Blog

Katka Karpíšková – Pečeno s láskou

Představuji vám Katku a projekt Pečeno s láskou

Mám tu pro vás další tip od jedné z mých čtenářek (děkuji Ivce). Jedná se o “voňavý” projekt Pečeno s láskou a určitě vás dostane stejně jako mě.

Já sama říkám, že jídlo je potřeba připravovat s láskou jak k samotným surovinám, tak i k lidem, kteří jej budou jíst. A u Katky to platí dvakrát podtrženě.

A co na sebe Katka prozradila?

Jsem žena, co miluje vaření, pečení a dobré jídlo a ještě lépe zdravé, nebo alespoň bez chemických či jakýchkoliv “zlepšovacích” přísad.

To, co jsem během mateřství vyzkoušela na svém muži a dětech, teď prodávám všem, co mají zájem.

Moje největší pečící láska jsou mé kvasové chleby, celožitné, ale i půl žitné, půl pšeničné a třeba i s různými příchutěmi (ořechové, se sušenými rajčaty, olivami, čedarové, bylinkové, semínkové). Takže vůně kvásku už patří k vůni naší domácnosti.

Peču i různé koláče, klasické, ale i zdravé, celozrnné, bez mouky, nebo bez cukru, bez mléka, ale hlavně chutnající. Občas do nabídek přidávám pomazánky a saláty.

Peču dva dny v týdnu (od března-prosince ještě po třetí na trh do Čelákovic, kde své dobroty i prodávám).

Peču dle toho jak mě to naučily babičky a taky i já sama. Chleby jsou jen z mouky, vody, soli a kmínu a koláče také jen z “čistých” surovin. Prostě, tak jak bychom si to upekli, „vymazlili“ sami doma.

chleba-rozhovor

Jak těžké bylo rozjet takové pečení v „domácích podmínkách“?

Pravdou je, že to nebylo vše úplně naplánované, šlo to nějak samo, plynule. Známí chtěli domácí chléb, protože ho ode mě znali a já pekla ráda, byla jsem s dětmi doma a nijak nás to neomezovalo.

Ale později to bylo často a já nechtěla být doma denně, takže jsem si řekla, že nastolím řád a budu péct 2 krát v týdnu.

A zase o něco později to začínalo přituhovat. Vstávala jsem ve čtyři ráno, pekla do čtyř odpoledne a pak rozvážela na kole:-)Večer jsem se vracela do zamoučněného bytu odrovnaná, ale s dobrým pocitem:-)To se odehrálo asi během pěti měsíců, které mě utvrdily v tom, že už nechci pracovat ve školce, že se chci věnovat jídlu, že chci péct…:-)

Který chléb patří u tvých zákazníků jednoznačně mezi ty nejoblíbenější?

Jsou zákazníci labužníci a u těch jednoznačně vede chléb s čedarem a ementálem nebo se sušenými rajčaty a olivami kalamata. Pak jsou zákazníci, co mají rádi hooodně celozrnné pečivo a u nich vede celožitný chlebík, do kterého jsem i já zaláskovaná:-))) (Teda střídám je, mám je ráda všechny, ale ten je můj NEJ:-))

Když ochutnáváš někde pečivo od jiných pekařů nebo koláče od cukrářů, přistihneš se u porovnávání? Říkáš si, co by se dalo udělat jinak? Nebo se třeba i inspiruješ, když ti něco chutná?

To víš, že ego je někdy neudržitelné a porovnávám, ale moc se to nedá, myslím, že každý pečeme pro jinou hrstku nebo hrst lidí:-)Myslím, že každá energie si přitáhne tu svou a tak to má být -rovnováha:-)

Určitě se i inspiruju, ale nemám ráda kopírování, takže si často recepty upravuju podle své chuti, ale nejdřív zkouším originál a pak se pouštím do tvoření:-)

Obecně asi platí, že velká část pečiva se stále peče v noci nebo brzy nad ránem aby bylo v obchodě (u zákazníků) čerstvé. Jak to máš ty? V kolik běžně začínáš s pečením?

Peču v kuchyni, kde se od brzkého rána vaří obědy pro školky a od toho se odvíjí i můj pečící čas. Začínám mezi pátou a šestou odpoledne (chleby kynou 3-4 hodiny) a do tří do rána musím mít nejpozději hotovo-to se začíná vařit.

Ale taky už se stalo, že jsme nestíhali a střídali se dooost těsně:-)

Postřehla jsi kauzu (díky vysílání A Dost!) ohledně kvality mouky? Co si o tom myslíš, a kde ty sama nakupuješ mouku? V klasickém obchodě nebo raději přímo v nějakém mlýně?

Uff, no A Dost sleduju, ale ne vše stíhám, mouku tedy budu muset dohledat:-))) Ale joo, neposlouchám reklamy a snažím se nejlíp jak můžu, takže si jezdím do mlýna pro světlou mouku a ty celozrnné si objednávám v bio kvalitě, líp to zatím nezvládám:-)

Je fakt, že jsem vyzkoušela i různé kvality mouky (pšeničné, žitné i různé celozrnné) a na chlebech to bylo hooodně znát.

Máte doma vždy čerstvé domácí pečivo nebo i vy někdy musíte nakoupit v obchodě?

No víš jak:-)Kovářova kobyla… Děti a manžel ale mají raději to domácí, takže mi vyčítají, když nemáme chlebík a housky, co jsem upekla, jak oni říkají s láskou:-)A tak se stává, že si jdu i svůj chleba koupit se studem ve tváři do obchodu:-)))

Někdy není ale ani tahle možnost a pokud zrovna opravdu potřebuju nic nedělat, holt máme housky a chléb z obchodu. Ale 90% řekla bych je domácí:-)

Co si ty sama nejraději namažeš a dáš na čerstvý chléb?

Jooo, mňam, na večeři jen s máslem a solí, nebo avokádem či cizrnovou pomazánku a salátkem z rukoly, mňáám, na to se těším každý den:)

Co ty a rok 2016?

Letos jsem se věnovala vědomému uzavření minulého roku a vyslání svých přání do nového roku, ale jsou spíš o mně a o tom, abych měla rozdělený čas pro práci, pro rodinu a vztahy a pro sebe:-)

Protože ve chvíli kdy se mou prací stalo mé hobby, jsem neustále v pracovním a většinou si to ani neuvědomuju, že zrovna pracuju, protože mě to prostě baví:-)Na druhou stranu jsem zjistila, že bez odpočinku se dostávám z tvoření do rutiny a taky jsem pak nesnesitelná pro sebe i okolí.

Takže v novém roce je můj cíl já, já jako žena, já jako matka a já jako tvořitelka dobrot:-)

Katku můžete sledovat na jejím webu nebo na Facebooku.

Foto: archiv Pečeno s láskou

peceme-rozhovor pecivo-rozhovor

Kategorie

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
-->