Blog

Speciál s vůní kávy

Miluji dobrou kávu. A miluje ji i Petr. A oba tak moc, že jsme byli na kurzu domácí přípravy a za svatební dary jsme si pořídili dobrý kávovar.

Tak nějak by se to dalo ve zkratce shrnout. 🙂

Ale jak už moc dobře víte, já se o milovaných věcech ráda rozepisuji, takže po čajovém speciálu tady pro vás mám i ten kávový. ♥

Stačilo málo a změnil se mi pohled na přípravu kávy…

To málo byl jeden den ve společnosti sympaťáků z projektu Dokonalá káva. Richard a Honza v Brně, Praze a Bratislavě pořádají baristické kurzy a já jeden dala Petrovi na Vánoce pod stromeček. Přečíst si o tom můžete v mém článku, abych se o tom tady už dlouze nerozepisovala a mohla se zaměřit na to, jak to u nás funguje právě po tomto kurzu.

Dřív jsem ani netušila, kolik maličkostí hraje roli v přípravě kávy. V tom, aby byla káva dokonalá a my si na ni pochutnali. Je toho tolik, že jsem byla jednu chvíli skeptická, že to je bez šance. Samozřejmě velikou roli hraje kávovar, ale ani s ním nemáte rozhodně vyhráno.

Já se zaměřím hlavně na věci, které se dají ovlivnit. Bude to z mého pohledu a inspirováno právě již zmíněným kurzem. Pokud vás to zaujme a budete chtít o kávě číst víc, tak doporučuji přihlásit se k odběru novinek, nebo číst blog o kávě, který připravuje právě Richard a Honza.

Koupili jsme kávu. Jak ji správně skladovat?

Za sebe doporučuji držet se následujících kroků:

  • Nekupovat kávy zbytečně moc. Stačí vždy množství, které spotřebujete za nějaký rozumný čas, a nebudete muset přemýšlet, kam s ní. My kupujeme vždy max 1kg balení.
  • Pořiďte si dózu na kávu. Ta byla naším největším objevem. Taková dóza má totiž dvojité těsnění a vytlačí tak všechen vzduch, který kávovým zrnkům rozhodně neprospívá. Káva tak vydrží mnohem déle čerstvá.
  • Obecně kávě škodí nejvíc světlo a vzduch.
  • Když už necháváte zbytek kávových zrn v sáčku, vždy vytlačte přebytečný vzduch a sáček důkladně uzavřete.
  • Dávejte si pozor na to, kde kávu máte. Je všeobecně známé, že káva pohlcuje pachy. Takže rozhodně nedávat na místa, kde něco výrazně “voní”.
  • Co se týče teploty, nejideálnější je pokojová teplota. Tedy žádná lednice, ani postavení nad sporákem.

My jsme si koupili černou dózu. Ten největší rozměr, který byl k sehnání. Máme ji víc jak rok a vážně to má smysl.

příprava kávy doza kava

Příprava kávy – je to věda a zároveň rituál, který mě baví

Kávu si doma meleme vždy sami, aby byla čerstvě namletá. Jestli máte doma kávovar, který vám kávu i pomele, tak to máte bez práce. My máme zatím klasický mlýnek, takže když připravujeme kávu pro víc lidí, tak je to občas posilovna. 😀 I proto uvažujeme nad tím, že si pořídíme do nového domu elektrický mlýnek. A když už zmiňuji mlýnek, tak to není jen o čerstvosti. Dost podstatnou roli hraje i zvolená hrubost.

Nechci tu zacházet příliš do detailů a popisovat, co a jak ovlivňuje extrakci, protože to by bylo na dlouhé povídání a hlavně je nejlepší to přímo ukázat a vyzkoušet. Tady vám spíš dám jeden tip: pokud to s kávou myslíte vážně a chcete na vlastní chuťové pohárky ochutnat, jak málo stačí k tomu, abyste z dobré kávy vykouzlili dokonalou kávu, tak investujte do baristického kurzu.

