Blog

Rovinj – město plné barev a chutí

Letos jsme původně na dovolenou v létě nechtěli. Stavíme dům, byli jsme na horách a v prosinci pojedeme zase, ale tak nějak té práce a všeho kolem bylo moc, že jsme si řekli, že vyrazíme. Hledání bylo hodně rychlé, z prázdnin zbýval poslední možný volný týden, a tak jsem nakonec zabrousila na Booking a do oka mi padlo ubytování u moře ve stanech.

Rovinj v Chorvatsku jsem sledovala dlouho, když jsem uviděla toto video, tak jsem si to město zamilovala a věděla, že jednou tam chci. Takže to všechno do sebe krásně zapadalo a bylo jasno. Hned jsme si rezervovali náš termín a za 14 dní se jelo. 🙂

Rovinj – Chorvatsko

Hlavní výhoda města je pro nás Čechy ta, že je to kousek. Čistýho času by měla cesta vycházet do 8 hodin. My si dělali pauzy a půl hodiny se stálo na hranicích ze Slovinska do Chorvatska, takže nás cesta tam vyšla celkově na 10 hodin. Zpět zhruba 9 hodin.

Rovinj je jednoznačně jedno z nejkrásnějších měst v Chorvatsku a díky jeho barvám a architektuře, která je přirovnávaná k Benátkám, tak je asi i nejfotogeničtější. I proto si ho zamiluje asi každý, kdo sem zavítá. Když vyrazíte do centra města přes den, tak si v klidu užijete procházku a brouzdání úzkými uličkami, posezení v barech a restauracích i nákupy. Jakmile se ale setmí, město se doslova zaplaví turisty. Není to nic hrozného, ale je potřeba s tím počítat. My měli štěstí, že poslední večer našeho pobytu vycházel na nos sv. Vavřince. Tento den se centrum města zahalí do tmy a na okolní budovy se promítá světelná show, která znázorňuje padající hnězdy. Na několika místech jsou připravena malá pódia a hraje zde hudba. Od té vážné až po modernu. A všechno má neuvěřitelné kouzlo.

Pokud se sem vydáte, určitě doporučuji jednu z plaveb na lodi. Nabídka je bohatá, my zvolili téměř celodenní (10-16:30 hod) s tím, že jsme se podívali do jeskyně, kde se natáčela i část Vinnetoua, vykoupali se na nedalekém ostrově a užili si nášup grilovaných ryb přímo na lodi.

rovinj IMG_9308 IMG_9384 IMG_9386 IMG_9333 IMG_9334IMG_9420 IMG_9430 IMG_9436 rovinjIMG_9448 IMG_9665 IMG_9671

Ubytování ve městě, nebo u pláže?

Když jsem projížděla nabídku ubytování v Rovinji, docela rychle jsem si všimla, že se dělí na dvě části. Buď si vyberete místo někde přímo ve městě, nebo se rozhodnete bydlet blíž k plážím a do města si dojít. Protože mě zaujaly stany, tak u nás vyhrála ta druhá varianta a neměnila bych. Do města jsme se pěšky dostali cca za 15-20 minut a k moři jsme to měli naopak pár metrů. Navíc ubytování přímo v centru je většinou podstatně dražší, takže je potřeba s tím počítat.

Co se týče nabídky, tak ve městě najdete kupu místních obchůdků i větší obchody, například i Lidl, takže pokud si potřebujete během pobytu něco dokoupit, není problém.

Pláže jsou oblázkové a vesměs hůře dostupné, protože jsou na krajích hodně kameny. Ve městě se vykoupete ze spousty míst, ale je to spíše pro zdatné plavce, ne malé děti. Dál  od centra je koupání rozhodně pohodovější. A voda? Ta je tady nádherně čistá.

