Blog

Dětská výživa Alnatura – recenze

O Alnatuře jsem vám na blogu už psala. V prvním článku najdete základní informace, plus také představení jejich top potravin, které domů kupujeme a máme rádi. 🙂 Tentokrát se zaměřím čistě na jejich dětskou řadu.

Stejně jako rodiče chtějí pro svoje děti to nejlepší, tak i samotná Alnatura bedlivě dohlíží na svoji dětskou řadu výrobků. Všechny přísady jsou 100% organické a kdekoliv je to možné, tak dokonce pochází z biodynamického zemědělství (na produktu pak najdete označení Demeter).

alnatura pro děti

Když si domů koupíte skleničku od Alnatury tak věřte, že v ní není žádná přidaná sůl, a že sladkou chuť má na svědomí jen ovoce, žádný cukr a další sladidla. Ale u skleniček to nekončí. Alnatura toho pro děti nabízí mnohem víc! Já přijala nabídku od online supermarketu Rohlík a společně (nejen) s Rozárkou vše ochutnala. I já totiž občas nestíhala uvařit domácí příkrm, ovocnou přesnídávku nebo domácí kaši ke snídani. V tu chvíli si poděkujete za to, že máte ve spíži nějakou tu železnou zásobu.

Nehledě na to, že ne každý si na domácí přípravu příkrmů věří nebo má možnost nakoupit/sehnat kvalitní suroviny. Proto sem přidávám hlavní výhody kupovaných příkrmů (za předpokladu, že se bavíme skutečně o kvalitních značkách, jako právě Alnatura):

  • Jsou ihned po ruce, když nestíháte.
  • Výborná varianta při cestování, kdy se nemusíte bát, že by se doma vařený příkrm zkazil cestou.
  • Prochází pečlivou a přísnou kontrolou obsahu sodíku, rtuti, olova nebo dusičnanů. Ty totiž nesmí přesáhnout určitou normu.
  • U bio příkrmů musí kontrolou procházet i vstupní suroviny, ne jen hotový příkrm!
  • Máte jistotu, že je v jedné dávce doporučené množství masa.

Zároveň si ale dejte pozor na pár bodů:

  • Nespoléhejte na označení věku od výrobce a vždy se řiďte přímo svým dítětem (možné alergie a podobně).
  • Vždy ohřívejte jen to, co dítě sní. Především u nejmladších dětí si část odeberte do mističky. Klidně jen pár lžiček. Otevřený příkrm pak může být v lednici 24-48 hod dle údajů od výrobce.

Zeleninové a masové příkrmy

Zmiňuji je jako první, protože právě zeleninou a následně masem začíná snad každý. Právě na ony začátky doporučuji menší skleničky příkrmů: mrkev, dýni, pastiňák. Mají jen 125 g, což na “první lžičky” a ochutnávání bohatě postačí. Postupně pak můžete přejít na vícedruhové příkrmy, např. brokolici a brambory. Třetím krokem jsou masozeleninové příkrmy. I ty u Alnatury najdete v bio kvalitě!

Pro představu vám sem vypíši složení dvou příkrmů:

  • mrkev, pitná voda, sladké brambory, hovězí maso, cuketa, kukuřičná mouka, pórek a řepkový olej
  • dýně, natural rýže vařená, pitná voda, kuřecí maso, natural rýžová mouka, řepkový olej

Žádná sůl, cukr, umělá zahušťovadla. K tomu na skleničce najdete i nutriční hodnoty, které si zřejmě jinak sami nespočítáte (ani já ne :-), není se za co stydět).

Co se týče chuti, vůně a celkového dojmu, tak za sebe musím říct, že mě mile překvapilo, že všechny příkrmy nechutnají jako přes kopírák. Byla jsem spokojená a Rozárka evidentně taky, protože pokaždé vše snědla do poslední lžičky.

Příkrmy s masem se pohybují cenově od 45 Kč do 62 Kč za 220 g dle zvolené kombinace ingrediencí. Což je za mě za bio kvalitu přijatelná cena.

bio zeleninová přesnídávkabio přesnídávka

Dětské kaše – rychlá a poctivá snídaně

Po zavedení obědů jsem u svých dětí pokračovala snídaněmi. Ty byly hlavně ze začátku formou kaší. Ať už doma vařených, nebo kupovaných. U kupovaných (instantních) platí to stejné jako u příkrmů: čtěte složení! Schválně vám sem dám pro porovnání složení základní kaše od Alnatury a jedné nejmenované značky, která je hodně propagovaná, ale většinu kaší má “ochucených”.

Alnatura bio dětská kaše krupicová:

  • pšeničná krupice, celozrnná pšeničná mouka, thiamin (vitamin B)

Nejmenovaná kaše s mléčnou složkou: 

  • Pokračovací mléčná kojenecká výživa 56,5% [sušená demineralizovaná syrovátka (z mléka), sušené odtučněné mléko, rostlinné oleje (palmový, řepkový, kokosový, slunečnicový) (obsahuje emulgátor sójový lecitin), uhličitan vápenatý, směs vitamínů (vit. C, niacin, D-pantothenát vápenatý, vit. E, B1, A, B6, kyselina listová, vit. K1, D3, biotin, vit. B12), difosforečnan železitý, síran zinečnatý, síran měďnatý, jodid draselný], pšeničná krupice 33,8 %, cukr, sušené odtučněné mléko, sušená demineralizovaná syrovátka (z mléka), přírodní vanilkové aroma 0,3%