Dalším důležitým bodem je upěchování kávy. Tím, že kávu připravuji jak já, tak i Petr, tak musíme stlačit namletou kávu ideálně oba stejně. Protože už je nějak nastavený kávovar i mlýnek a právě i síla upěchování hraje roli. Ono se to pak hodně rychle projeví. Jakmile kávu upěchujeme moc, tak (laicky řečeno) káva teče pomalu, pramínek se vyloženě až trhá a výsledná chuť kávy není dobrá. Když se naopak povede kávu upěchovat málo, tak voda přes kávu proteče rychle, pramínek kávy je silný, ale chuť kávy je slabá.

Jako takový detail bych ještě uvedla nastavení teploty na kávovaru. Líbí se mi, když najdu na e-shopu, nebo mi někdo dá přímo v prodejně i takové rady tipu:

Kávu připravujte při 94 stupních, její chuť se nejvíce projeví v espressu nebo na filtru.

 

doprazeno-kava priprava-kavy-doma priprava-kavy kava-ascaso kava-priprava

Datum pražení kávy

Ještě jednou bych se ráda vrátila k datu pražení kávy. Máme s Petrem několik oblíbených “značek”, kde víme, že se rozhodně nespálíme co se týče data pražení. Kávu, kde to není napsané, tak už ani nekupujeme. Piďte se po tom, kdy byla káva pražená. A jestli se ptáte proč, tak schválně někdy ochutnejte třeba kávu, která se pražila před rokem a čerstvě upraženou kávu. Ten rozdíl poznáte hned. Je to o detailech. 🙂

Od kluků kávu bereme průběžně od ledna 2018 a ještě ani jednou se nestalo, že by káva nebyla čerstvě upražená, nebo že by nám došla špatná káva. Už to bude znít asi přehnaně, ale je to pravda a napsat vám to sem musím… Jak jsme teď testovali 4 druhy kávy a porovnávali je, tak Petr u kávy Po Etiopsku prohlásil, že ta jejich káva je prostě stejně nejlepší.

A je to tak. Jejich výběr a příprava nám prostě sedí. Chutnají nám zemité tóny a plná chuť. Nic extra převoněného, jemná hořkost… to je přesně to pravé. Shodou okolností jsem na jednom svém školení potkala šikovnou slečnu z jedné pražírny a při povídání jsme zjistily, že v jejich pražírně praží právě i pánové z Dokonalé kávy. Svět je malý. 🙂 A přesně jsme se shodly v tom, jakou kávu mají.

A když už jsme u těch historek, tak vám sem přidám ještě jednu. Loni jsme byli s Petrem v Mikulově oslavit naše výročí. Dali jsme si výbornou večeři u Marcela Ihňačáka a říkali si, že ochutnáme i kávu. Petr ještě pronesl, že je zvědavý, jestli tady mají lepší, jak my doma :-))) No a co nám donesli? Ano, byla to káva od Dokonalá káva. :-)))

Mimochodem: těch věcí, které ovlivní chuť kávy je podstatně víc. Určitě se patří i kvalita vody, jak se staráte o kávovar a spousta dalších “maličkostí”.

datum pražení cerstva-kava

Teď vám představím 4 kávy, které jsme za poslední měsíc doma ochutnali. Nejde o nějaké pořadí, ale kdybych se měla přeci jen pokusit o nějaké zhodnocení, tak všechny kávy kromě Po Hipstersku jsou pro mě naprostá bomba. Po Hipstersku mi chutnala také, ale nekupovala bych si ji pravidelně. Jednou za čas určitě ano, ale už to není pro mě to pravé. Ale hrozně se mi líbil ten nápad a obal, navíc to je novinka v nabídce, tak jsem ji chtěla ochutnat… To víte, zvědavá ženská. 🙂

DOPRAŽENO! Po Kubánsku – jemná kakaová chuť bez kyselosti

Pokud preferujete spíše hořčejší chutě, tak pak je tato káva pro vás stejně jako pro mě ideální volbou. ♥

Cenově vychází okolo 370 Kč za 500 g a jde o jednodruhovou arabicu.

