Recenze kuchařky – Recyklovaná kuchařka
Recyklovaná kuchařka – Jitka Rákosníková
Hlavní myšlenka této kuchařky je jasná hned z titulky: nevyhazujte žádné jídlo. Věděli jste například to, že až 40 % vyprodukovaných potravin se nezužitkovává a prostě se vyhodí? A to většinou v domácnostech. Například u nás v ČR na každého z nás připadá ročně až 180 kg vyhozených potravin. Což mi přijde naprosto šílený!
I proto jsem ráda, že jsem si tuto kuchařku vybrala. Snažím se i tak doma co nejvíce šetrně hospodařit se surovinami, ale nikdo v tomto není svatý, takže se další informace a inspirace hodí. Hned na začátku totiž najdete hezký přehled všech pomocníků, kteří vám v úspoře pomohou. Co sem patří? Mrazničky, sporáky, trouby, roboty i mixéry…
Pak následuje představení jednotlivých skupin surovin. Například rýže, luštěniny, mléčné výrobky, pečivo, maso, ryby, zelenina… V každé z kapitol je praktický a jednoduchý popis toho, co z ingrediencí vařit, k čemu se hodí, jak s nimi zacházet, uchovávat je a využívat zbytky. A v neposlední řadě nechybí ani recepty z této skupiny.
Moje hodnocení Recyklované kuchařky
Vazba: Pevná, jednoduše řešená obálka – o to víc se mi líbí.
Počet stran: 156 stran
Recepty: Inspirativní recepty z české i světové kuchyně. Autorka používá základní suroviny, které jsou běžně dostupné, takže když se ráno rozhodnete, že něco z toho budete vařit, je dost velká šance, že budete mít většinu surovin právě v oné spíži.
Fotografie: Má na svědomí Alena Hrbková a jsou čisté, stylové a v tmavém módu, což je dnes hodně moderní.
Co se mi líbí nejvíc: Už jen samotná myšlenka: zpracovat toho v kuchyni co nejvíc!
Určitě vyzkoušejte:
- Švédská domácí bezinková limonáda
- Křehké tvarohové sušenky
- Švýcarská sýrová polévka
- Indický cibulový salát
- Židovský šmolc a škvarky
Odkaz na Recyklovanou kuchařku směřuje opět na Smart Press, kde se kuchařka prodává aktuálně za 314 Kč.