IMG_9533 IMG_9534rovinj IMG_9528 IMG_9536 IMG_9590 IMG_9612.CR2 IMG_9628 IMG_9632

Rovinj Bell Tents – ve stanu u moře

Bell Tents jsou ideuální pro všechny, kteří by si rádi vyzkoušeli nocování v přírodě, ale zároveň mají rádi alespoň trochu toho standardu. Stojí za tím mladý pár, který se rozhodl získat kousek místa v místním kempu a zřídit tady toto stanové království. V každém stanu jsou 4 pohodlné postele, malá chladnička, poličky a osvětlení. K tomu patří terasa – každá jinak velká a zařízená pohodlným zahradním nábytkem a pro všechny stany pak ještě společná grilovací zóna – gril jsme ozkoušeli a byl super! Vůbec se na něm jídlo nepřipalovalo, takže Petr podle mě už přemýšlí, že by něco podobného bral domů. :-))

WC, sprchy, umývárka i pračka jsou hned přímo nad stany. Takže jen pár schodů a jste tam. Za celý týden se nám nestalo, že by tam byla nějaká špína. Zaměstnanci kempu se o celý areál starají víc než ukázkově, takže všechna čest.

Foto: stelis.hr

BellTentsRovinj-3 BellTentsRovinj-4 BellTentsRovinj-7 BellTentsRovinj-11 BellTentsRovinj-33

Jinak jde o kemp Porton Biondi a jak jsem hooodně dlouho nebyla v žádném kempu, tak jsem byla hodně mile překvapená. Ať už to byla čistota v celém areálu, tak celkově jsem byla nadšená z té “kempovací kultury”. Na každém druhém karavanu, stanu a místě měli lidé rozvěšené svítící řetězy, vytažené pohodlné židličky, deky a polštářky a všechno to působilo kouzelně. A jak už jsem psala, pláž jsme měli cca 150 m od stanu. 🙂

Rovinj – kam na jídlo, drink a kávu?

Je jasné, že jako food blogerku mě ve městě hodně zajímalo i jídlo. U moře to tedy mívám tak, že hlad zásadně dostávám až večer a dřív do sebe nic pořádného nedostanu, ale to tak má podle mě většina v tom teple. Dvakrát jsme využili gril a zbytek dnů chodili po místních restauracích a barech. Za celý týden mě nejvíce oslovily dvě místa. Tím prvním je Mediterraneo Bar, který najdete ve městě a nebude se vám chtít jít pryč. 🙂 Bohatá nabídka vlastních drinků (alko i nealko), dobrá káva, usměvavý personál a hlavně dokonalé místo! Tady je prostě veget! Jo a přímo z baru se můžete jít vykoupat do moře. 🙂

38935360_1351809618256015_4013946091174100992_n 39026899_1351809448256032_5858978490082131968_o IMG_9565IMG_9548 IMG_9551

Druhým místem je Ocean Prime. Tady jsme byli na večeři dokonce dvakrát, protože nás to tady hodně dostalo. Jako první je potřeba říct, že je to restaurace a bar, který je přímo u moře. Tedy pár metrů od moře. A výhled máte ze zahrádky přímo na město. Při západu to je těžká romantika! Personálu je tady jako much a všichni pro vás udělají první a poslední. Místní slečny servírky si zamilovaly naše děti a snesly by jim modré z nebe. Celkově byl servis na 1* a jediné, co bych tady zlepšila, tak pořídila větší stoly, protože ve 4 už je problém se pohodlně najíst.

No a jídlo? Dokonalost! Já si teda stále brousila zuby na lososového burgera, ale zrovna došel, takže jednou jsem šla do těstovin s domácím pestem a pak do burgera z Anguse a u toho jsem ujídala Petrovi z jeho rybí nadílky. Ryby měli čerstvé a dobře připravené. K tomu domácí omáčky i hranolky. Pecka! Takže pokud se tady někdy objevíte, určitě k nim zajděte.

Skvělé ryby si dáte také v restauraci La Puntulina, ale pozor, chce to rezervaci i několik dní dopředu 🙁

ocean prime rovinj IMG_9363 IMG_9370 IMG_9374 IMG_9376 IMG_9658

Místní trhy trochu pokulhávají. Respektive nakoupíte si tady čerstvou zeleninu a ovoce, trochu uzenin a sýrů, ale spíše převažují suvenýry, předražené olivové oleje a marmelády. Pokud se chystáte nakoupit si dárky, raději si obejděte město a porovnejte nabídku. Celkově jsou tu ale dárky krapet dražší.

IMG_9600.CR2

Už teď vím, že bych se sem jednou ráda vrátila. Klidně někdy na jaře/na podzim, abych si víc užila města. V tom teple to přeci jen většinou vyhrálo to moře. A vy, pokud se sem chystáte, užijte si to a věřte, že se zamilujete stejně jako my. ♥

Kategorie

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...