celou řadu užitečných vlastností:
- mají probiotické vlastnosti, které pomáhají obnovit střevní mikroflóru a mají blahodárné účinky na lidské zdraví;
- díky schopnosti fermentovat mléko, proměňují ho do užitečného kysaného mléčného výrobku;
- jsou antagonisty mnoha patogenních mikroorganismů, a v důsledku toho, se brání rozvoji mnoha nemocí;
- vzhledem k vysokému obsahu živých bakterií mléčného kvašení, zákvasky VIVO inhibují růst škodlivých bakterií ve střevě, což pomáhá obnovit mikroflóru, posilují imunitní systém a normalizují trávení.
Od určité doby se snažím o naši mikroflóru starat. Ono se to nezdá, ale zde vážně vše začíná i končí. Zastáváme takový názor, že není dobré jen zahánět projevy nemocí, ale že je potřeba řešit jejich příčiny a předcházet jim. Z toho důvodu jsou mi tyto produkty více než sympatické.
Přikládám tabulku s kompletním seznamem produktů, kde názorně vidíte, k čemu všemu jsou prospěšné:
Pokud vás zajímá více informací, tak doporučuji mrknout přímo na prezentaci Zákvasek Vivo.
Příprava domácího kefíru je hračka! A je to dobrota!
Pro přípravu budete potřebovat následující:
- hrnec o objemu 1-4 l (mléka se dává 1-3 l)
- teploměr na tekutiny
- mlékárenskou kulturu Kefír
- deku/peřinu
Postup přípravy domácího kefíru:
Mléko uvaříme, a pak ochladíme na teplotu 37 °C až 40 °C (o něco teplejší než je tělesná teplota). Ultrapasterizované nebo rostlinné mléko stačí ohřát jen do teploty 37 °C-40 °C!
Pozor! Kultury se nikdy nepřidávají do mléka, které má teplotu vyšší jak 42 °C!
Otevřeme lahvičku s kulturou a přidáme do lahvičky mléko s teplotou maximálně 42 °C do poloviny objemu. Zavřeme uzávěr lahvičky a třepeme až do úplného rozpuštění látky. Nalijeme obsah do připraveného mléka a promícháme.
Přikryjeme pokličkou a zabalíme do deky a peřiny (deky a ručníku), abychom udrželi teplotu během fermentace.
Takto zabalené necháme po dobu 8 hodin.
Po rozbalení zkontrolujeme, necháme vychladnout a dáme do lednice, kde necháme maximálně 3 dny – déle to tam podle mě ani nevydrží, protože to někdo sní, nebo vypije :-))
Já jsem doma připravila také domácí jahodový kefír
Do základu (0,3 l kefíru) jsem přimíchala 1 lžičku domácí jahodové marmelády a špetku domácího vanilkového cukru. A co vám budu povídat, taková lahoda to byla! ♥
Další den přišel na řadu i levandulový kefír
V tomto případě jsem si do základu (0,3 l kefíru) přidala necelou lžičku domácího levandulového cukru. A opět potěcha pro chuťové buňky.
Celkově je ale kefír výborný sám o sobě. Dokonce oproti kupovanému mi přijde mnohem jemnější.
Připravte si doma jogurt – jde to i bez jogurtovače
U domácího jogurtu postupujeme úplně stejně, jako u přípravy domácího kefíru. Tentokrát jsme ale nechali v teple o 1 hodinu déle, protože mi přišel jogurt málo hustý. Celkem po 9 hodinách bylo vše v pořádku, nechali jsme jogurt vychladnout a schovali ho do čistých sklenic do lednice.
Časově vám příprava nezabere příliš času, jen je lepší si ho připravit buď o víkendu, nebo připravit mléko ráno, zabalit do tepla a po návratu z práce vše dokončit.
V létě můžete do jogurtu přidat čerstvé ovoce a v zimě zavařeniny a marmeládu. Super je jogurt i s ořechy, sušeným ovocem a vločkami.
Proč fandím Zákvaskám?
Je to jednoduché! Za málo peněz hodně muziky. V jedné krabičce za 100 Kč máte 2 krabičky. Z tohoto množství zvládnete připravit až 6 l kefíru/jogurtu, protože k přípravě dalšího výrobku lze použít místo nové lahvičky hotový produkt z předešlé várky.
Získáte navíc poctivý produkt, který si připravíte podle potřeby a ochutíte dle libosti 🙂
O všech pozitivech těchto kultur si můžete přečíst v přehledu užitečných vlastností Zákvasek.
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).