Blog

Extra silný alobal – pomocník nejen do kuchyně

Alobal. Dá se říct naprosto obyčejná věc, bez které se ale v kuchyni neobejdete. Stejně jako pečící papír a potravinová fólie nesmí chybět v žádné domácnosti. A i tak už se mi několikrát stalo, že nám doma došel a jako naschvál samozřejmě o víkendu. Na vesnici vám pak nezbývá nic jiného, než zkusit sousedy. 🙂 Teď to ale vypadá, že mi jen tak nedojde. Proč? Protože jsem dostala možnost otestovat extra silný alobal Fresh’n’Roll a ten má prosím pěkně celých 100 m (druhá varianta 50 m)!

Od Fresh’n’Roll jsem testovala také potravinovou fólii s pilkou, takže jsem tušila, že budu spokojená. Nevím totiž jak vy, ale na klasických alobalech mě štve jedna věc – že se trhají a kolikrát u toho vážně ztrácím nervy. Několik roliček už takhle letělo “do koše”…  Co mě rozčiluje ještě víc, tak to, že v obchodě v dobré víře koupíte alobal, který vám slibuje, že je silný, ale doma zjistíte, že to byl jen reklamní tahák a jde o klasický tenký. Tady tedy přichází hlavní výhoda Fresh’n’Roll a to tak, že nejde o reklamní tahák, ale skutečný fakt! A protože jsem pro vás chtěla zjistit a sepsat co nejvíc informací, tak z toho vznikl celý tento speciál, ve kterém najdete jak informace o samotném alobalu, tak také tipy na využití v kuchyni i v domácnosti a navíc i recenzi a jeden rychlý recept.

Co byste měli vědět o alobalu

Alobal nebo také jinak řečeno hliníková fólie je hliník upravený do kovových plátků. Ty mívají tloušťku od od 6 do 200 mikrometrů, přičemž běžně v domácnostech se používá fólie o síle okolo 15 mikronů.

Díky tomu, že je velice poddajný a dobře se tvaruje, tak skvěle slouží jako obalový materiál. Má to ovšem i svoje nevýhody, jak už jsem zmínila, tenké alobaly jsou hodně náchylné na trhání.

Další důležitou vlastností je schopnost pohlcovat a odrážet teplo. Když jsem o tom nedávno psala na FB post, tak mě překvapilo, že o tom neví skutečně hodně lidí. I když asi všichni si všimli, že je jedna strana lesklá a druhá matná, tak už málokdo ví, že to má i nějaký důvod. Já sama přiznávám, že jsem to také dlouho neviděla, a dokud jsem se nezačala v kuchyni víc ohánět, tak jsem patřila mezi “nepolíbené”. 🙂 Ale teď už se s tím snažím pracovat. A jak to tedy je?

Stačí si zapamatovat jednoduchou poučku – lesklá strana teplo odráží, matná strana propouštíPokud tedy chcete udržet jídlo  co nejdéle teplé, zakryjte ho matnou stranou fólie, aby ven směřovala strana lesklá. Naopak chcete-li upéct jídlo rychleji, měla by ven směřovat strana matná. 

Co se hodí také vědět, tak jak je to s odpadem. My se doma snažíme třídit co to jde. Plasty odnášíme do kontejneru na vesnici, papíry skladujeme a odvážíme do sběru buď do místní školky nebo Violka do školy, některé sklo necháváme a recyklujeme (sirupy, marmelády, sušené bylinky…), jiné skončí v kontejnerech tomu určených, zbytky jídla spotřebuje dobytek, něco skončí na kompostu, použité baterky na sběrné místo, železo sbírají místní hasiči a občas je potřeba i sběrný dvůr. Ale teď co s lehkým hliníkem? U nás na vesnici na to místo nemáme.

Jak je na tom extra silný alobal?

Teď se podíváme konkrétněji na testovaný alobal.