Takže jaké je moje řešení? Když už “kaši z krabice”, tak právě třeba kvalitní bio kaši od Alnatury s tím, že ji dětem můžete na začátku dávat samotnou, pak dochutit např. ovocem/přesnídávkou.

kaše pro kojence

Tady ty rýžové vločky v bio kvalitě si Rozárka hodně oblíbila. Jejich přípravu zvládnete levou zadní za pár minut. Stačí ohřát vodu/mléko a smíchat s rýžovými vločkami. Já přidala ještě půl lžičky ghee a kaše je krásně jemná. Opět jako ostatní kaše jde doplnit o ovoce/ovocnou přesnídávku.

ryzova-kasekrupicová kaše

Ovocné příkrmy a pyré

Nad pestrým výběrem Alnatura ovocných příkrmů nejedno srdce zaplesá. 🙂 Pro “začátečníky” stejně jako u zeleninových variant doporučuji menší 120g provedení. Pro “pokročilé” 190 g, a když už se chcete jó rozjet, tak pozor, je tu 360 g např. jablečného pyré s banánem nebo třeba kdoulového pyré s hruškou banánem.

Konkrétně u jablečného pyré jsem měla co dělat, abych se udržela a neukořistila si ho pro sebe. Chutná jako poctivá jablečná přesnídávka od babičky a má v sobě jen jablka a banán. ♥

Ani ostatní ovocné přesnídávky ale nezaostávají! Musím říct, že chuťově mě bavily všechny. Rozárku ostatně taky. Cenově vychází skleničky na 32-50 Kč dle kombinace a množství.

ovocná přesnídávkajablečná přesnídávka

bio ovocný příkrm ovocna-alnatura ovocna-presnidavkaovocné příkrmy svestkova-presnidavka

Ovocné tyčinky

Ovocnou tyčinku Rozárka ochutnala poprvé. 🙂 Rok bude mít za pár dní, takže nebylo kam spěchat. Vybrala jsem ji banán s jablkem, protože ty má nejradši. U tady té tyčinky je super, že má tenký oplatek (jen z pšeničné mouky a bramborového škrobu), takže se dětem dobře drží a nějak se nepatlá.

Byla jsem zvědavá, jak si s ní poradí. První sousta byla hodně opatrná. Co do konzistence to byla novinka, ale chuťově má Rozírka jablka a banány ráda, takže ji rychle zachutnala. Cenově se pohybují tyčinky okolo 20 Kč a za mě je to fajn součást svačiny i pro starší děti třeba na výlet/do školy, protože se nezašpiní a zároveň nedrobí.

ovocna-tycinkatyčinka pro dětialnatura

Dětské sušenky a krekry

Sušenky a krekry vídám u dětí dost často. Když rodiče dobře vyberou, nic proti nim nemám… i když. 🙂 Pár bodů si dovolím vypíchnout:

  • Sušenky a krekry nedávejte malým dětem pravidelně a už vůbec ne ve velkém.
  • Nenahrazujte jimi svačinu/snídani!
  • Čtěte složení a vybírejte ty, které ideálně nemají cukr/umělá sladidla/dochudovadla.

Z Alnatura nabídky u mě (nás) vedou dětské mini rýžové vafle s magem a jablky v BIO kvalitě:

  • Skvělé je, že v nich skutečně cítíte tu omamnou chuť manga a kromě pufuvané rýže, koncentrované jablečné šťávy a mangového pyré v nich nic jiného nenajdete. Jestli si mango kupujete, tak určitě víte, že je samo o sobě dost sladké, takže by sem bylo zbytečné něco navíc ještě dávat.
  • Koupíte za 35 Kč a třeba naší Rozárce balení vydrželo 3 týdny. 🙂

dětské sušenky

Celozrnné špaldové sušenky slabě slazené agávovým sirupem:

  • Jsou takové hutnější a Rozárce jsem dala vždy maximálně 2, takže balení, i když je menší, tak vám doma vydrží opět delší dobu.
  • Po rozbalení doporučuji dát do dobře těsnící dózy.
  • Mají menší tvary, ale děti si alespoň procvičí motoriku. 🙂

špaldové sušenky detske-susenky-alnatura

Dětské špaldové suchary v BIO kvalitě.

  • I když je u nich uváděno od 6. měsíce, tak si moc nedovedu představit, jak je Rózka v půl roce křoupe. 🙂
  • Mají dobré složení, výbornou chuť, ale představuji si je až pro starší děti.

suchary pro děti suchary-pro-deti

Dětské čaje

Alnatura pro děti nabízí ovocný, bylinný a fenyklový čaj. My máme doma první dva a oba nám chutnají. Rozárka je zatím stále kojená, ale přes den už potřebuje i jiné tekutiny. Zatím pije jen čistou vodu a zhruba od 8. měsíce jsem ji zkusila dát právě i čaje. Neslazený ovocný čaj od Alnatury zatím vede, takže ten budu kupovat i dál. Chutná i ostatním doma, dokonce i přísnému kritikovi Jirkovi. 😀

  • Alnatura dětské čaje koupíte za 50 Kč a v balení je vždy 20 kusů.
  • V ovocném čaji najdete největší podíl jablka, šípek, ibišek, plody černého rybízu a červenou řepu. Chuťově převládá dominantní jablko s šípkem.

čaj pro děti

Moje/naše tipy aneb Co by vám nemělo v košíku chybět?

Z článku je to asi patrné, ale i tak vám sem hodím konkrétní položky, které jsme si doma oblíbili :

alnatura děti bio-vyziva-pro-deti

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...