Extra silný alobal – pomocník nejen do kuchyně

Alobal. Dá se říct naprosto obyčejná věc, bez které se ale v kuchyni neobejdete. Stejně jako pečící papír a potravinová fólie nesmí chybět v žádné domácnosti. A i tak už se mi několikrát stalo, že nám doma došel a jako naschvál samozřejmě o víkendu. Na vesnici vám pak nezbývá nic jiného, než zkusit sousedy. 🙂 Teď to ale vypadá, že mi jen tak nedojde. Proč? Protože jsem dostala možnost otestovat extra silný alobal Fresh’n’Roll a ten má prosím pěkně celých 100 m (druhá varianta 50 m)!
Od Fresh’n’Roll jsem testovala také potravinovou fólii s pilkou, takže jsem tušila, že budu spokojená. Nevím totiž jak vy, ale na klasických alobalech mě štve jedna věc – že se trhají a kolikrát u toho vážně ztrácím nervy. Několik roliček už takhle letělo “do koše”… Co mě rozčiluje ještě víc, tak to, že v obchodě v dobré víře koupíte alobal, který vám slibuje, že je silný, ale doma zjistíte, že to byl jen reklamní tahák a jde o klasický tenký. Tady tedy přichází hlavní výhoda Fresh’n’Roll a to tak, že nejde o reklamní tahák, ale skutečný fakt! A protože jsem pro vás chtěla zjistit a sepsat co nejvíc informací, tak z toho vznikl celý tento speciál, ve kterém najdete jak informace o samotném alobalu, tak také tipy na využití v kuchyni i v domácnosti a navíc i recenzi a jeden rychlý recept.
Co byste měli vědět o alobalu
Alobal nebo také jinak řečeno hliníková fólie je hliník upravený do kovových plátků. Ty mívají tloušťku od od 6 do 200 mikrometrů, přičemž běžně v domácnostech se používá fólie o síle okolo 15 mikronů.
Díky tomu, že je velice poddajný a dobře se tvaruje, tak skvěle slouží jako obalový materiál. Má to ovšem i svoje nevýhody, jak už jsem zmínila, tenké alobaly jsou hodně náchylné na trhání.
Další důležitou vlastností je schopnost pohlcovat a odrážet teplo. Když jsem o tom nedávno psala na FB post, tak mě překvapilo, že o tom neví skutečně hodně lidí. I když asi všichni si všimli, že je jedna strana lesklá a druhá matná, tak už málokdo ví, že to má i nějaký důvod. Já sama přiznávám, že jsem to také dlouho neviděla, a dokud jsem se nezačala v kuchyni víc ohánět, tak jsem patřila mezi “nepolíbené”. 🙂 Ale teď už se s tím snažím pracovat. A jak to tedy je?
Stačí si zapamatovat jednoduchou poučku – lesklá strana teplo odráží, matná strana propouští. Pokud tedy chcete udržet jídlo co nejdéle teplé, zakryjte ho matnou stranou fólie, aby ven směřovala strana lesklá. Naopak chcete-li upéct jídlo rychleji, měla by ven směřovat strana matná.
Co se hodí také vědět, tak jak je to s odpadem. My se doma snažíme třídit co to jde. Plasty odnášíme do kontejneru na vesnici, papíry skladujeme a odvážíme do sběru buď do místní školky nebo Violka do školy, některé sklo necháváme a recyklujeme (sirupy, marmelády, sušené bylinky…), jiné skončí v kontejnerech tomu určených, zbytky jídla spotřebuje dobytek, něco skončí na kompostu, použité baterky na sběrné místo, železo sbírají místní hasiči a občas je potřeba i sběrný dvůr. Ale teď co s lehkým hliníkem? U nás na vesnici na to místo nemáme.
Jak je na tom extra silný alobal?
Teď se podíváme konkrétněji na testovaný alobal.
- návin alobalu: 100 m
- průměrná spotřeba domácnosti: 1 role/3 měsíce → zatím bych řekla, že vydrží i déle (zvlášť když alobalem šetříte jako já a schováváte si např. vždy z pečení – protože přikrýt bábovku nebo chleba můžete několikrát tím stejným kusem a je škoda ho vyhazovat)
- rozměr boxu: 74 × 69 × 339 mm
- samolepicí pilka je nedílnou součástí balení → zaručuje vždy rovný řez (zvládají to i děti :-))
- tloušťka 16 mikronů → je dostatečně silný, takže se při trhání a balení netrhá
- cena: 395,00 Kč
- koupit můžete na e-shopu Fresh’n’Roll
Využití alobalu v kuchyni – na co všechno se hodí?
Když by se vás někdo zeptal, kde se používá alobal nejvíc, tak vás asi jako mě první napadne právě kuchyně. Velmi rychle s ním zabalíte cokoliv, díky čemuž jídlo udrží delší dobu původní teplotu. K tomu ještě nepropouští mastnotu ani jiné tekutiny. Takže třeba maso zůstane pěkně šťavnaté. Vezmeme si to ale postupně…
- Jako ochrana přes spálením → při pečení bábovek, koláčů, chleba ale i masa… vždy, když potřebujete, aby se pokrm dál pekl, ale aby se už nepálil vrch pokrmu. Jak už jsem zmiňovala, tak právě při pečení bábovky a chleba používám jeden kus alobalu několikrát po sobě. Po upečení ho vždy jen složím a schovám do police.
- Na nakládání masa/zeleniny → zvlášť v létě se celá naše republika promění v grilovací ráj. Neznám nikoho, kdo by za léto minimálně jednou něco negriloval. Když takhle nakládám maso a zeleninu, tak si vždy přikryji mísu právě alobalem.