Přečíst si víc o kávě Po Kubánsku.

po kubánsku domaci-kavakáva

DOPRAŽENO! Po Brazilsku – další sázka na kávovou jistotu

Tato zrnková arabika je pro mě asi největší stálicí. Ať si ji u nás dá jakákoliv návštěva, tak chutná všem. Jestli se můžete chlubit vyladěnými chuťovými buňkami, tak se můžete těšit na jemnou chuť čokolády.

Cenově se pohybuje stejně jako předešlá káva.

Chci ochutnat kávu Po Brazilsku.

po-brazilksu-kava po-brazilsku

DOPRAŽENO! Po Etiopsku – vyladěná arabica

Jeden z mých favoritů, který se projevuje jemnou hořkostí a dochutí ovoce. Ve vůni můžete lehce cítit květiny a koření, které ale rozhodně nepřehluší chuť kávy. Jak vidíte na samotném obalu kávy, opět se jedná o tmavější stupeň pražení, stejně jako tomu bylo u předešlých káv.

Přečíst si víc informací o této kávě.

tmava-kava po-etiopsku

DOPRAŽENO! Po Hipstersku – apríl? Ne!

Tuto kávu jsem objevila u Dokonalé kávy na Apríla. Tak jsem si říkala, že to tak jako asi i bude. Ono i ten obal k tomu tak nějak ladil. Jenže pak jsem šla vybírat kávu na testování a Hipster tam byl pořád. 🙂 Tak povídám, fajn, jdeme do ní. A jak už jsem psala, sice bych ji nemohla pít pravidelně, ale příjemně mě ta chuť překvapila.

Není to jednodruhovka jako ostatní zmíněné kávy, ale směs výběrových arabik z Kolumbie a Etiopie. Jako jediná z mého výběru je světlé pražená.

Dát šanci kávě Po Hipstersku.

dokonala-kava-hipster hipster-kava hipsterska-kava kava-po-hipstersku po-hipstersku

Rozhovor u kávy o kávě…

1. Jak celkově vnímáte růst oblíbenosti kávy? A sledujete také to, že se lidé poslední roky o kávu víc zajímají? Mně osobně to tak minimálně v mém okolí  přijde…
Určitě, to vnímáme úplně stejně. Poptávka po kvalitní gastronomii obecně roste, u kávy tomu není naštěstí jinak. Úroveň kávové kultury jde výrazně nahoru, a nejde jen o kavárenskou kulturu, ale také, a to máme největší radost, hlavně doma, u lidí. Ti si chtějí připravovat i doma skvělou kávu, poznali, že káva nemusí být jen kofeinový nakopávač, ale můžeš si hrát s chutěmi a doma mít kolikrát lepší kávu než v kavárně. Vlastně o tom je celý náš kurz domácí přípravy espressa a cappuccina, na kterém jsi byla 🙂 
2. Jaké jsou aktuální trendy kolem kávy?
Asi nejskloňovanější slovo u kávy je čerstvost. Můžeš na něj narazit prakticky všude, dokonce jsem to viděl už i na automatech v obchodních řetězcích, ale to je jiný příběh, oni se chlubí tím, že vám kávu čerstvě namelou, ne upraží. Každopádně z toho pramení pražící boom. Přijde mi, že dnes má každá vesnice svou pražírnu, ale rozdíly v kvalitě jsou obrovské. 
Hodně prostoru v médiích dostává moderní pojetí kávy, světle pražené arabiky, velmi často mají i nějaké certifikáty (direct trade, fair trade, bio, organic apod.). Stupeň pražení moc lidé nerozlišují, spíše se zaměřují na tu čerstvost a certifikáty. Pokud taková káva chutná do kysela, což mnoha lidem nevyhovuje, tak kyselost v kávě nepřisuzují právě stupni pražení a vzniká spousta dezinformací jako např.: robusta je kyselá nebo arabika je kyselá… 
3. Jaká je vaše nejoblíbenější (nejprodávanější) káva? A tušíte, proč tomu tak je?
Navážu na předchozí otázku. My totiž nabízíme jak  kávu čerstvou, tak zároveň dáváme vybrat jestli  tmavěji nebo světleji praženou. Jdeme trochu proti moderním trendům, ale naši zákazníci oceňují to, že si sami přišli na to co jim chutná a tomu odpovídá i poměr prodeje světle pražených káv ku tmavěji praženým kávám.

