Blog

Recenze kuchařky – Dej tělu šanci

Ono zdravější by se dalo dát do uvozovek, protože je to za mě relativní pojem. Pro každého je pojem “zdravé stravování” něčím jiným a rozhodně se tady nehodlám pouštět do dlouhých debat. 🙂 Každopádně asi většina z nás se shodne na tom, že je to hodně i o samotném myšlení, přístupu k jídlu a hlavně k používání poctivých surovin, hodně zeleniny, ovoce, obilovin, luštěnin, ryb, kvalitního masa… a přesně o tom jsou také všechny 3 kuchařky z nakladatelství Smart Press, které vám postupně představím.

Dej tělu šanci – Ivana Stenzlová

Jak podnázev k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví napovídá, jde tady hlavně o nalezení hormonální rovnováhy a funkčního metabolismu. Nemám ráda, když se do odbornějších doporučení motají lidi, kteří ani neznají základní složení potravin a výživu celkově berou jako jednu velkou loterii. Naopak si ráda přečtu názory od všech, kteří se tomu poctivě věnují, mají to například i vystudované a celkově tímto tématem žijí. Přesně tak tomu je i v tomto případě. Autorka kuchařky je totiž mikrobioložka a odbornice na výživu.

Na úvod by se asi hodilo napsat, že tato knížka není klasickou kuchařkou. Podstatnou část totiž tvoří čtení o celém principu stravování. Ten vychází z tradiční čínské medicíny v kombinaci s moderní západní dietologií a biologií. Autorka vám postupně vysvětlí všechno okolo rovnováhy, přejídání, obilovinách, zelenině, ovoci, bílkovinách, tucích, jak dostat pod kontrolu chutě na sladké a mnoho dalších zajímavých informací.

Nechybí samozřejmě ale ani recepty. Těch tady najdete hned 60 a stejně jako třeba v mojí kuchařce jsou dělené dle ročního období, což je mi hodně sympatické. Člověk tak v kuchyni využívá hlavně sezónní suroviny a používá to, co je aktuálně dostupné. I tento fakt přispívá k naší rovnováze. Velkou část z receptů doma běžně používáme (i když třeba v jiné obměně), takže vás asi nepřekvapí, když vám tuto kuchařku doporučím všemi deseti. 🙂

Najdete tady recepty na snídaně, svačiny, obědy, večeře i dezerty a věřím tomu, že když si postupně celou knížku přečtete, tak si zvládnete připravit i další varianty těchto receptů.

U každého z receptů máte uvedeno: počet porcí, povídání k receptu, suroviny, postup a tip od autorky.

dej tělu šanci

Moje hodnocení kuchařky Dej tělu šanci

Vazba: Pevná, ukázka receptů hned na titulce, za mě pěkné.

Počet stran: 288

Recepty: Základní z běžně dostupných surovin, takže se nemusíte honit po 10 obchodech, abyste si jídlo připravili.

Odbornost: Rozhodně nechybí!

Fotografie: Se mi moc líbí a není ani divu, recepty fotila přední česká food fotografka Petra Novotná.

Co se mi líbí nejvíc: Právě ona odbornost a doporučení přímo od někoho, kdo jen nehádá z koule.

Určitě vyzkoušejte:

  • Kváskový chléb s vejcem a avokádem
  • Fermentované ovesné lívanečky s dipem
  • Batátovo-pastináková polévka s česnekem
  • Jablkový cheesecake z ovesných vloček
  • Kuřecí rizoto na čínském zelí s mrkví a koriandrem

Odkaz na kuchařku Dej tělu šanci – na Smart Pressu mají často slevy, ale dle informací je knížka k sehnání i v běžných knihkupectvích. Aktuálně (červen 2020) je k sehnání za 349 Kč.

zdravé recepty kuchařkarecenze kuchařkakuchařka zdravědej tělu šanci kucharka-zdrave-recepty zdrave-jidla zdrave-recepty zdrave-stravovani-recepty

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...