- Na nakládaný hermelín → dobrota, kterou si jednou za čas moc ráda dopřeji. Nejradši hermelín nakládám s olivovým olejem a čerstvými bylinkami. Na grilovací koření mě totiž moc neužije.
- Na pečené ryby → kousek od nás máme Skalní mlýn a tam se dají koupit ti nejlepší pstruzi a siveni. Takže čas od času se tam v pátek po práci stavíme, a pak o víkendu pečeme ryby. Doporučuji variantu s nasekanou petrželovou natí, nasekaným česnekem, solí, kouskem citronu a plátkem masa. Rybu zabalit do alobalu, nechat přes noc v lednici a druhý den s ní šup do trouby nebo na gril. Na závěr pečení/grilování můžete rozbalit a dopéct kůži.
- Na pečené brambory → stará klasika, která nikdy neomrzí a dá se vymyslet hned na několik způsobů. I proto jsme je pro vás s dětmi připravili a na konci článku najdete jeden jednoduchý a rychlý recept.
- Na prokládání koláčů → vždy, když pečeme svatební koláčky (plus další koláče, které se mastí), tak jednotlivá patra v krabici prokládáme právě alobalem.
- Vytvoření formy na dorty → kamarádka, která peče dorty mi zrovna nedávno prozradila, že ze silného alobalu jde vytvořit speciální tvary na pečení korpusu dortu.
- Jako “víčko” na kameninový hrnec se sádlem
- Čištění připálených hrnců → zmuchlaným alobalem můžete vyčistit silně připálené hrnce (nezkoušela jsem ale na všechny typy hrnců)
Tip: pozor si dejte na balení kyselých potravin – ty mohou reagovat právě s hliníkovou fólii a zhořknou!
Použití alobalu v domácnosti
Když jsem si četla zajímavosti o alobalu, narazila jsem také na několik stránek, kde se psalo o babských radách ohledně alobalu a také tipech pro všechny hospodyňky a kutily. A tak jsem si postupně všechny tyto tipy sepisovala, abych vás o ně neochudila. Upozorňuji, že ozkoušené je nemám, ale objevily se u víc zdrojů a jsou celkem logické.
- Zvýšení hřejivosti radiátorů → stačí jej lesklou stranou ven umístit na radiátor nebo stěnu za radiátorem.
- Čištění žehličky → stačí rozpálenou žehličkou několikrát přejet po fólii.
- Čistí zašlé stříbrné šperky i větší předměty → s pomocí vody a sody.
- Kadeřnice používají alobal při odbarvování a melírování vlasů.
- Stříbřitá fólie má své místo také v dílnách všech kutilů. Díky alobalu můžete naostřit tupé nůžky. Stačí z fólie poskládat silnější plát, který nůžkami několikrát prostříháte.
- Pěstitelé zase používají proužky alobalu jako levný prostředek proti hmyzu. Jednoduše je přimíchají do zeminy.
- Při klíčení semen → květník nebo nádobu, do níž budeme semena vysazovat, vysteleme alobalem lesklou stranou ven. Alobal lehce propícháme, aby ze zeminy mohla odtékat přebytečná voda, zakryjeme substrátem a sázíme dle zvyku.
Jak hodnotím extra silný alobal?
Nejdřív se vám musím přiznat k takovému faux pas. Když mi alobal došel, tak jsem to chtěla hned vyzkoušet. Tak jsem ho rozbalila, otevřela, vzala “pilku”, nalepila, chystám se řezat a NIC! Tak na to koukám a co se nestalo, nalepila jsem tu pilku naopak. No, stane se… Naštěstí to šlo ještě dobře odlepit, takže nebyl problém s přelepením. Uf! Takže při lepení pozor. :-))
A teď už k samotné recenzi. Schválně jsem si dala delší období, abych ho mohla podrobit hned několika zkouškám. Ve všech obstál.
- Jak už jsem zmínila na začátku, alobalů jsem vyzkoušela už několik a jen málo jich obstálo. Ano, někteří už stihli na Facebooku namítnout, že se dá sehnat i jiný tlustý alobal, ale je jich minimum a tady mám jistotu, že budu spokojená.
- Navíc se mi líbí balení v krabici, která je pevná a vydrží (mám ozkoušeno už i u potravinové fólie).
- Jako hlavní plus je tady samozřejmě pilka, díky které máte alobal vždy krásně rovně utržený a zbytečně se netrhá.
- Cena 395 Kč se může zdát vyšší, ale je potřeba si uvědomit, že máte v roli hned 100 m! Takže v porovnání s klasickými baleními vychází cena naprosto suprově. Případně pak u 50m balení je cena 255 Kč.
Celkově kdybych měla hodnotit pomocí hvězdiček a maximální počet by bylo 5 *, tak bych jich 5 dala. 🙂
Pečené brambory v alobalu
Ingredience:
- brambory
- sůl
- slaninu
- olivový olej
- drezink k podávání (např. tzatziki)
Na zahradě jsme nakopali brambory, vydrhli je vodou, a pak už bylo vše v režii dětí. Na kousek alobalu dala Violka brambory a nakrájenou slaninu. Jiřík vše lehce osolil a střídavě vše pokapaly olivovým olejem. Pak zabalily balíček a postupně je skládaly na pekáč.
V troubě se brambory pekly zhruba 40 na 200 °C. Po vytažení jsme celý obsah balíčku vysypali na talíř a přidali si k tomu domácí tzatziki. No a co vám budu povídat, byla to velká dobrota!
Skvělé je, že i když si pak děti chtěly asi po hodině přidat, tak byly brambory v nerozbaleném balíčku ještě teplé, takže je nebylo ani potřeba ohřívat.