  • návin alobalu: 100 m
  • průměrná spotřeba domácnosti: 1 role/3 měsíce → zatím bych řekla, že vydrží i déle (zvlášť když alobalem šetříte jako já a schováváte si např. vždy z pečení – protože přikrýt bábovku nebo chleba můžete několikrát tím stejným kusem a je škoda ho vyhazovat)
  • rozměr boxu: 74 × 69 × 339 mm
  • samolepicí pilka je nedílnou součástí balení → zaručuje vždy rovný řez (zvládají to i děti :-))
  • tloušťka 16 mikronů → je dostatečně silný, takže se při trhání a balení netrhá
  • cena: 395,00 Kč 
  • koupit můžete na e-shopu Fresh’n’Roll

silny-alobal alobal-s-pilkou

Využití alobalu v kuchyni – na co všechno se hodí?

Když by se vás někdo zeptal, kde se používá alobal nejvíc, tak vás asi jako mě první napadne právě kuchyně. Velmi rychle s ním zabalíte cokoliv, díky čemuž jídlo udrží delší dobu původní teplotu. K tomu ještě nepropouští mastnotu ani jiné tekutiny. Takže třeba maso zůstane pěkně šťavnaté. Vezmeme si to ale postupně…

  1. Jako ochrana přes spálením → při pečení bábovek, koláčů, chleba ale i masa… vždy, když potřebujete, aby se pokrm dál pekl, ale aby se už nepálil vrch pokrmu. Jak už jsem zmiňovala, tak právě při pečení bábovky a chleba používám jeden kus alobalu několikrát po sobě. Po upečení ho vždy jen složím a schovám do police.
  2. Na nakládání masa/zeleniny → zvlášť v létě se celá naše republika promění v grilovací ráj. Neznám nikoho, kdo by za léto minimálně jednou něco negriloval. Když takhle nakládám maso a zeleninu, tak si vždy přikryji mísu právě alobalem.
  3. Na nakládaný hermelín → dobrota, kterou si jednou za čas moc ráda dopřeji. Nejradši hermelín nakládám s olivovým olejem a čerstvými bylinkami. Na grilovací koření mě totiž moc neužije.
  4. Na pečené ryby → kousek od nás máme Skalní mlýn a tam se dají koupit ti nejlepší pstruzi a siveni. Takže čas od času se tam v pátek po práci stavíme, a pak o víkendu pečeme ryby. Doporučuji variantu s nasekanou petrželovou natí, nasekaným česnekem, solí, kouskem citronu a plátkem masa. Rybu zabalit do alobalu, nechat přes noc v lednici a druhý den s ní šup do trouby nebo na gril. Na závěr pečení/grilování můžete rozbalit a dopéct kůži.
  5. Na pečené brambory → stará klasika, která nikdy neomrzí a dá se vymyslet hned na několik způsobů. I proto jsme je pro vás s dětmi připravili a na konci článku najdete jeden jednoduchý a rychlý recept.
  6. Na prokládání koláčů → vždy, když pečeme svatební koláčky (plus další koláče, které se mastí), tak jednotlivá patra v krabici prokládáme právě alobalem.
  7. Vytvoření formy na dorty → kamarádka, která peče dorty mi zrovna nedávno prozradila, že ze silného alobalu jde vytvořit speciální tvary na pečení korpusu dortu.
  8. Jako “víčko” na kameninový hrnec se sádlem
  9. Čištění připálených hrnců → zmuchlaným alobalem můžete vyčistit silně připálené hrnce (nezkoušela jsem ale na všechny typy hrnců)

Tip: pozor si dejte na balení kyselých potravin –  ty mohou reagovat právě s hliníkovou fólii a zhořknou!

ryby v alobalu alobal-ryby

alobal na přikrytí bábovkyhermelín v alobalu pouziti-alobalu

Použití alobalu v domácnosti

Když jsem si četla zajímavosti o alobalu, narazila jsem také na několik stránek, kde se psalo o babských radách ohledně alobalu a také tipech pro všechny hospodyňky a kutily. A tak jsem si postupně všechny tyto tipy sepisovala, abych vás o ně neochudila. Upozorňuji, že ozkoušené je nemám, ale objevily se u víc zdrojů a jsou celkem logické.

