Archiv článků

Články

Kuchyňka pro děti

Dlouho jsem koketovala s myšlenkou udělat dětem venkovní kuchyňku na hraní a podpořit tak jejich vášeň k vaření. Jako malá holka jsem se ségrou vařila z hlíny, listů a trávy na dvorku. Vydržely jsme u toho celé hodiny. Dá se říct, že moji první strávníci byly slepice a jeden kohout. Do skutečné kuchyně jsem se… Číst dále…

Vykrajovátko – srdíčko

Za málo peněz hodně muziky – přesně to splňuje toto vykrajovátko. Pokud chystáte nějakou oslavu nebo chcete jen zpestřit domácí zmrzlinu, krém či pro dospělé kávu, tak zde máte super vychytávku. Charakteristika: – rozměry cca 4,5 cm, šířka výkroje 0,7 cm – materiál: pocínovaný plech Komentář: Já osobně jsem vymyslela recept na domácí sušenky –… Číst dále…

Bylinky v kuchyni

  Bylinky Pro mě kouzelné slovo, ingredience, která jídlu přidá nový rozměr. Vůně, které je těžké odolat. Používají se od pradávna a v mé kuchyni nesmí chybět. Miluji hlavně ty čerstvé, když si je můžu jít natrhat na záhon těsně před tím, než je použiji. Pažitka Myslím, že snad jedna z nejpoužívanějších bylinek u nás…. Číst dále…

Report: Špilberk food festival 2015

Stejně jako loni jsem se vydala na vyhlášený Špilberk food festival. Letos jsme místo páteční varianty zvolili tu sobotní. Organizace byla stejná jako loňský rok, tedy platba pomocí florénů (1F = 25,-). Prostory byly zmenšené, místa k sezení/stání ovšem dostatek. Co se týče doprovodného programu, příliš mě letos nezaujal, stejně tak bych osobně ocenila více… Číst dále…

Report: Špilberk food festival 2014

  6. – 8. 6. 2014 se v nádherném prostředí hradu Špilberk konal již třetí ročník Špilberk food festivalu. Nedalo mi to a vydala jsem se načerpat inspiraci pro moje vaření a pečení, abych Vás mohla dál zásobovat chutnými recepty. Festivalu se účastnily přední (převážně) brněnské restaurace. Jako doprovodný program mě nejvíce zaujalo vaření italského… Číst dále…

Lepek – zavádění, celiakie, obecné info

Lepek, jinak také gluten, je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen některých obilnin, především pšenice, žita a ječmene. V případě pšenice představuje dokonce až 80 % z bílkovinového obsahu. Vzhledem k tomu, že se často objevuje nesnášenlivost na lepek – celiakie (chronické onemocnění sliznice tenkého střeva),… Číst dále…

Kdy začít s různými druhy surovin?

Od kdy smí dítě mrkev, od kdy dávat jogurt, od kdy může jíst maso, od kdy kuskus….nesčetné množství otázek snad každé mámy. Tento přehled by Vám měl alespoň trochu usnadnit problém s tím, od kdy smí Vaše dítě začít jíst určité druhy surovin. Není to dlouho, co jsem byla ve stejné situaci a snažila jsem… Číst dále…