Nejprodávanější naše káva je Po Italsku a ta je zároveň dlouhodobě i nejoblíbenější. Máme i lepší kávy,ale těch se člověk lehce “přepije”, ale Po Italsku je taková naše stálice. Primárně jde do příjemné hořké , ale má zároveň lehkou “zbytkovou” kyselost a díky ní je káva krásně vyvážená a dá se pít dlouhodobě a proto je tolik oblíbená.

4. A co vy osobně, jakou kávu si dáte nejradši?
Dovedeme ocenit i světle pražené kávy, ale vždy se vracíme ke klasice. 
5. Kolik kávových nadšenců jsem proškolili za rok 2018?
Popravdě to číslo už ani přesně nepočítáme. Celkově za 3 roky se pohybuje něco okolo 1500 účastníků. Kurzy máme každých 14 dní, v sobotu a v neděli, v Brně u nás na prodejně DokonalaKava.cz nebo v Praze v partnerských kavárnách. Zájem je opravdu obrovský, velmi často se stává, že na termín se musíte přihlásit i 3 měsíce dopředu a někdy máme na konkrétní termín dva náhradníky. Když pak zpětně u někoho kdo prošel kurzem ochutnáme kávu, tak nám naše práce dává velký smysl. 
6. Co berete jako největší “prohřešek” proti kávě (např. při její přípravě/skladování).
Příprava kávy je taková mozaika ze spousty dílků. Vše se pomalinku skládá a když chybí jeden dílek, tak to výsledek nějak zásadně neovlivní, ale čím víc dílků chybí, tím je výsledek horší. Proto nelze říct jeden vyloženě největší prohřešek. Na kurzech učíme předpoklady dokonalé kávy. Pokud tyto předpoklady dodržíte, máte velikou šanci mít dokonalé espresso. Říkáme, že mít v šálku opravdu skvělou kávu se rovná malému zázraku. Co vše se může po cestě pokazit je až neuvěřitelné. Ale všechno jde naučit 🙂

Ale jeden prohřešek by se našel 🙂 Nutit někomu, že moje pojetí kávy  je jediné správné…. To se ale děje poměrně často. 

7. Jaké máte plány na rok 2019?

Skvělá otázka. Původně jsme chtěli otevřít další prodejnu v Praze, ale to odložíme asi až na další rok. Chceme se totiž hodně věnovat právě rozvoji kávy, především se zaměřit na dodávání kávy do firem. Zároveň máme skvělou zprávu pro fanoušky dokonalé kávy ze Slovenska, chystáme totiž expanzi na slovenský trh.

Na otázky odpovídal Jan Houdek, spolumajitel firmy, který má na starosti vedení e-shopu, pořádání kurzů i komunikaci s kávovými nadšenci. Navíc je to skvělý člověk a sympaťák.

dokonala-kavadokonalá káva

Mléko do kávy? Je to na vás!

Nejsem “mléčný typ”, ale každý to má jinak. Takže třeba naší babičce a mamce chystáme vždy kávu s mlékem. To šlehání musíme ještě doladit, ale občas se to i povede. 🙂 Chce to trénovat, tak se těšíme do nového, až na to bude víc času a zvládneme třeba i nějaký ten obrázek. 🙂

A jak to máte vy? Jaká káva vám chutná? Pište do komentářů i zpráv, těším se na vaše postřehy a zážitky a doufám, že jsem vás alespoň trochu naladila na kávovou notu… ♥ Já třeba u psaní tohoto speciálu vypila celkem 5 káv – samo sebou postupně 🙂 A právě teď, když jdu článek zveřejnit, tak si jdu připravit další… Miluji kávu! ♥

kava-latte pena-kava

 

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...