  • Zvýšení hřejivosti radiátorů  stačí jej lesklou stranou ven umístit na radiátor nebo stěnu za radiátorem.
  • Čištění žehličky → stačí rozpálenou žehličkou několikrát přejet po fólii.
  • Čistí zašlé stříbrné šperky i větší předměty → s pomocí vody a sody.
  • Kadeřnice používají alobal při odbarvování a melírování vlasů.
  • Stříbřitá fólie má své místo také v dílnách všech kutilů. Díky alobalu můžete naostřit tupé nůžky. Stačí z fólie poskládat silnější plát, který nůžkami několikrát prostříháte.
  • Pěstitelé zase používají proužky alobalu jako levný prostředek proti hmyzu. Jednoduše je přimíchají do zeminy.
  • Při klíčení semen → květník nebo nádobu, do níž budeme semena vysazovat, vysteleme alobalem lesklou stranou ven. Alobal lehce propícháme, aby ze zeminy mohla odtékat přebytečná voda, zakryjeme substrátem a sázíme dle zvyku.

Jak hodnotím extra silný alobal?

Nejdřív se vám musím přiznat k takovému faux pas. Když mi alobal došel, tak jsem to chtěla hned vyzkoušet. Tak jsem ho rozbalila, otevřela, vzala “pilku”, nalepila, chystám se řezat a NIC! Tak na to koukám a co se nestalo, nalepila jsem tu pilku naopak. No, stane se… Naštěstí to šlo ještě dobře odlepit, takže nebyl problém s přelepením. Uf! Takže při lepení pozor. :-))

A teď už k samotné recenzi. Schválně jsem si dala delší období, abych ho mohla podrobit hned několika zkouškám. Ve všech obstál.

  • Jak už jsem zmínila na začátku, alobalů jsem vyzkoušela už několik a jen málo jich obstálo. Ano, někteří už stihli na Facebooku namítnout, že se dá sehnat i jiný tlustý alobal, ale je jich minimum a tady mám jistotu, že budu spokojená.
  • Navíc se mi líbí balení v krabici, která je pevná a vydrží (mám ozkoušeno už i u potravinové fólie).
  • Jako hlavní plus je tady samozřejmě pilka, díky které máte alobal vždy krásně rovně utržený a zbytečně se netrhá.
  • Cena 395 Kč se může zdát vyšší, ale je potřeba si uvědomit, že máte v roli hned 100 m! Takže v porovnání s klasickými baleními vychází cena naprosto suprově. Případně pak u 50m balení je cena 255 Kč.

Celkově kdybych měla hodnotit pomocí hvězdiček a maximální počet by bylo 5 *, tak bych jich 5 dala. 🙂

silný alobal

Pečené brambory v alobalu

Ingredience:

  • brambory
  • sůl
  • slaninu
  • olivový olej
  • drezink k podávání (např. tzatziki)

Na zahradě jsme nakopali brambory, vydrhli je vodou, a pak už bylo vše v režii dětí. Na kousek alobalu dala Violka brambory a nakrájenou slaninu. Jiřík vše lehce osolil a střídavě vše pokapaly olivovým olejem. Pak zabalily balíček a postupně je skládaly na pekáč.

V troubě se brambory pekly zhruba 40 na 200 °C. Po vytažení jsme celý obsah balíčku vysypali na talíř a přidali si k tomu domácí tzatziki. No a co vám budu povídat, byla to velká dobrota!

Skvělé je, že i když si pak děti chtěly asi po hodině přidat, tak byly brambory v nerozbaleném balíčku ještě teplé, takže je nebylo ani potřeba ohřívat.

alobal recept-s-alobalem alobal-v-kuchyni alobal-pouziti alobal-navod brambory-v-alobalu pecene-bramboy-v-alobalu

 

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...